19 Temmuz 2011 10:06

Baskılara rağmen 18 yıldır ayakta

 Adana'da 18 yıldır Kürt kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüten Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), baskı, gözaltı ve tutuklama ortamında birçok sanatçı yetiştirdi. Kültürel asimilasyona karşı mücadele eden MKM, 70 çalışanı, 10 grubu

Baskılara rağmen 18 yıldır ayakta
Paylaş
HAMDULLAH KESER

 

 
Asimilasyon politikalarına karşı Kürt kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1993 yılında Kürt sanatçıların çalışmalarıyla Adana'da Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) açıldı.
 
Kürt kültürünü yayan ve yaşatan kültür merkezinde, bugüne kadar birçok sanatçı yetişti. Adana MKM yöneticisi Mustafa Yiğit, 1991 yılında MKM'nin İstanbul'da Kürt bilgesi Musa Anter öncülüğünde bir grup aydın tarafından kurulduğunu, 2 yıl sonra da Adana'da şube açıldığını söyledi.
 
Adana MKM'nin bugüne kadar birçok sanatçı yetiştirdiğini kaydeden Yiğit, MKM'nin kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürü yaşatmak için bugüne kadar çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti. Devletin, Kürt dilinin ve kültürünün gelişmemesi için gençleri kültürden uzaklaştırdığını belirten Yiğit, "Adana'da yaşanan sanatsal ve kültürel boşluk, gençleri olumsuz ve yoz ortamlara itiyor. Bunun önüne geçmek, yaşanan kültürel yozlaşma ve asimilasyonu önlemek için kapitalist sistemin sömürücü özelliğine alternatif oluşturmak amacıyla; kültür merkezimiz bünyesinde Adana MKM, 70 çalışanı ve 10 grubuyla birçok çalışmayı yürütmektedir. 200 civarında bir kursiyer bulunmaktadır. MKM dengbejleriyle, ozanlarıyla, tiyatrosuyla ve birçok sanat dalıyla işlevsel bir rolün içerisindedir" dedi. 
 
'SANATÇIYA KARŞI SORUŞTURMA'
 
MKM sanatçılarına karşı baskı ve yıldırma politikalarının hadsafhada olduğuna işaret eden Yiğit, "Özellikle son dönemlerde sanatçı arkadaşlarımıza yönelik ciddi bir baskı ve yıldırma politikası söz konusudur. Arbane çalmaktan, şarkı söylemekten dolayı birçok arkadaşlarımız soruşturmalarla karşı karşıya. Sanatçının kendini ifade ettiği yer; sahnedir. Söylediği her esere karşılık soruşturma açılması; arkadaşlarımızı korkutmak ve sindirmektir" diye konuştu. (Adana/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Gürsel Tekin: 11 milyon 500 bin CHP’li dava açar

SONRAKİ HABER

Özelleştirme emekliliğe zorladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...