11 Aralık 2014 01:00

Depresyonun hafif hali; Disitimi

Kendini sürekli mutsuz ve keyifsiz hisseden pek çok insan ‘distimi’ hastası olabileceğinden habersiz ! Uzman Psikolog Sinem Gül Şahin hafif ve süregen depresyon;distimi hakkında bilgiler verdi.

Paylaş

Kendini sürekli mutsuz ve keyifsiz hisseden pek çok insan ‘distimi’ hastası olabileceğinden habersiz !   Uzman Psikolog Sinem Gül Şahin hafif ve süregen depresyon;distimi hakkında bilgiler verdi.

Distimi, hafif şiddette sürekli bir şekilde varolan depresif bir duygu durumdur. Sadece belli dönemlerde ortaya çıkmayıp uzun süreli olması ve şiddetli ataklarla değil sinsi bir şekilde süregeliyor olması bu rahatsızlığa tanı konmasını zorlaştıran faktörlerdir. Bu özelliğinden dolayı distimi belirtileri çoğu zaman bireyin kendi kişilik özellikleri sanılıp yanlış anlaşılır.

Major depresyonu (belirtileri çok net görülen ağır bir depresyon türü) olan bireylerde görülen uyku, iştah, kilo değişiklikleri distimik depresyonda çok belirgin bir şekilde göze çarpmazken, yaşamdan zevk alamama durumu, ilgi kaybı, yetersizlik ve suçluluk hisleri, aşırı öfke, insanlardan uzaklaşma, düşük benlik saygısı, umutsuzluk ve işine yoğunlaşamama gibi semptomlar görülebilir. Çocuklarda da depresif belirtilerin yanı sıra asabiyet, bazı davranış bozuklukları ve sosyal becerilerde sıkıntı ortaya çıkabilir.
Bir kişide distimik bozukluk var diyebilmemiz için bu semptomların yetişkinlerde 2 yıldır, çocuk ve ergenlerde en az bir yıldır süregeliyor olması gereklidir. Arada herhangi bir semptomun olmadığı dönemler olsa bile bunlar 2 aydan fazla sürmez, tekrar depresif süreci geçilir.  

Distimi erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olarak ikiye ayrılır. 21 yaşından önce başlamışsa erken başlangıçlı distimi, 21 yaşından sonra başlamışsa geç başlangıçlı distimi deriz. Yapılan araştırmalar semptomların şiddetinin, madde kullanımına eğilimin, kişinin hayatındaki aksamaların erken başlangıçlı distimide geç başlangıçlığa göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Ayrıca erken başlangıçlı distimiklerin aile geçmişlerinde yakın akrabalıklarında major depresyon varlığına da daha sık rastlanır.

Distimi tedavisi tek yönlü işleyen bir tedavi olmamalıdır. Sadece terapi desteği ya da sadece ilaç kullanımı yeterli olmayıp, iyileşme süresinin gereksiz yere uzamasına veya distiminin ileriki bir dönemde tekrar ortaya çıkışına neden olabilir. En ideal tedavi yöntemi bir psikiyatr kontrolündeki uygun ilaçların alımı ve bir uzman tarafından verilen terapi desteğinin paralel bir şekilde gitmesidir. Distimik bozukluğu olan kişinin terapideki devamlılığı ve sabrı, ilaçları uygun dozlarda ve düzgün kullanımı iyileşme süreci için önemlidir.  
Tedaviyle, kişinin depresif duygu durumun üstesinden gelmiş, yaşamdan zevk alıp hayatın iyi-kötü yönleriyle yüzleşebiliyor, sosyal ilişkilerindeki sorunları halledebilip insanlarla kaliteli ilişkiler kurabilmesini hedefleriz.

DİSİTİMİ TEDAVİ EDİLMEZSE FİZİKSEL AĞRIYA DÖNÜŞÜYOR

Bir kişide distimi olduğu keşfedilemeyip tedavi edilmediğinde hastalık kendini fiziksel olarak ağrı, bitkinlik, herhangi bir iç hastalığı şeklinde dışa vurabiliyor. Genelde de zaten kişi bu tip şikayetlerle doktora başvurduğunda yapılan araştırmalar sonucu distiminin varlığı ortaya çıkıyor.  Distiminin keşfinin zor olması ve kişinin hayat kalitesini içten içe yok etmesi, onun en tehlikeli rahatsızlıklardan biri olarak görülmesini sağlamıştır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Frau Sonsuz’un ardından

SONRAKİ HABER

E-bilete karşı mücadele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa