03 Ekim 2011 10:51

Eylülde iş kazalarında 59 işçi öldü, 619 işçi yaralandı

İSTANBUL İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin eylül ayına ilişkin raporlaştırdığı çeşitli sektörlere ait iş kazaları ve iş cinayetleri istatistikleri, işçilerin hayatlarının pamuk ipliğine bağlı olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, ay içerisinde 59 işçi “iş cinayetleri”nden dolayı hayatını kayb

Eylülde iş kazalarında  59 işçi öldü, 619 işçi yaralandı
Paylaş

Çeşitli sektörlere ait iş kazaları ve iş cinayetleri istatistik halinde her ay raporlaştıran İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, eylül ayına ilişkin toplanan verileri Kadıköy İskele Meydanında yapılan açıklama ile kamuoyu ile paylaştı. Açıklamalarında açtıkları “OSTİM, Tuzla, Davutpaşa bir daha asla. Kaza kader değil, iş cinayeti” pankartı açan Meclis üyeleri, taleplerini de attıkları “Güvenli çalışma, güvenceli gelecek” sloganıyla yansıttı. Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Zincir tarafından paylaşılan verilerde, basına yansıyan iş kazaları ve ölümlerin rakamlarında bir dezenformasyon olduğunu belirten Zincir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı rakamlarının da gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. Zincir, 59 işçinin yaşamını yitirmesi, 619 işçinin yaralanması ile sonuçlanan çeşitli sektörlerden oluşan iş kazalarına ve cinayetlerine dönük eylül ayı verilerini şöyle sıraladı: “Maden sektöründe, 4 ölüm, 4 yaralanma, Belediyelerin kanalizasyon işlerinde çalışan 4 işçi göçük altında kaldı, 2 işçi trafik kazasında yaşamını yitirdi, 2’si yaralandı. Enerji sektöründe inşaat halindeki barajlarda 5 işçi öldü, 2 işçi yaralandı. İnşaat sektöründe 17 işçi öldü, 52 işçi yaralandı. Tekstil kolunda 2 işçi öldü, 29 işçi yaralandı. Konaklama sektöründe 18 işçi, metal sektöründe 6 işçi yaralandı, birer işçi öldü. En çok ölümlerin yaşandığı gemi ve tersane sektöründe eylül ayı içerisinde 1 işçi öldü, 2 işçi işitme kaybı yaşadı.”

EN ÇOK İŞ KAZASI KİMYA SEKTÖRÜNDE

Zincir, en fazla iş kazasının kimya sektöründe yaşandığına dikkat çekti. 2011 yılının ilk 9 ayında 20’si patlamada, 3’ü yangında,1’i de ezilerek en az 24 kişi ölürken, sadece eylül ayı içerisinde 2 kişi öldü, 382 kişi ağır ve hafif şekilde yaralandı.

Rapora göre iş cinayetlerinin en çok görüldüğü alanlardan biri de güvencesizliğin ve zorlu iş koşullarının var olduğu mevsimlik işçiliğin hakim olduğu tarım ve orman iş kolu. Bu iş kolunda 79 işçi trafik kazasında yaralanırken 2 kadın ve 2 çocuk iş kazalarında hayatını kaybetti. Yine, eğitim alanında bir kadın öğretmen işsizlik sorunundan ötürü çaresizliğe kapılarak intihar etti.

Meslek hastalıklarına dair yeterli bilgi elde edilemezken çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmış 2 işçi olduğu tespit edildi. Zincir, iş kazalarına ilişkin aylık raporda gerçek verilerle halkın gözleri önüne sereceklerini belirterek sözlerini “Toplumun tüm kesimlerini ölümleri dur demeye çağırıyoruz” şeklinde sonlandırdı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘Gerekirse çocukları okula göndermeyiz’

SONRAKİ HABER

‘İleri demokrasi’nin 1 aylık bilançosu :771 gözaltı 286 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...