09 Aralık 2014 03:44

Polis, Caferağa Mahalle Evi’nin kapısını mühürledi

Kadıköy’deki Caferağa Mahalle Evi, yüzlerce polis tarafından şafak baskınıyla boşaltıldı. Eve giren polisler, kütüphaneyi dağıttı, Suriyeli mülteci çocuklar için toplanan oyuncakları ve eve ait diğer eşyaları tahliye etti. Mahalleliler ise, sokağın girişindeki polis barikatı önünde toplanarak, “Saraylara karşı Mahalle Evi” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi.

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Uğur ZENGİN
İstanbul

 

Kadıköy’deki Caferağa Mahalle Evi, yüzlerce polis tarafından şafak baskınıyla boşaltıldı. Eve giren polisler, kütüphaneyi dağıttı, Suriyeli mülteci çocuklar için toplanan oyuncakları ve eve ait diğer eşyaları tahliye etti. Mahalleliler ise, sokağın girişindeki polis barikatı önünde toplanarak, “Saraylara karşı Mahalle Evi” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi.

Gezi direnişinin ardından Kadıköy’de kurulan Caferağa Dayanışması, bir buçuk sene önce terk edilmiş bir binayı işgal ederek, halk yararına kullanılmak üzere Mahalle Evi’ne dönüştürdü. Çeşitli kültür, sanat etkinliklerinin, atölye ve forumların yapıldığı, aynı zamanda bir buluşma mekanı da olan Mahalle Evi, dün sabahın erken saatlerinde, binanın maliye hazinesine ait olduğu gerekçesiyle yüzlerce polis eşliğinde boşaltıldı.  

OYUNCAKLARI BİLE GÖTÜRDÜLER

Mahalle Evi’nin bulunduğu Hacı Şükrü Sokağı’nı ablukaya alan polisler, sokağın iki girişine de barikat kurarak, giriş ve çıkışlara izin vermedi.

Polis Mahalle Evi’nin balyozla kapısını kırarak içeri girdi. İçeride bulunan afişleri yırtarak, kütüphaneyi ve kitapları dağıttı. Tahliye işlemine başlayan polisler, Suriyeli mülteci çocuklar için toplanan oyuncakları, eve ait sobayı, çay ocağını ve diğer eşyaları özel bir nakliye aracına yükleyerek, evi boşalttı. Mahalle Evi’nin kapısını da mühürledi.

’BİZİ VAZGEÇİREMEZLER’

Olayın duyulması üzerine mahalleliler, sokağın girişindeki polis barikatı önünde toplanarak,  “Saraylara karşı Mahalle Evi” şeklinde slogan attı. Caferağa Dayanışması yaptığı açıklamada “Çay ocağımızı sökmüşler, kütüphanemizi dağıtmışlar, ortak mutfağımızdan elektrikli testere sesleri geliyordu az önce. El ele kurduk omuz omuza koruyalım” dedi. Mahallede yaşayan Melis Özbakır, “Getirdikleri polislerle bizi vazgeçiremezler. Hep dediğimiz bir şey var, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam.’ Bunun gibi kamusal alanlar çoğalacaktır” diye konuştu.

Caferağa Dayanışması, saat 19.30'da mahalle evinin önünde dayanışma eylemi çağrısı yaptı.

Polisin eve düzenlediği baskının ardından ev bu halde.

Soba söküldü.

Söz konusu bina, Kadıköy Caferağa Dayanışması tarafından halk yararına kullanılmak üzere bir buçuk yıl önce işgal edildikten sonra “Mahalle Evine” dönüştürülmüştü.

Caferağa Mahallesi Hacı Şükrü Sokak'ta bulunan binanın Maliye Hazinesi'ne ait olduğu gerekçesiyle boşaltılması isteniyordu.

Caferağa Dayanışması, Cuma günü yaptığı açıklamada, mahalle evine sahip çıkma çağrısı yaparak, “Duyduk ki bir vakittir açık duran kapımızı kapatmaya gelecekler. Güzel olan, yaşayan; her suyu, her ağacı ve her gölgeyi satmaya yeminli zalimler gelip evimizi elimizden almaya kalkacaklar. Elbette hayallerimizden, biriktirdiklerimizden öyle kolayca vazgeçmeyeceğiz. Bu sebeple kalbi bizimle atan herkesi, hep birlikte var olduğumuz bu alanı korumak için 5 Aralık Cuma sabahı saat 09:00'da omuz omuza olmaya, Mahalle Evimizin önüne davet ediyoruz” denmişti.

Mahalle Evi’nde forumlar ve çeşitli atölyeler gerçekleştiriliyor, mahalleliler birlikte yemek pişirip birlikte yiyor. İçinde kütüphanesi, marangozhanesi, karanlık odası ve takas pazarı olan bu ev, aynı zamanda mahallelilerin bir araya geldiği bir buluşma mekanı.

ÖNCEKİ HABER

Sarıgül ekibi İnönü'yü şikayete gitti

SONRAKİ HABER

'Bu 2.5 milyon lira ne parasıdır?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...