14 Aralık 2014 09:14

Cemaat'e '14 Aralık operasyonu'

Hükümetin içinden bildirdiği iddia edilen Twitter Fenomeni Fuat Avni'nin dün akşam duyurduğu Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon başladı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişi var. Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve STV Yayın Kurulu Başkanı Hidayet Karaca da gözaltına alınanlar arasında.

Paylaş

Hükümetin içinden bildirdiği iddia edilen Twitter Fenomeni Fuat Avni'nin dün akşam duyurduğu Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon başladı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişi var. Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve STV Yayın Kurulu Başkanı Hidayet Karaca da gözaltına alınanlar arasında. Gözaltı gerekçesi olarak silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira suçları gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, Fethullah Gülen'in listede olup olmadığına dair Hürriyet'in sorusuna "Şu anda o konuda bir şey söyleyemem” yanıtını verdi.

CUMHURİYET BAŞSAVCISI: 12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzasıyla, saat 14.00'de yaptığı açıklamada 12 kişinin gözaltında olduğunu açıkladı. Açıklama şöyle: "2014-133596 sayılı soruşturma dosyası kapsamında bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek, tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Sami Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Ebru Şenvardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam (Elamdağ), Engin Koç,Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergül ve Recep Güleç'in 13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira suçlarından ifadeleri alınmak üzere, şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir. 14.12.2014 günü saat 08.00 itibariyle yakalama ve gözaltı işlemleri başlanmıştır. Şu ana kadar 12 şüpheli gözaltına alınmıştır. Şüpheli Ekrem Dumanlı'ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen, halen görevlililere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla, içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına, usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir. Diğer işlemler devam etmektedir.  Soruşturmanın aşamalarından ve hitamından ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur. "

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan aralarında emniyet görevlileri ve medya çalışanlarının da yer aldığı 31 kişinin, 2009 yılında 'Tahşiyeciler' olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda 'suç ve delil uydurdukları' 'kumpas kurdukları' iddia edildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın avukatı Hasan Günaydın gözaltı gerekçesinin "Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı kurmak", "baskı", "tehdit", "cebir" yöntemlerini kullanmak suretiyle örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında; "kişi hürriyetinden yoksun kılma", "belgede sahtecilik" olduğunu belirtti.

Operasyon kararının hakim İslam Çiçek tarafından verildiği açıklandı. Çiçek, Reza Zarrab ve bakan çocuklarına tahliye kararı veren hakim olarak biliniyor.

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Samanyolu TV'nin 'Sungurlar' ve 'Tek Türkiye' dizilerinin yapımcısı Salih Asan ile Yönetmen Engin Koç gözaltına alındı. Asan ve Koç, gözaltı işlemi sonrasında sağlık kontrolünden geçirildi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Şubesi'ne götürüldü.

Polis ekipleri saat 07.15 sıralarında Yenibosna’daki Zaman gazetesi binasına geldi. Polis ekipleri gelince "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı.  İçeri giren ekipler, çalışanların tepkisinin ardından Zaman gazetesinden ayrıldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın "gelin emanetinizi alın" açıklamasının ardından polis çevik kuvvet eşliğinde yeniden gazeteye geldi. Ekrem Dumanlı, 13.40 sularında gazete binasında polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Dumanlı'nın gözaltına alındığı dakikalar canlı yayınlandı. Dumanlı'ya Dumanlı'ya eski AKP mileltvekili Hakan Şükür de eşlik etti.

Samanyolu Yayın Kurulu Başkanı Dr. Hidayet Karaca ile İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder de gözaltında.

Operasyon kapsamında Dersim'e 6 ay önce atanan bir komiser gözaltına alınarak, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi. Mardin'de de aynı operasyon kapsamında 1 polis memuru gözaltına alındı. Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan 1 polis memuru da izinli olarak arkadaşını ziyarete gittiği Mardin'de gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler de İstanbul'a gönderildi.

Samanyolu TV'de yayınlanan 'Tek Türkiye' dizisinin senaristlerinden Makbule Çam Alemdağ'ın evinde gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü belirtildi. Alemdağ'ın sorgunun ardından İstanbul'a götürüleceği kaydedildi.

Operasyonda gözaltına alınanlar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolüne getiriliyor. Sabah saatlerinden bu yana Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Senarist Ali Kara’nın da aralarında bulunduğu 5 kişi sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi.

Sağlık kontrolünün ardından dizi oyuncusu olduğu öğrenilen iki kişi, emniyete götürüldü.

GÖZALTI LİSTESİ

Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Günültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye (Ebru) Şenvardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam (Elamdağ), Engin Koç
Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan
Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün, Recep Güleç.

