14 Aralık 2014 04:18

Delilikten değil zalimlikten korkanlara: ‘Hunim Başımda’

Hepimiz bu albüme ilk klipleri “Hür Doğdum” coverıyla başladık değil mi? Hem anarşist ruhumuza yakıştı hem de Alper Bakıner’in sözlerdeki uyarlamasıyla itibarı, onuru da vicdansızlığına layık bulan adama güzel bir salvo oldu.

Paylaş

Ayşen GÜVEN

İnsanın hiç bitiremediği bir yol gibi görünüyor bana “hürriyet”... Spartaküs zinciri kırdığında da, Orhan Veli “Hürriyete Doğru” dizelerini yazdığında da kimse son noktanın konulduğunu düşünmemişti muhtemelen. Ha ne zaman kendimizi gerçekten özgür hissedeceğiz , onu bilmiyorum ama özgür hissettiğimiz küçücük anların kıymeti büyük. Bu yüzden geçtiğimiz Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece bol danslı, bol müzikli LuXus lansman konserinin hakkını verdik valla. Hayatımızda böyle ayar veren Yeni Türkiyecileri unuttuğumuz birkaç saat geçirdik, sağolsun varolsunlar... Terimizi attık, eskileri sollayan şarkılar dinledik. Malum sevdiğimiz bir sanatçı ya da müzik grubunun yeni çalışmasında eski şarkıyı mıraldanabildiğiniz yeni bestelere çarparsanız büyük acı olabiliyor. 3. albüm “Hunim Başım”da bizi bu dertlere gark etmiyor. Velhasıl yine yeni yeniden LuXus...

HÜR DOĞDUM COVER’I UZUN ADAMA KARŞI!

“Kafası güzel Ahali!!! Kulaklarınızın pasına gelsin... Hürriyetiniz daim olsun” derken tüm delileri isyanına ortak eden grup şarkılarıyla akıllı geçinen zalimlere depar attırır biz de el atsak. “Hunim Başımda” şakırlarının hem sözleriyle fısıldadıdığı hem müziğiyle yaşattığı delilerden değil, zalimlerden korkmamız gerektiği realitesi ile dans ettirebilmesi bence. 3. yılda 3. albümde de as kadro aynı grupta: Vokal, keman: Alper Bakıner, Vokal, klarinet: Kamucan Yalçın, Akordeon, trompet: Ozan Akgöz, Gitar: Cem Kurt, Bas: Payam Ghasemi, Davul: Burak Beyrek...
Hepimiz bu albüme ilk klipleri “Hür Doğdum” coverıyla başladık değil mi? Hem anarşist ruhumuza yakıştı hem de Alper Bakıner’in sözlerdeki uyarlamasıyla itibarı, onuru da vicdansızlığına layık bulan adama güzel bir salvo oldu.
“Hesap soruyor her an/dikiliyor karşıma
ne hak buluyor adam?/hep sarıyor hayatıma” ve ardından “hür doğdum hür yaşarım” özlenen bir slogan gibi konser salonunda bundan ötürü öylesine yükseldi sanırız. Biraz önceki albümden “Felek”in rolünü almış gibi bu cover.

METİN KAHRAMAN’IN ‘HESO’ BİRAZ REGGAE-SKA TONUNDA

Albümün ikinci  cover şarkısı, usta müzisyen Metin Kahraman’a ait. Yıllanmış bir Dersim hikayesi anlatan ‘Heso’ya müzisyen Vedat Aydın konserde gırtlağını vuruyor. Ayrıca yok olmaya yüz tutan bir dilden şarkıyı Reggae-Ska tınılara tutunan bir grubun söylemesi de ayrıca keyifli oluyor, bizden söylemesi.
Kendilerini; İstanbullu ‘world music’ grubu olarak tanımlayan LuXuS şarkılarının sözleri yine Alper Bakıner’in elinden çıkmış. Sadece çok dilli değil çeşitli tarzlardan ilham almaya da dinlemeye de kendini hiç kapamayan grup, bu albümde tango, chanson ve sair nice ile de yelpazeyi iyice açıyor. ‘İsyan şekeri’, ‘Reggae’ ve ‘Hunim Başımda’ albümde favori olmak için bir adım öne çıkan diğer şarkılar.

ÖMÜR’E SELAM...

Turist Ömer selamıyla Alper Bakıner ve tüm grubun bitmeyen enerjisi bu albümde de coşkulu konserlerin teminatı gibi. Kamucan Yalçın’dan nağmeli daha çok katılımlar beklediğimiz bir gerçek. Ve yenilerde kaybettiğimiz müzisyen Ömür Kılıçaslan’a (Hariçten Gazelciler’in vokalisti) sahneden ‘Kendimden Vazgeçtim’ şarkısını göndermeleri de ayrı yakışıklı oldu.
Birlik ve beraberliği bilmem ama özgürlüğe en çok ihtiyacımız olan bu günlerde, sapanlı deliler hunilerini takmış dans ediyor gibi bir şey... Özgürüz gibi bir şey...


ALBÜM PERİYODU ŞAŞMAYAN GRUP

Kalıba sığmaz, kalıba girmez diye bildiğimiz LuXus, 2005 yılında müzik yapmaya başladı. İlk albümü ‘Acayip Şeyler” ise 2008 yılında yola çıkmıştı. Müzik yolculuklarında sahnede olmayı, konser yapmayı her şeyin önüne koyan ekip 2. albümü Bi’ Lareya ‘yı da 2011’de çıkarmıştı.

ÖNCEKİ HABER

O genç bir yiğitti O, bir komünistti

SONRAKİ HABER

İnsan türü yaprakları süpürerek yok olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...