21 Eylül 2011 10:30

İş güvenliği yerini taciz ve mobbinge bırakıyor

İşçi sağlığı, iş güvenliği, işçi hakları... Sürekli duyduğumuz ve sıkça kullanılan, bir işyerinde muhakkak olması ve gerçekten çalışma hayatına yansıtılması gereken bu kavramlar, yerini mobbing, taciz ve şiddete bırakmakta.İstanbul Sultangazi ilçesinde bulunan ER-TU tekstil firmasında sekreter ve ön muhasebeci

İş güvenliği yerini taciz ve mobbinge bırakıyor
Paylaş
Zehra Fırat, Rıza Çiçek

İşçi sağlığı, iş güvenliği, işçi hakları... Sürekli duyduğumuz ve sıkça kullanılan, bir işyerinde muhakkak olması ve gerçekten çalışma hayatına yansıtılması gereken bu kavramlar, yerini mobbing, taciz ve şiddete bırakmakta.
İstanbul Sultangazi ilçesinde bulunan ER-TU tekstil firmasında sekreter ve ön muhasebeci olarak çalışan, 26 yaşındaki Eylem Özün de mobbinge uğrayan kadınlardan sadece biri...

‘CANIMA TAK ETTİĞİ ANA KADAR ÇALIŞTIM’

Çalıştığı fabrikadan uğradığı hakaret ve tehdit sonucu ayrıldığını söyleyen Özün, hâlâ yaşadığı olayların etkisinde. Çalıştığı işyerinde bir iki defa alttan aldığı  ufak tefek olaylar yaşayan Eylem Özün olaylar yüzünden geriliyor ama işine devam ediyor ta ki yaşadığı son olaya kadar. Artık canına tak ettiği ve işi bıraktığı durumu şöyle anlatıyor bize Özün; “12 Ağustos günü Atölyeye indiğim gün bir arkadaşım kalemimi aldı. Ben de ‘kalemimi kim aldı?​’ diye sordum. Alan arkadaş Erkan bana kalemi fırlatarak ‘ben aldım ne oldu bir yerine mi battı’ diye hakaret etti.

PATRONUNUN HAKARETLERİ

Daha sonra akşam iş çıkışı servise bindik. Patronlar da bizimle aynı arabaya bindiler. Aralarında konuştuklarını duydum, iş arkadaşlarımı bana karşı kışkırtmaya çalışıyorlardı. Niye böyle yaptıklarını sordum ve tartışmaya başladık. O gün serviste tek bayan da bendim. O kadar erkeğin içinde Patronlarımdan Kenan bey  “seni servisten indiririm çırıl çıplak soyar eve gönderirim” diyerek hakaret etti. Buna karşın ben de büyük patron Şükrü beye söyledim. O da bana “sen de sus otur oturduğun yer de” şeklinde hakaret etmeye devam etti. Ağlayarak eve geldim. Psikolojim bozuldu. Günlerce yemek yiyemedim. Uykularım kaçtı. Ondan sonra da iş gitmedim”

MAAŞINI İSTEYİNCE TEHDİT EDİLDİ

İşten çıktıktan sonra bir süre sonra İş yerini arayıp patronu Şükrü beyle görüşen Özün 15 günlük maaş istemesi üzerine aldığı cevap “Sıkıysa gel kendin al” oluyor. Bu olaydan bir ay sonra arkadaşından işyerinden maaş dağıtıldığını duyan Özün arkadaşına kalan maaşını almak için geleceğini söyleyince arkadaşı gelmesi halinde kendisini döveceklerini söylüyor. Bunun üzerine durumu annesine anlatıyor Özgün. Anne Gülsüm Özün kendisinin gidip maaşını alacağını söylüyor Eylem’e.

ANNEYE SALDIRI

Bundan sonrasını da 44 yaşındaki Anne Gülsüm Özün anlatıyor. Anne Özün kızının çalıştığı işyerini arayarak kızının kalan maaşını almaya geleceğini söylüyor. Telefonda ortaklardan Turan beyle görüştüğünü söyleyen Gülsün Özen “Ayın 16’sında kızımın çalıştığı iş yerine gittim. Kızımın maşını istedim. Bana kızımın iş yeri telefonundan cep telefonu aradığını bu nedenle maaşından kesinti yaptıklarını söyleyerek 250 TL verdiler. Ben de aldım çıktım. Daha iki basamak inmeden arkamdan biri bağırdı. Bekledim durdum. Gelen patronun küçük kardeşi Kenan beymiş. Bana ‘ver o parayı senini kızının bize borcu var’ dedi. Ben gitmeye çalıştım. Arkadan saçımdan çekerek yakaladılar. Diğer abisi Şükrü bey de omzuma vurup kolumdan tuttu. İki kardeş orada beni hırpaladılar. ‘Seni gebertiriz. Merdiven boşluğuna atarız kimsenin de haberi olmaz’ dediler. Korktum 250 TL yi geri verdim. Zor kaçtım. Titriyordum. Bir ara sanki hafızamı kaybettim.” diye başından geçenleri anlatıyor.

TEHDİTLERE RAĞMEN KARARLILAR

Eve gelen Gülsüm Özün geldikten sonra darp izlerini görünce karakola gidip savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Suç duyurusundan sonra patronlardan Turan bey arayarak “Sen niye dava açtın. Bunun bedelini ağır ödeyeceksin görürsün sen” diyerek tehdit diyor.

Tüm tehditlere rağmen kararlı Gülsüm Özün “Ne olursa olsun hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Kimseden korkmuyoruz. Adalet istiyoruz” diyor. Eylem Özün ise “Mağdur olan benim. Hakkımı istiyorum. Alacağımı da. Ne gerekiyorsa yapacağım hiçbir güç beni yolumdan alıkoyamaz bu böyle biline” diyerek bitiriyor sözlerini.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cinsiyet eşitliği asıl ekonomiye yararlıymış (!)

SONRAKİ HABER

Devlet koruyor, erkek öldürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...