15 Aralık 2014 02:00

Dünyadaki dillerin yarısı 22. yüzyılı göremeyecek

UNESCO'nun hesaplamaları dünya üzerinde konuşulmakta olan 6 bin civarındaki dilin yarısı yok olacak. En tehlikeli bölge Güney Yarımküre. Amazon Yağmur Ormanları, Orta Afrika ve Avustralya’nın nerdeyse tamamı risk altında.

Paylaş

UNESCO'nun hesaplamalarına göre tüm dünyada şu an konuşulmakta olan 6 bin civarındaki dilin yarısı, yüzyılımızın sonunda yok olmuş olacak.

Haritada, şu an tehlike altındaki dillerin bulunduğu yerleri gösteriyor. Sarı, tehlikeli altındaki, turuncu ciddi anlamda tehlike altındaki ve kırmızı renkle işaretlenen yerler kritik seviyede tehlike altında bulunan dilleri gösteriyor.

Haritaya göre en çok tehdit altındaki diller güney yarımkürede görünüyor. ABD'nin batı sahilleri, Güney Amerika'nın Amazon yağmur ormanları bölgesi, orta Afrika, Asya'nın güneyi, Avustralya'nın neredeyse tamamı ve onun kuzeyinde yer alan okyanusya adalarının çoğu risk altında görünen bölgeler.
UNESCO verilerine göre dünyadaki dillerin yüzde 96'sı, toplam dünya nüfusunun sadece yüzde 3'ü tarafından konuşuluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de 140 yıl sonra ilk kez görüldü!

SONRAKİ HABER

Cildinize dokunarak telefon edebileceksiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...