KILIÇDAROĞLU: BU BİR DARBE SÜRECİDİR

Operasyona dair konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu bir darbe sürecidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a hareketi öncesi havalimanında operasyonu değerlendirdi: “Şu anda yaşadığımız süreç sağlıklı bir demokraside yaşadığımız bir süreç değildir. Yaşanan süreç bir darbe sürecidir. Mazlumun kimliği adresi sorulmaz. Mazlum her zaman her daim mazlumdur. Biz her zaman mazlumun yanında olacağız. Bunu da herkesin bilmesini isterim. Sabahın köründe gazetecilerin gözaltına alınması, gazetelere baskın yapılması, televizyon kanallarına baskın yapılması kabul edeceğimiz bir uygulama değildir.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Partisi Sözcüsü Haluk Koç da yaptığı açıklamada "Bugün Türkiye yine bir operasyon haberiyle güne başladı. Bazı yazılı ve görsel yayın organlarına polis baskını yaşandı. Bazı yazarların, dizi yapımcılarının gözaltına alındığını öğrendik. CHP'nin tutumunu Sayın Genel Başkanımız hava alanında özetledi. Biz demokrasinin bütün kurumlarının işlemesini şiar edinmiş bir parti olarak bunları tasvip etmiyoruz. Daha önce kurgulanmış Ergenekon, Balyoz, Ayışığı gibi dosyaların nasıl çürüdüğüne Türkiye şahit oldu. Haksızlık kimin kapısını çalarsa çalsın CHP olarak karşısında dururuz. Bugünün mağdurları, dün şunları yaptı. Bu onların yapacağı iş. CHP hukuksuzluğun mağdurlarının yanında durur" dedi.

DUMANLI: EMANETİNİZİ ALIN

Sabah saatlerinde polislerin Zaman gazetesi binasına gelip bir süre sonra ayrılmasının ardından Ekrem Dumanlı, avukatı ile birlikte basın açıklaması yaptı. Dumanlı, “Avukat beyin de söylediği gibi İstanbul Adliyesi’nin önüne gittik. Kendileri Başsavcı Hadi Bey ile görüştüler. Hakkımızda herhangi bir soruşturma, herhangi bir adli kovuşturma olup olmadığın sordular. Onlar da bize yazılı olarak ‘böyle bir şey yok’ dedi. Hem sözlü olarak söylediler, hem yazılı olarak. Sorumuzu sorduk, cevabımızı aldık. ‘Hakkımızda herhangi bir soruşturma var mı?’ dedik. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, yılların savcısı Hadi Bey ‘yok böyle bir şey’ dediği gibi bir de yazılı belge verdi. Fakat Cuma günü akşam üzeri böyle bir yazı veren adliye, hemen bir gün sonra hakkımızda bir soruşturma olduğuna dair dedikodular çıktı ve tahakkuk etti” diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yalan söyleyeceğine ihtimal vermediğini ifade eden Dumanlı, “Başsavcı Beyin –ki ben kendisini uzun yıllardan beri tanıdığım 1-2 savcıdan biridir. İyi bir Beşiktaşlıdır, dürüst bir kanun adamıdır diyebilir- fakat ya yalan söylüyor, yalan söyleyeceğine ihtimal vermiyorum. Yahut başsavcının haberi olmadan bir takım işler oluyor. 17 Aralık soruşturmasında ‘başsavcının haberinin olmasına gerek yok’ dendiğinde kıyameti koparanlar ‘nasıl başsavcının haberi olmadan soruşturma yapılabiliyor?’ diyenlerin şimdi aynı sözleri söylemesini istirham ederiz” ifadelerini kullandı.

Dumanlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hakkımızda bir soruşturmanın tahakkuk ettiğinde gazeteye geldik, tweet attık. Fotoğraflarımızı kamuoyu ile paylaştık. Dedik ki ‘biz buradayız, eğer hakkımızda herhangi bir şey varsa buyurun gelin, hukuki işlemleri seve seve beraber yapalım’ Sabahın ilk ışıklarında emniyetten bir ekip geldi. Biz de hazırlandık, giyindik. Düğüne gidiyor gibi adliyeye gidelim dedik. Biz düğüne gidiyor gibi hazırlandık ama düğündeki heyecanı tahmin etmeyen, edemeyen, buraya bizi almaya gelen beyefendiler en insani en demokratik, hiçbir temas olmayan, sadece ‘özgür basın susturulamaz’ diye mesleki dayanışmada bulunan arkadaşlarımızın tepkisine adeta ‘ben küstüm gidiyorum’ diyerek bırakıp gitmeye kalkıştılar. Ben de ‘arkadaşları gelsin’ dedim. Biz kanundan kaçsaydık zaten burada beklemezdik. Ama ikna edemedi avukat beyler. ‘Kendisi gelsin’ gibi bir şey söylemişler. Beni niye kendim geleyim? Siz arama emri çıkarmışsınız, gözaltı kararı çıkarmışsınız. Arama yapacağın yer burası. Gözaltına alınacak insan da burada sizi bekliyor. Neden küsüp gidiyorsunuz? Buraya teşrif eden emniyet yetkilisinin adını sanını bilmiyorum. Ünvanını bilmiyorum ama kendisine hitap etmek istiyorum, ‘Sayın müdürüm! Lütfen gelin ve emanetinizi alın’ burada sizi bekliyor.”

