03 Aralık 2014 16:43

Anılar beynin hangi noktasında?

Anılar ne zaman işlenir? Nasıl sorunlar ortaya çıkar? Anıları nasıl hatırlarız? Araştırmacılar elde edilen verilerin Alzheimer hastalığında önemli yol kat edilmesini sağlayacağını düşünüyor. Elde edilen bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

Paylaş

İnsan beyni sürekli bilgi toplar. Ancak kalıcı olanlar temel bilgilere dönüştürülebilir. Magdeburg Üniversitesi ve Alman Nörodejeneratif Hastalıkları Merkezi (DZNE) liderliğinde uluslararası araştırmacılar anıların beynin hangi bölgesinde oluştuğunu hassas bir şekilde tespit etti. Ekip insan beyninin altındaki spesifik devreleri kesin olarak belirledi. Bunun için bilim insanları manyetik resonans görüntüleme (MRI-EMAR) teknolojisini kullandı. Araştırmacılar elde edilen verilerin Alzheimer hastalığında önemli yol kat edilmesini sağlayacağını düşünüyor. Elde edilen bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

NET BİLİNMİYOR

Yaşanılan deneyimlerin hafızaya geri getirilmesinde bir kaç beyin bölgesi birlikte çalışır. Bu beyin bölgelerinin birbirlerine karşı bağımlılığı henüz belirsizdir, fakat anılar öncelikle serebral korteks ve bellek için içerik üreten merkezde yer alır. Bunlar hipokampüste ve bitişiğindeki entorinal kortekste olur. “Bu alanlar net bilinmemelidir. Bu alanlarda bilgi toplanır ve hafızaya işlenir” diyor Profesör Dr. Emrah Düzel. Bu çalışma da insanların anıları için hipomampüs ve entorinal kortekste nöronal katmanlar bulunmuştur. Biz mümkün olduğunca bu aktif nöral tabakayı belirlemeye çalışıyoruz. Daha önce kullanılan MRI teknolojileri bu bilgiyi yakalamak için yeterli değildi. Bu nedenle bu çalışma bize ilk kez bunları göstermede mümkün kılmıştır. Bu çalışmada bilim adamları gönüllü katılan kişilerin belleklerini inceledi. Araştırmacılar kullanılan özel bir manyetik rezonans görüntüleme teknolojisi kullandı.

ALZHEİMER İÇİN UMUT

“7 Tesla Ultra Yüksek Alanlı MRI” adı verilen bu sistemde etkin beyin bölgeleri faaliyeti doğrulukla görüntülenmiştir. Alzheimer Araştırmaları İçin Hassas Bir Yöntem “Bu ölçüm tekniği bize beyin fonksiyonlarını incelemede çok detaylı bilgiler verir” ifadesini kullanıyor Prof. Dr. Emrah Düzel. “Sonuçta biz Alzheimer hastalığı gibi tipik bellek bozukluğu olan hastaları iyileştirmek için umutlandık. Anılar ne zaman işlenir? Nasıl sorunlar ortaya çıkar? Gibi soruların cevabını bulmayı umut ediyoruz.” (GERCEKBİLİM.COM)

ÖNCEKİ HABER

Kim Dotcom’dan ABD açılımı

SONRAKİ HABER

Kuşadası, denizatı görülen kıyılar haritasına girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...