18 Ekim 2011 05:30

‘Bakan zaten 6’da kalktığımızı bilmiyor’

Çalışanlar işe sabah saat 6’da başlamalı” önerisinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, milletvekili seçildiği ilden, Kayseri’den yanıt geldi. Görüşlerini aldığımız Kayserililer çoğunlukla Bakan Yıldız’a katılmıyor. Kayserililer hükümetin öncelikle çözmesi gerek

‘Bakan zaten 6’da kalktığımızı bilmiyor’
Paylaş
Ümit Kartal / Eray Komser

YILDIZ DA BİZİM GİBİ ÇALIŞMAYI DENESİN

Fabrika İşçisi Rıfat Altun, Yıldız’ın önerisinin hayata geçmesinin mümkün olmadığını söylüyor. “Hadi bize özel sektör yaptırıyor ama memurlara bunu yaptıramazlar” diyen Altun, o saatte çalışanların sosyal yaşamının mahvolacağını, psikolojilerinin bozulacağını düşünüyor.  “Biz işçilerin en büyük problemi de zaten bu: Çalışma saatleri uzun ve düzensiz. Biz saat 6’da kalkıyor, 7’de servise biniyoruz. Bu koşullarda bir insanın yaşaması mümkün değil. Biz kendimizi robot gibi hissediyoruz” diyen Altun, Taner Yıldız’ın kendilerini anlaması için, o saatte kalkıp kendileriyle aynı koşullarda çalışması gerektiğini söylüyor. Altun, “Taner Yıldız bunu denerse, kendisi de bu düşüncesinden vazgeçer” diyor.

EVE HİÇ GİTMEYELİM Mİ?

Emekli olmasına rağmen, geçinemediği için çalıştığını söyleyen Abdulkadir Göçmen, Bakan Yıldız’a geçmişten bir örnekle tepki gösteriyor:  “Bizim Kayseri’de eskiden Sümerbank kurulduğunda, köylerden atla, eşekle işçiler getirilirmiş. İşçiler oranın yatakhanesine yatar, haftada bir de evine gidermiş. Taner Yıldız’ın düşüncesi de bu herhalde. O zaman işyerlerine ranza koysunlar, çalışanlar orada yatsın. Evine hiç gitmesin.”  Organize sanayi bölgesinden Sedat, önerinin kötü bir öneri olduğunu söylüyor. Cumartesi gününün de çalışma günü olması önerisine ise Sedat, “Türkiye’de işçi zaten fazla çalışıyor. Ben inşaat işçisiyim, 10 saat çalışıyorum. Cumartesi ve pazar günleri de bir çok işçi çalışıyor zaten. Vatandaş insanca bir ücret alamıyor, geçinemiyor. Memur da geçinemiyor. Hükümet bir şey yapacaksa, bunu düzeltsin” diyerek düşüncelerini ifade etti.

HEP PATRONLARA OLMAZ

“Bakan Yıldız insanların sorunlarını görmüyor mu? Neden böyle bir değişikliği önermiş olabilir?​” sorumuza ise Sedat şu cevabı veriyor: “Görmez olur mu, görüyor tabi ki. Bence daha da kötüye götürmeye çalışıyor. Kayseri’de örneğin fabrikalarda işçiler ağlıyor. Onlar devlet büyükleri, bunu görmemeleri mümkün mü? Görüyorlar ama bir şey yapmıyorlar. Yaptıkları her değişiklik de işçinin sırtına biniyor.”

Kurulduğu günden bu yana AKP’ye oy verdiğini ve Başbakana güvendiğini söyleyen Metal İşçisi Ali Rıza Yüksel de Bakan Yıldız’ın önerisine sıcak bakmıyor. 8 yıllık tazminatını alamadığını anlatan  ve “Hep patronlar büyüyor, işçilerin hakları telef oluyor” diyen Yüksel, yine de hükümeti desteklemeye devam edeceğini ifade ediyor. Başbakana da bir çağrıda bulunan Yüksel, “Asgari ücretin en az 1000 lira olması lazım” diyor.  “AKP 10 yıldır ülkeyi yönetiyor ancak şimdiye kadar asgari ücreti yükseltmedi, neden desteklemeye devam ettiniz?​” sorumuza ise, “Ben desteklemeye devam edeceğim, inanıyorum, Başbakanımız bu kez asgari ücreti de makul bir seviyeye yükseltecek. Hep patronlara olmaz. Artık işçiler de bir rahatlamalı” cevabını veriyor. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zenginler yoksulluğu tartıştı

SONRAKİ HABER

Altan Tan 'zorla' mahkemeye getirilecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...