SUÇLAMA: 'TÜRKİYE CUMHURİYETİ EGEMENLİĞİNİ ELE GEÇİRMEK AMACIYLA BASKI KURMAK'

Zaman Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın avukatı Hasan Günaydın, 14 Aralık Operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu: "Bugün edindiğimiz bilgiye göre, 13 Aralık 2014 tarihi itibariyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Suç Bürosu'nun 'Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı kurmak', 'baskı', 'tehdit', 'cebir' yöntemlerini kullanmak suretiyle örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında; 'kişi hürriyetinden yoksun kılma', 'belgede sahtecilik' suçları yönünden bir soruşturma bulunduğu, bununla ilgili arama ve gözaltı kararı talebinde bulunuyor Cumhuriyet Başsavcılığı. 'İslam Çiçek hakim aynı gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tarafından yapılan başvuruyu, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı', 'yıldırma', 'tehdit' yöntemlerini kullanarak, örgütsel yapı oluşturarak; bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçlarından yürütülen soruşturmada arama ve gözaltı için makul şüphe bulunduğu gerekçesiyle kararı vermiş bulunmaktadır."

HİDAYET KARACA'NIN EVİNE BASKIN

Polis, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Dr. Hidayet Karaca'nın evine de baskın düzenledi. Sabah saatlerinde 3 ekip otosuyla Hidayet Karaca'nın evine gelen polis ekipleri, evde arama yaptı.

Samanyolu TV'deki odasında açıklama yapan Karaca, şöyle konuştu: "Eğer gözaltı kararı varsa kendileriyle beraber gideriz. İçimiz huzurlu, alnımız ak, başımız dik. Allah'a hamd olsun böyle bir Hizmet kurumunda çalışıyoruz. Ne gam ne keder olur ki önemli olan millete hizmet etmek, biz de burada kalbimiz mutmain bir şekilde bekliyoruz. Ama bu görüntüler Türkiye'ye yakışan görüntüler değil.

Senaryolar, senaristlerin hayal dünyasına göre gelişir. Demek ki bu nefret operasyonu, bir hayal ürünü çünkü senaryolar bir hayal ürünü.Çünkü senaristler hayal ürünü yazıyorlar. Yazıklar olsun.

Şu an resmi belge bekliyoruz. Evet başsavcıya gitmiştik bilgi için. Biliyorsunuz son çıkan yönetmeliklere göre yapılacak operasyonlarda başsavcıların haberi olacaktı. Bu kadar önemli bir hayal ürününde de demek ki başsavcıya haber etmemişler. Canları sağolsun önemli olan evrak. Evrak gelsin, evrağa göre bakacağız."

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Dr. Hidayet Karaca daha sonra gözaltına alındı. Karaca, Emniyet'e geldi.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ ERGÜDER GÖZALTINA ALINDI

14 Aralık Operasyonu kapsamında polis ekipleri sabah saatlerinde Beylikdüzü Yakuplu'da bululnan Marmara Evleri 3'e geldi. Ekipler sitenin güvenlik görevlileriyle birlikte 'A1' Blok'a girdi. Burada yaşayan İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

SENARİST GÖZALTINDA

Samanyolu TV'de yayınlanan 'Tek Türkiye' dizisinin senaristlerinden Makbule Çam Alemdağ'ın evinde gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü belirtildi.

Alemdağ'ın sorgunun ardından İstanbul'a götürüleceği kaydedildi.

Operasyon kapsamında Senarist Elif Yılmaz gözaltına alındı. Elif Yılmaz'a 1'i kadın 7 polisin eşlik ettiği görüldü. Yılmaz hastane çıkışı kendine yönelen soruyu yanıtsız bıraktı.

