11 Ağustos 2011 05:42

İlköğretime ‘ileri demokrasi’ ayarı

İlköğretim 8. sınıflarda okutulan Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi’nin müfredatında yapılan önemli değişiklikler insan hakları savunucuları ve eğitimciler tarafından tepkiyle karşılandı. “Örgütlenme”, “özel hayatın gizliliği”, “konut dokunulmazlığı” gibi ifadeler müfredattan çıkarılırken,

İlköğretime ‘ileri demokrasi’ ayarı
Paylaş
Hilal Yağız

Vatan Gazetesi’nin dünkü haberine göre Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından 3 Ağustos tarihinde onaylanan müfredat değişikliği yeni ders yılında uygulanacak. Eski programda yer alan “Kişi dokunulmazlığı, özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğü, yaşama, örgütlenme, çalışma, sağlık, eğitim, dilekçe, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, seçme ve seçilme hakkı gibi haklar üzerinde durulur” maddesindeki “örgütlenme”, “dilekçe”, “özel hayatın gizliliği”, “konut dokunulmazlığı” ifadeleri müfredattan çıkarıldı.

Kadına karşı şiddetin yüzde bin 400 kadar arttığı bir dönemde müfredattan çıkarılan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin kaldırılması da dikkat çekiyor. Sözleşmede kadın-erkek eşitliği, kadının evlilikte eşit olduğu, kadın ve erkek algısına ilişkin kalıplaşmış yargılardan arınılması, kız öğrencilerin okullaşması için çalışmalar yapılması ve kadın istihdamı için çalışma yapılması yer alıyordu.

‘AKP DEMOKRASİ KAVRAMININ İÇİNİ BOŞALTIYOR’

Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, müfredat değişikliğinin hükümetin cinsiyet temelli yaklaşımının bir yansıması olduğunu belirtti. Yılmaz, bütün ders kitaplarının aslında hem insan hakları, hem de toplumsal cinsiyet açısından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. “Ders kitapları hem cinsiyetçi öğelerden, hem de insan haklarına aykırı ilkelerden arındırılmalı” diyen Yılmaz, AKP hükümetinin demokrasi kavramının da içinin boşaltmaya çalıştığını kaydetti. Yeni müfredatın AKP’nin neoliberal politikalarının eğitime uyarlanması olduğunu söyleyen Yılmaz, “Demokrasi bir yaşama biçimidir. Hükümet ise bu şekilde demokrasi oyunu oynuyor ve kavramların içini boşaltıyor” dedi.  

‘BU DERS BİR İTİRAFTIR’

Böyle bir dersin müfredatta yer almasının başlı başına bir “itiraf” olduğunu kaydeden Yılmaz, dersin amacına yönelik içerikte yer alan  “demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşmasına katkı sağlar” ifadesinin ülkenin demokratik bir şekilde yönetilmediğinin kabulü anlamına geldiğini söyledi.

Derslerin içeriklerinde yapılan değişiklikler ile “makbul vatandaş” yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Yılmaz, vatandaşların haklarını nereye kadar kullanacaklarını belirleyen bir eğitim sistemi olduğunu dile getirdi.

‘ÖRGÜTLÜ TOPLUM BİLİNCİ SİLİNMEK İSTENİYOR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Boyraz, Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi kitabının ismine rağmen ayrımcılıklar ile dolu bir kitap olduğuna dikkat çekti. Müfredatta yapılan değişikliklerinin ve ders kitaplarının AKP’nin yaratmak istediği toplumun bir yansıması olduğunu vurgulayan Boyraz, “AKP küçük yaştan itibaren toplumun yurttaşlık ve örgütlülük bilincini silmeye çalışıyor” dedi.

‘KADERCİLİK DAYATILIYOR’

AKP’nin insan hakları ve özgürlükleri ile ilgili “ileri adım” olarak tanımladığı yapının, “örgütlenmeyen, kendi düşüncelerinin ve eğitim sistemindeki kaderci anlayışın dışına çıkmayan bir toplum biçimi” olduğunu belirtti. Boyraz, Türkiye’deki eğitim sisteminde Ermenilerin ve Çingenelerin aşağılandığını ve herkese Türklük bilinci yerleştirilmeye çalışıldığını ve ayrımcılığın bizzat devlet tarafından özendirildiğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cari önlem mi fırsatçılık mı?

SONRAKİ HABER

Tersanelerde yeni tehlike 'meslek hastalığı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...