29 Temmuz 2011 09:41

Madende ne varsa insana bulaşmış

Kütahya’da yaşanan çevre sorununa ilişkin haberleri sağlıkçılar doğruladı. Ankara Tabip Odası, Eti Gümüş İşletmesi’nde işçilerin arseniğe maruz kalmasının tüm yöre halkı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.Arsenik ve ağır metale maruz kaldıkları için Ankara Meslek Hastalıkları Hastanes

Madende ne varsa insana bulaşmış
Paylaş

Arsenik ve ağır metale maruz kaldıkları için Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde müşahede altına alınan 65 işçinin durumuna dair değerlendirmede bulunan Ankara Tabip Odası (ATO), arseniğin toz ve toprakla yayıldığı yönünde görüş açıkladı. Bu durumun madenin çevresi başta olmak üzere, bütün Kütahya geneli için tehlike oluşturduğunu belirten ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay, işçiler ve yöre halkının sağlığı için Çevre, Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları’na acilen harekete geçme çağrısı yaptı.

İşletmenin farklı birimlerinde farklı görevlerde çalışan işçilerin tümünde arsenik oranlarının yüksek çıktığına dikkat çeken Atalay, bunun arseniğin toz ve toprağın içine karıştığının işareti olduğunu söyledi. Atalay, arseniğin işçilere hava, ağız (içme suyu) veya cilt yoluyla (temas) ya da her üç yoldan bulaşmış olabileceğini bildirdi.

KÖYLÜLER DE RİSK ALTINDA

İşçilerin kendi imkanları ve Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin çabalarıyla 65 kişinin vücudunda arsenik, kurşun, krom, nikel ve diğer ağır metallerin araştırıldığını aktaran Atalay, durumun vahametini “Buradaki insanlar toprakla karışmışlar. Madende ne varsa, insanda onu arıyoruz” diyerek anlattı.

Siyanür kullanılan madenlerin yakınlarında ağır metal kirliliğinin arttığına dair çok sayıda kanıt bulunduğunu belirten Atalay, Kütahya’da maruziyetin kökeninin siyanür atık havuzu olabileceğini söyledi. Atalay, köylülerin de kronik maruziyet içinde olabileceğine dikkat çekti.

Sadece 65 işçinin değil, tüm işçilerin ve çevre köylerin de taranması gerektiğini ifade eden Atalay, Çevre ve Sağlık Bakanlıklarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir an önce koordineli bir şekilde hareket ederek ellerindeki bilgileri kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşması gerektiğini söyledi.

DİKKATİ SİYANÜRE ÇEKİP YANILTIYORLAR

Gazetecilerin soruları üzerine Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin “İşçilerin kan örneklerinde siyanüre rastlanmadı” açıklamasını eleştiren Selçuk Atalay, kamuoyunda bilindiği için konunun siyanür üzerinden tartıştırılıp asıl tehlikenin gözden uzak tutulmaya çalışıldığını belirtti. Atalay, “Biz zaten işçiler de siyanür olabileceğinden şüphelenmedik. Siyanüre maruz kalırsanız ölürsünüz. Ancak ağır metaller etkilerini uzun vadede gösterebilir” dedi. Atalay, arsenik maruziyetinin ortamdan uzak kalındığı şartlarda 5 gün içinde etkisinin azalacağı bilgisini verdi.

‘10 YILDIR UYARIYORUZ’

Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu adına konuşan Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Savaş da, “10-15 yıldır bu tür kazaların yaşanacağını anlatıyoruz. İşin kötü yanı gerekli tahliller 7 yıldır çalışan bir işçiye ilk kez uygulanmış. Beklemenin anlamı yok. Birşeyler yapmak için insanların ölmesi mi lazım. Maden hemen kapatılmalı” dedi. Savaş, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu Bilim Kurulu’nu da “Bilim kurulu değil, Eti Gümüş’ü aklama kurulu” diye tanımladı. (Ankara/EVRENSEL)


‘TESİS FAALİYETLERİ DURDURULSUN’

Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu da yaptığı açıklamada, sorunun artık insan hayatını tehdit eder boyuta geldiğini belirtti. Şirketin yol açtığı çevre felaketine ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, çevreye verilen riskin azaltılması ve bölge halkının güvenliğinin sağlanması için tesisin faaliyetlerinin bir an evvel durdurulması istendi. Açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına şirkete gerekli idari yaptırımların uygulanması için çağrı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Evrensel’e tehdit bize yapılmıştır’

SONRAKİ HABER

TÜMÖD: YARGI-SEN’in kapatılması rejimin niteliğinin kanıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...