'EL KAİDE'YE YAKIN GRUBU KÖTÜ GÖSTERDİĞİ İÇİN ALINDI'

Gözaltına alınan Sungurlar Dizisinin Yönetmeni Engin Koç'un avukatı Turgay Balaban, yaptığı açıklamada, müvekkilinin el Kaide ile bağlantılı olduğu ileri sürülen 'Tahşiye' grubunu, dizide kötü göstermekten dolayı iftira suçunu işlediği, silahlı terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Av. Balaban, radikal Tahşiye grubu ismini kendisinin ve müvekkilinin ilk kez emniyette duyduğunu belirterek, "Yeni Türkiye'de oyuncak silahlarla film yapmanın, çekmenin suç olduğuna ilk kez tanık olmuş olduk. İlk kez de bir yönetmen iftira suçundan dolayı gözaltına alınmıştır." dedi. Müvekkiline yapılan bu gözaltı işleminin bir amacının tüm Türkiye'nin bildiğini aktaran Balaban, "Bu yapılanlar gözaltı işlemi değil, bir gözdağı operasyonudur. Bu gözdağı operasyonu ile 17 ve 25 Aralık yolsuzluk olaylarının üzeri örtürülerek unutturulmak istenmekte. Türkiye, geçmişi bin yılı aşkın bir devlet geleneğine sahiptir. Bu günleri de atlatacaktır. Hukuk galip gelecektir" diye konuştu.

Müvekkilinin gayet rahat olduğunu çünkü herhangi bir suç işlemediğini aktaran Av. Balaban, "Müvekkilim gözaltı işlemi sırasında ve emniyette gayet rahattı, dimdikti, yüzü asık değildi. Yüzünü saklama ihtiyacı da hissetmedi" dedi.

'PARALEL OPERASYON' İFADESİNE TEPKİ

Balaban, polisin elindeki gözaltı kararında 'paralel' söylemine yönelik bir ifadenin de olmadığını dikkat çekti. Bazı basın yayın organlarında operasyona ilişkin 'paralel yapıya operasyon' algı haberlerinin yapıldığını, bunun için Haber Türk ve CNN Türk grubunu aradığını, durumu izah ettiğini, ancak canlı yayına alıp durumu düzeltelim demelerine rağmen bağlantı yapmadıklarını kaydederek, "Gözaltı işlemleri ile ilgili resmi evraklar elimizde. Ancak resmi evraklarda 'paralel yapıya operasyon' veya 'paralel örgüte operasyon' şeklinde bir cümle veya kelime dahi geçmemektedir. Acaba bazı medya gruplarına da bu yönde haber yapılması için 'Alo Fatih' telefonları mı geldi? İnsanın inanası gelmiyor. Resmi evraklarda olmayan suçlamayla insanlar suçlanıyor." ifadesini kullandı.

Yapımcı Salih Asan'ın avukatı Murat Uzun ise müvekkilinin moralinin gayet yerinde olduğunu, kendisinden emin olduğunu vurguladı. Bir dizinin yapımcı ve yönetmeninin gözaltına alınmasına kadar varılan bu gözaltı işleminin adeta bir komedi olduğunu aktaran Avukat Uzun, "Müvekkilim kendinden emin ve rahat. Çünkü suç işlemiş insan değildir. Biz hukuka güveniyoruz. Suçlamalar ise tam bir komedi. Türkiye sevdalısı bir insanın radikal grubu ifşa etmekten gözaltına alınıyor. Bu açıkça hukuksuzluktur." diye konuştu.

TAHŞİYECİLER OPERASYONU NEYDİ?

El Kaide’ye yakın olduğu iddia edilen ‘Tahşiye Örgütü’ne yönelik 22 Ocak 2010’daki operasyonda Mehmet Doğan ile birlikte 122 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul, Ankara, Bursa başta olmak üzere birçok ilde yapılan operasyonda adı geçen kişilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından teknik takibe alındığı belirtilmişti. “Tahşiye Örgütü” ismi ise Samanyolu TV’de yayımlanan “Karanlık Kurul” isimli dizide yer almıştı. Sanıklar bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

'ÇEVİK KUVVET'İN İZİNLERİ KALDIRILDI'

Operasyonla birlikte Fuat Avni de tweet'lerine başladı. Avni, "1 Mayıs kararları uygulanıyor. 8000 kişilik Çevik Kuvvet'in izni kaldırıldı. Sabah herkes göreve çağrıldı.İstihbarat Şube çakma ihbarla operasyon sonrası Zaman Gazetesi ve Çağlayan Adliye'sinde taşkınlık olacağını belirterek Çevik Kuvveti istetti" dedi.

FUAT AVNİ OPERASYONU DUYURMUŞTU, ERDOĞAN 'İNLERİNE GİRDİK' DEMİŞTİ

Fuat Avni, dün gece Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu 47 ismin gözaltına alınacağını iddia ederek listeyi yayınlamıştı.

Hafta içinde “İnlerine girdik ve giriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da operasyonların süreceği mesajını vermiş ve "Daha şaşırtıcı şeyler de duyacaksınız" demişti.

FUAT AVNİ'DEN YENİ GÖZALTI LİSTESİ

ÖNCEKİ HABER

Bakım parası kadından yükü alacak mı?

SONRAKİ HABER

Sokağın sahibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa