04 Ekim 2011 11:28

Tersanede iki işçi silikozise yakalandı

Proteksan Turkuaz Tersanesinde iki işçinin daha meslek hastalığına yakalandığı için işten atıldığı ortaya çıktı.Yıllardır tersanede çalışan işçilerden Fatih Alkan ve Turgay Bakır silikozis hastalığına yakalandıkları için bir yıl önce işten atılmışlar.Turkuaz Tersanesinde bir yıl işyeri doktorları tarafından

Tersanede iki işçi silikozise yakalandı
Paylaş
Erdem Geyik

Yıllardır tersanede çalışan işçilerden Fatih Alkan ve Turgay Bakır silikozis hastalığına yakalandıkları için bir yıl önce işten atılmışlar.

Turkuaz Tersanesinde bir yıl işyeri doktorları tarafından “Sağlıklı” raporu verilen Fatih Alkan ve Turgay Bakır, halsizlik ve nefes darlığı yaşamaları üzerine İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesine başvurdular.

İki işçiye de İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden verilen raporda, Silikozis hastalığına yakalandıkları ve tozlu ortamda çalışamayacakları söylendi.

Hastaneden aldıkları raporları tersane patronuna veren işçiler, 4 gün sonra işten atıldılar.

İşçiler, tersaneye girdiklerinde sağlıklı olduklarını, hastalığa bu tersanede yakalandıklarını, bu nedenle patrondan tedavi masraflarını karşılayacak para istediklerini ancak patronun kıdem tazminatlarını ödeyerek kendilerini kapının önüne koyduğunu ifade ettiler.

1 yıldır iş arayan Fatih Alkan ve Turgay Bakır, silikozis hastası oldukları için iş de bulamıyorlar.

KADERİMLE BAŞ BAŞA KALDIM

30 yaşında ve bir çocuk babası olan Fatih Alkan, “Şu an tedavi olamıyorum, sosyal güvencem yok. Hiçbir hastaneye gidemedim, kaderimle baş başa kaldım. Meslek hastanesinden aldığım rapor benim ve ailemin hayatını karartı. Kirada oturuyorum şimdilerde bir çiğköfteci de çalışıyorum. Uzun yıllar tersanede çalıştım. Patronun tüm istediği işleri yapıyorduk, gece gündüz mesaiye kaldım, bizi tozsuz bir alanda çalıştırma imkanlarının olmasına rağmen bizden kurtulmak için ve bu işten sıyrılmak için hemen işten attılar” diye konuştu.

Tersanelerde iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığını belirten Alkan, sendikaların olmadığını, var olanların işçilerin haklarını korumadığını, hükümetin de denetim yapmak yerine patronlardan yana davrandığını, bütün bunların bedelini işçilerin iş cinayetlerine kurban olarak ya da meslek hastalığına yakalanarak ödediğini kaydetti.

HAFTADA BİR MASKE VERİLİYORDU

“Geceleri yatarken nefes darlığı çekiyordum. Yürürken nefes nefese kalıyordum, işyeri doktoruna gittim ‘Bir şeyin yok’ dedi. Ama benim sağlığım giderek kötüleşiyordu, bir arkadaşın tavsiyesiyle meslek hastanesine başvurdum ve silikozis hastası olduğumu öğrendim. İşe başladığımda hiç böyle sorunlarım yoktu. Doktorlar bu hastalığın tedavisinin olmadığını ama durdurulabilindiğini söylediler” diyen Turgay Bakır ise bu gelişme üzerine tersanedeki bütün işçilerine durumlarını anlattıklarını ancak arkadaşlarının işlerini kaybetmemek için sessiz kaldıklarını dile getirdi.

Tersanede verilen bir maskeyi bir hafta kullanmak zorunda kaldıklarını, verilen bu maskenin tozu engellemediğini ve işçilerin büyük bir çoğunun benzer sağlık sorunları yaşadığını belirten Bakır, işten atılınca patronlardan tedavi için para istediğini ancak vermediklerini söyledi. Bakır, en kısa sürede dava açacağını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bengi Yıldız da yemin etti

SONRAKİ HABER

Almanya Erdoğan’ı yalanlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa