16 Aralık 2014 01:00

Hizmet-İş avucunu yalasın

Bizler Ankara Numune Hastanesinde taşeronda çalışan temizlik işçileriyiz. Yıllardır asgari ücretle, birçok haktan mahrum, bize verilen her işe boyun eğerek çalışmaktayız.

Paylaş

Numune Hastanesinden Temizlik İşçileri*

Bizler Ankara Numune Hastanesinde taşeronda çalışan temizlik işçileriyiz. Yıllardır asgari ücretle, birçok haktan mahrum, bize verilen her işe boyun eğerek çalışmaktayız. Arkadaşlarla bir araya geldik Genel-İş’e üye olduk. Üyeliğimizi duyan hastane yönetimi, şirket yönetimi ve Hizmet-İş temsilcileri bir araya gelerek bizi Hizmet-İş’e üye yapmak istediler. Bunun için hastanedeki işçileri toplayıp “Hizmet-İş’e üye olursanız belirli haklar alırsınız” dediler. Şirket sözleşmesine göre 1000 lira alıyorsanız, toplusözleşme ile birlikte 1300 lira alırsınız, aradaki 300 lira farkı yönetim verecek dediler.
“Kıdem tazminatlarımızı emekli olunca hemen alabilir miyiz” diye sorduk, “Hemen alamazsınız, bir yıl sonra alabilirsiniz” dediler. “Sendika bizden aidat kesecek mi” sorumuza “Her üyeden bir yevmiye kesilir” dediler. “Bizim taleplerimizi alabilir misiniz” diye sorduk, “Size şunu bunu alırız demiyoruz, sözleşme ile ne alabilirsek onu alırız, ne işverenin dediği ne de sizin dediğiniz olur” diye cevap verdiler. “İşçiler işten atılınca yoktunuz, 50 lira risk parası kesildi yoktunuz, izindeyken yol parası kesildi yoktunuz” dedik, “Bizim yetkimiz olmadığı için gelmedik” dediler. “Bizim haklarımızı sözleşme masasında alamazsanız, masaya yumruk vuracak mısınız” diye sorduk, “Biz uzlaşarak sorunları çözeriz” dediler. “Kılık kıyafetlerimiz hiç uygun değil, senede bir kez elbise veriyorlar. Dolmuşla gidip geliyoruz, para yerine Ankara Kart veriyorlar, bunları çözecek misiniz” dediğimizde, “Sözleşme ile çözeriz, işvereni de zor durumda bırakmayız, Allah rızası için bu işleri yapacağız” dediler.
“Bizlere görevimiz olmayan işleri yaptırıyorlar, sadece asıl işimizi yapacak mıyız” diye sorduk, “Bunları sözleşmeye yazacağız, işveren de uyacak” dediler.  “Bir arkadaş kaza yaptı ve rapor aldı, arkadaşa çıkış verdiler. Buna hakları var mı? Biz temizlik elemanıyız, bize hasta bakımı yaptırıyorlar. 3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırıyorlar. Asgari ücretliden bir yevmiye aidat kesilir mi” dedik, “Her sendika kesiyor” dediler.
Hizmet-İş yöneticilerine geldiğiniz için teşekkür ederiz, buradakilerin hepsi Genel-İş üyesi 19 kişiyi de üye yaparsak sözleşme yapacağız. Arkadaşlar kalkalım deyip hep birlikte salonu terk ettik Hizmet- İş salonda tek başına kaldı. Bizim idareyle şirketle sorunumuz yok ama hakkımız olanı da alacağız.

*ANKARA

ÖNCEKİ HABER

Nesin’e 99. yaş hediyesi: Zübük

SONRAKİ HABER

Ellerinizi havaya halk için kaldırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...