15 Aralık 2014 01:02

Sınıfsal dayanışmanın adımları

Ülker önünde direnişte olan arkadaşlarımızla metal iş kolundaki sözleşmeleri tartıştık. Patronlardan yana taraf olan Türk Metal (Türk-İş’e bağlı) ve Çelik-İş’in (Hak-İş’e bağlı) özelliklerini konuştuktan sonra Toprak Demir Döküm işçilerinin Şişli’deki Toprak Holding önündeki protestolarına destek vermek için hazırlandık.

Paylaş

İbrahim KIZILYER/DİSK/Gıda-İş Marmara Bölge Temsilcisi

Ülker önünde direnişte olan arkadaşlarımızla metal iş kolundaki sözleşmeleri tartıştık. Patronlardan yana taraf olan Türk Metal (Türk-İş’e bağlı) ve Çelik-İş’in (Hak-İş’e bağlı)  özelliklerini konuştuktan sonra Toprak Demir Döküm işçilerinin Şişli’deki Toprak Holding önündeki protestolarına destek vermek için hazırlandık. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’te örgütlenen Bilecik-Eskişehir hattındaki fabrikanın işçilerinin başına gelenleri anlamak ve öğrenmek için Şişli’deyiz. Yüzlerce metal işçisi taşradan İstanbul’a gelmiş ve uzun bir kortej oluşturmuştu. Ülker direnişçilerini kortejin ön cephesine aldılar. Slogan ve basın açıklamalarından birçok şey öğrendik. Kendi talepleri doğrultusunda Birleşik Metal-İş’te örgütlenip mücadele etmeye çalışan işçilerin önü kesilmek isteniyormuş; maaşları ödenmemeye başlanmış, ücretsiz izin dayatmalarıyla, işten atmalarla tehditler devam ediyormuş. Basın açıklamasıyla metal işkolundaki sorunları dile getiren Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Ülker işçilerinin atılma sebeplerini de yaşanan sınıf mücadelesinin bir parçası olarak ele aldı ve sermaye güçlerinin DİSK’e saldırısını anlattı. Direnişçi arkadaşlarımız ilk defa kitlesel bir işçi mitingine katılmanın heyecanıyla sloganlar attılar. Sınıfsal dayanışmanın adımlarını attılar.

Şişli’den Taksim’e doğru yola çıktık. 12 gündür direnen BEDAŞ işçilerine iadeyi ziyarette bulunduk. Sloganlarla karşıladı BEDAŞ’lı arkadaşlar bizi. BEDAŞ’ın DİSK-Enerji-Sen temsilcileriyle, Ülker’in DİSK/Gıda-İş üyeleri birbirleriyle sorunlarını tartıştıklarında ortaya çıkan tablo aynıydı. İşverenler ve işbirlikçi sendikalar DİSK üyelerini işten atarak işyerlerini dikensiz gül bahçesi haline getirmeye çalışıyorlardı. BEDAŞ’ta Türk-İş üyesi Tes-İş, Ülker’de Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş aynı oyunu oynamak için sahnedeydi. İşçilerin sınıf çıkarlarını savunmalarının fiili ifadesi olan başka sendikalarda örgütlenme, başka bir örgütlenme hattı oluşturmaları girişimlerini baltalanmaya çalışılıyordu. BEDAŞ’ın yeni patronu Kolin, Limak Ko ( LK) ile Ülker’in 70 yıllık patronu M. Ülker’in tavır tutumu aynıydı. Bunun için patronlar acımasızca işçileri kapını dışına koyarken Tes-İş ve Öz-Gıda-İş gibi sermaye işbirlikçisi yapıların ömrünü uzatmaya çalıştıkları apaçık ortadadır.

Toprak Demir Döküm, BEDAŞ ve Ülker işçilerinin bir günlük birleştikleri mücadele hattı, yılların, on yılların biriktirdiği sorunların tümünün çözümü için ışık tutuyor.

ÖNCEKİ HABER

Değişen dengeler evcilleşen Katar

SONRAKİ HABER

Bu gidişe el koymaktan başka çare kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa