07 Aralık 2014 01:06

Kindar yaşken eğilir

Egitim şûrasında, diktatörlük vari sistemlerde görülebilecek tarzda, çocuklara eğitim üzerinden ideoloji aşılayacak kararlar alındı.

Paylaş

19. Milli Eğitim Şûrasında komisyonlardan geçen öneriler genel kurulda oylandı. Bakanlığın değerlendireceği maddelere göre, öğrencilerin bilgileri polisle paylaşılacak, öğrenciler okuldan atılabilecek, din eğitimi ilkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda zorunlu hale gelecek, alkollü içki servisi dersi kaldırılacak.
Antalya’da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrasının son gününde, komisyonda önerilen maddeler dün genel kurulda oylandı. Genel kurul üyesi olmayanların dışında oturumu kimse takip edemezken, basından ise yalnızca Anadolu Ajansının takip etmesine izin verildi.

ÖĞRENCİLERİN BİLGİLERİ POLİSE VERİLECEK

Genel kurulda, Şûranın dört ana başlığından biri olan ‘Okul Güvenliği’ komisyonunda toplamda 50’ye yakın karar alındı. Kararlara göre:

* Okul girişlerine x-ray cihazı, turnike, tuvaletlere duman sensörü gibi uygulamalar getirilecek.
* Öğrencilerin bilgileri emniyet ve sağlık kuruluşlarınca alınabilecek ve bu kuruluşlarla paylaşılabilecek.
* Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde risk haritaları oluşturulacak. Bahçe duvarları yükseltilecek.
* Disiplin yönetmeliğinde cezalar daha da ağırlaştırılarak, okuldan uzaklaştırma ve atılma cezaları yeniden uygulanmaya başlayacak. “Riskli” öğrenciler açık liseye yönlendirilecek.

Şûra’da “sendikal faaliyetlerin okul ve ders saatleri içinde yapılmaması” önerisi de oylamaya sunuldu. Öneriye tüm sendikalar tepki gösterdi. Buna rağmen oylanarak kabul edildi. Bunun üzerine Eğitim Sen salonu terk etti. Daha sonra Eğitim Sen’lilere haber gönderen Bakan, ilgili bölümün metinden çıkarıldığını belirtti.

‘KİŞİ HAKKINA AYKIRI KARARLAR’

Bu kararları öğrencinin nefes alabileceği her deliğin kapatılması olarak değerlendiren, Eğitim Sen’i temsilen Şûraya katılan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, “Kışladan daha ağır, hatta istihbarat teşkilatlarından daha ağır birtakım tedbir ve önlemler önerildi ve kabul edildi. Bunlar kişi hak ve hürriyetlerine aykırı” dedi.

ÖĞRENCİLER FİŞLENECEK

Risk grubu ile birtakım öğrencilerin daha başından potansiyel suçlu ilan edileceğini belirten Prof. Dr. Adnan Gümüş, örneğin Çankaya’daki bir okuldan, genelkurmay başkanından milletvekillerine, başbakandan bakanlara kadar öğrenci bilgilerinin emniyet ve sağlık kuruluşlarından alınabileceği ve bunlarla paylaşılabileceğini ve bunların hepsinin fişleme olacağını söyledi.

Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde analizler ve veri tabanı oluşturulmasına yönelik risk haritalarının oluşturulmasının daha da kötü olduğunu belirten Gümüş, “Bu bölgesel ön yargıların, ayrımcılıkların öne çıkarılması demektir. Çok sıkıntılı, bütün hak ve özgürlüklere, insan haklarına aykırı olduğu gibi pratik karşılığı da bunun son derece toplumu yarıcı, bölücü, düşmanlaştırıcı bir süreci beraberinde getirir” dedi.

‘MAKUL ŞÜPHE DAHA HAFİF KALIR’

Tüm bunların yanında ‘makul şüphe yasasının’ daha hafif kalacağını belirten Prof. Dr. Gümüş, “Her türlü duruma her an hazırız. Şöyle bir psikoloji; Öğrenci saldırıyor, sokak saldırıya hazır, öğrenci saldırıya hazır. Okul ve öğretmenler her türlü donanımıyla, silahıyla bekliyor ki her an cephe savaşına girilecek. Böyle bir toplum modeli olmaz. Sokak okulun, okul da sokağın düşmanı değil” dedi.

ALINAN DİĞER KARARLAR
* Din dersleri ilkokul 1. 2. 3. sınıflarda zorunlu olacak.
* Hafızlık için ara verme süresi 2 yıla çıkarıldı.
* Liselerde din dersinin 2 saat olması Eğitim Sen üyeleri dahil sadece 12 kişinin aleyhte oy kullanmasına rağmen kabul edildi.
* Osmanlıcanın bütün liselerde seçmeli, Anadolu imam hatipte zorunlu olması önerisi kabul edildi.
* Ortaokullarda Türk musikisi makamsal sisteminin Türk musiki sazıyla öğretilerek verilmesi kabul edildi.
* Liselerde sağlık ve trafik dersinin kaldırılması kabul edildi.
* Turizm liselerinde alkollü içecek servisi dersinin kaldırılması kabul edildi.
* Eğitim Sen’in önerileriyle de değişiklikler yapılan öğretmen niteliğini arttırmaya yönelik önerilerin tamamı kabul edildi.

SALON BOŞALINCA TEKRAR GÜNDEME GETİRMİŞLERDİ

Alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılmasına yönelik komisyonda Eğitim-Bir-Sen’in önceki gün öğleden önce reddedilen ve öğleden sonra yeniden gündeme getirilerek salonun da boşalmasıyla kabul edilen teklifi, genel kurulda kabul edildi. Anadolu turizm ve otelcilik meslek liselerinde 10. sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki ve servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmaları kaldırıldı.

MEMUR SEN BAŞKANI BASTIRDI: DİN DERSİ 1. SINIFTAN ZORUNLU OLACAK!

Genel kurula komisyon kararları üzerinden 10 dakika içerisinde yeni önerge sunulması istenerek başlandı. Genel kurulda konuşan Eğitim Sen Eğitim Uzmanı ve Yazarımız Erkan Aydoğanoğlu, din ve ahlak dersinin ayrılması, din dersinin tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Eğitim Sen, ilkokul 1. 2. 3. sınıflara zorunlu din dersi kararının geri çekilmesini, AİHM kararına uyularak zorunlu din dersinin kaldırılmasını önerdi. Eğitim Sen’in Twitter hesabından geçilen bilgide “Süre sınırlaması daha fazla önerinin sunulmasını engelliyor. Konuşma süresi her önerge için iki dakika süre verildi” denildi.

Eğitim Sen’in din derslerinin 1. 2. ve 3. sınıflara zorunlu olmaması önerisi reddedilirken din derslerinde Aleviliğin öğretilmesi ve müfredatın gözden geçirilmesine dair önergenin görüşülmesi de reddedildi. Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun “Zorunlu din dersi 1. sınıftan başlasın” diyerek direttiği aktarıldı. Karar tavsiye kararı olarak MEB’e sunulacak.(ANTALYA)

ÖNCEKİ HABER

Ataerkil algı değişmeden hangi komisyon şiddeti çözecek?

SONRAKİ HABER

Karmalaştırmadıklarımız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...