18 Ekim 2011 15:26

Cinayet ticari sır oldu

Afşin-Elbistan Çöllolar Kömür Havzasında meydana gelen ve 11 kişinin öldüğü kazaların üzerinden 9 ay geçti. 2’si mühendis 9 kişi hâlâ toprak altında. Gazetemizin açığa çıkardığı, Bakanlık bünyesindeki EÜAŞ ve madeni işleten şirket arasındaki “heyelan uyarısı” yapılan

Cinayet ticari sır oldu
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

“İşte cinayetin belgeleri” diye duyurduğumuz haber üzerine harekete geçen Maden Mühendisleri Odası, aynı gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurdu. Oda başvurusunda, EÜAŞ ile Park Teknik ve Elektrik Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ arasında yapılan sözleşme ve şartname örneğini, Park Enerji tarafından hazırlanan işletme projesini, EÜAŞ ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünün saha denetim raporlarını ve eğer hazırlandıysa kaza sonrası Bakanlıkça yapılan inceleme raporlarını istedi. Ancak Bakanlık odaya yanıt vermedi. Bunun üzerine oda yetkilileri 26 Nisan 2011 tarihinde bir kez daha Bakanlıktan aynı bilgileri istedi.

YANIT 9 AY SONRA GELDİ

Yine yanıt alamayan oda, 22 Eylül 2011 tarihinde Bilgi Edinme Kanunu ve Avukatlık Kanunu çerçevesinde Bakanlıktan bir kez daha bilgi istedi. Bu sefer yanıt, Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğünden geldi. 7 Ekim günü odaya ulaştırılan yanıtta, istenilen bilgi ve belgelerin verilmesinin “uygun olmayacağı” görüşü belirtildi. EÜAŞ’ın yazısında, “İlgi yazınızda belirtilen bilgi ve belgeler, hem ticari sır niteliğinde hem de Çöllolar Açık İşletmesinde meydana gelen heyelan olayları ile ilgili devam eden adli ve idari soruşturmalara dahil edilmiş dokümanlardır. Odanız bu dokümanlara istinaden açılan bir davaya ya da devam eden bir soruşturmaya taraf olmadığından, şirketimiz, hem Avukatlık Kanunu’nun 2. Maddesi, hem de Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bu dokümanların verilmesinin uygun olmayacağı görüşündedir” denildi.

‘BİZİ OYALIYORLAR MI?​’

EÜAŞ’ın yanıtına tepki gösteren Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, odalarının kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğuna dikkat çekti. Ölenler arasında bir meslektaşlarının bulunduğunu ve halen göçük altında olduğunu belirten Torun, “Tüm bu gerçekler ortadayken Odamızın olayda taraf olarak görülmemesini anlamak mümkün değildir” dedi. İstedikleri bilgilerin ticari sır niteliğinde olmadığını kaydeden Torun, “Ticari sır, bir şirketin rakiplerine karşı ekonomik avantaj elde etmesini sağlayan bilgi bütünüdür. Oysa bizim istediğimiz, kamu kurumunca şeffaf olarak yapılması gereken bir ihalenin sonucu ile kamu kuruluşlarınca şayet yapıldıysa, yapılmış olan denetim raporlarıdır. Ayrıca, Odamız bir şirket değil kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur” diye konuştu. Torun, verilen yanıtın akıllarına “Acaba oyalanıyor muyuz” sorusunu getirdiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


9 KİŞİ HÂLÂ TOPRAK ALTINDA

Ruhsat hukuku Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili teşekkülü Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait olan ve 28 yıllığına işletilmek üzere bir şirkete verilen Çöllolar kömür sahasında, 6 Şubat ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde iki kez şev kayması meydana gelmişti. İlk olayda bir işçi, ikinci olayda ise biri maden mühendisi, diğeri jeoloji mühendisi, toplam 10 kişi kayan malzemenin altında kalarak yaşamını yitirmişti. Yaşamını kaybedenlerin aileleri ve Maden Mühendisleri Odası, en azından toprak altında kalan 9 kişiye ulaşılması için ciddi bir çalışma yapılmamasına tepkilerini sık sık dile getiriyorlar.


Elbistan’daki maden kazasına dair gazetemizin ortaya çıkardığı belgelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, belgelerden haberdar olmadıklarını söylemişti. Belge ve bilgi notlarının kendilerine ulaşmadığını belirten Dinçer, “Zaten şirketlerin iç yazışmalarını takip etmemiz söz konusu değil. Ama ihmal varsa bundan sonra değerlendireceğiz” demişti. Dinçer, bu sözleri 3 Mart 2011 tarihinde, İstanbul’da 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’yle ilgili düzenlediği toplantıda söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

‘Tahliyeler vicdanımızı kanattı’

SONRAKİ HABER

Çelikten irade

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...