06 Aralık 2014 01:00

Şûra burayı da görecek mi?

Yer; İstanbul’un Eyüp ilçesindeki Ağaçlı köyü ilkokulu. Olay; bu çağda tam bir skandal! Normal kapasitesi 60 olan okulda sadece 16 öğrenci bulunuyor. Çünkü okulun niteliksiz olduğunu düşünen velilerin çoğu ikametlerini başka yerlere alarak, çocuklarını başka okullara gönderiyor. Geriye kalan çocuklar tek sınıfta ders görüyor.

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Milli Eğitim Şûrasında görüşmeler devam ederken İstanbul’un Eyüp ilçesindeki tablo eğitimin ne halde olduğunu gözler önüne serdi. İstanbul’un Eyüp ilçesine bağlı Kuzey Ormanları köylerinden Ağaçlı’daki köy ilkokulunda eğitim öğretim, bir derslikte 1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencileri ve bir öğretmen tarafından gerçekleştiriliyor. 60 kişilik kapasitesi olan okulda yaşanan bu sorundan dolayı velilerin çoğu ikametgahlarını başka yerlere alarak çocuklarını daha uzaktaki okullara yolluyor.

TEK DERSLİK 4 FARKLI SINIF

3. havalimanı inşaatı nedeniyle şantiye alanına dönen Ağaçlı köyünde ilkokul öğrencileri eğitimde mağduriyet yaşıyor. Köyde bulunan Ağaçlı İlkokulunda 4 farklı yaş grubundan (hepsi 1. 2. 3. 4. gibi ayrı sınıflarda okuyan) 16 öğrenci, tek öğretmenle tek derslikte eğitim görüyor. Öte yandan veliler, okulun müdürü ve aynı zamanda tek öğretmeninin “Hastayım”, “Toplantım var” diyerek haftanın 2-3 günü okula gelmediğini iddia ediyor.

Yaşanan durumdan memnun olmayan ve çocuklarını daha güvenli bir şekilde okula göndermek isteyen bazı veliler ikametgahlarını başka yere aldırarak farklı okulları tercih ediyor.

MÜFETTİŞ BİLE GELMEDİ!

Ağaçlı İlkokulunda iki çocuğu eğitim gören Bayram Kuru, “3. havalimanı gibi rantın yüksek olduğu bir yerdeyiz. Sorsanız İstanbul’dayız ama çocuklarımız doğru düzgün eğitim göremiyor. Milli Eğitim Müdürlüğüne defalarca şikayette bulunduk ama bir müfettiş bile göndermediler. Milli Eğitim Bakanlığı ve yetkililer sesimizi duysun. Okulumuza öğretmen atansın. Ben her gün 16 öğrenciyi kendim okuldan alıp evlerine bırakıyorum. Çocuklarımızın ulaşım sorunu çözülsün. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Biz çocuklarımız okusun istiyoruz” diyor.

‘DOKTOR OLMAK İSTİYORUM’

Okulun öğrencilerinden 3. sınıf öğrencisi E.Ç. en sevdiği dersin matematik olduğunu büyünce de doktor olmak istediğini söylüyor. “Öğretmenimiz okula gelmeyeceği zaman telefonla bize haber veriyor biz de okula gitmiyoruz” diyen E.Ç. okul olmayınca evde hikayeler okuduğunu, ödevlerini yaptığını anlatıyor.

DERNEKTE EĞİTİM

Ağaçlı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, öğrencilerin eğitimine gönüllü öğretmenlerle destek olmaya çalışıyor. Okul çıkışlarında gönüllü kadınlar çocuklara ders veriyor, erkekler de arabalarıyla çocukları evlerine bırakıyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçi eylemleri yüzde 51 arttı

SONRAKİ HABER

ABD'de polis, yine bir siyahı öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...