03 Aralık 2014 00:50

Çocuğunuzun ikizini beş yıl sonra da doğurabilirsiniz!

IVF başka bir deyişle tüp bebek tedavisinde 20 yılı aşkın süredir uygulanan embriyo dondurma ve çözme işlemindeki gelişen teknikler; daha yüksek oranda gebelikler şansını da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar dondurulmuş embriyo bebeklerinin IVF bebekleri-ne oranla ortalama 253 gr daha ağır ve yarım hafta daha geç doğduğunu ortaya koyuyor

Paylaş

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan Çıragil  konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “IVF bebekleri normale oranla maalesef daha erken doğar ve doğal olarak daha düşük ağırlıkta dünyaya gelir. Oysa dondurulmuş embriyo bebekleri daha ağır ve daha uzun süreli gebelik sonrası dünyaya gelir. Bu da onlar için şans ve beraberinde sağlık demektir.”

5 YIL SONRA GEBELİK

Anne adaylarının embriyo dondurma kelimesinden ürktüğünü belirten Op. Dr. Çıragil: “Aslında dondurulmuş embriyo ile yeni embriyo arasında hiçbir fark yoktur. Burada önemli olan aşama dondurma ve çözülme işlemidir. Embriyo her aşamada dondurulabilir. Asıl olan burada zamanı donduruyo-ruz. Günümüzde yavaş dondurma yöntemi yerini çok daha başarılı hızlı dondurma yöntemine bıraktı. Dondurulan embriyolar istendiğinde tersine uygulanan işlemlerle çözülüp ana rahmine transfer edilir. Sıvı nitrojen içerisinde tüm kimyasal reaksi-yonlar ve hücresel aktiviteler durmaktadır. Bu durum bir tür hücre uyku halidir. Yapılan deneysel çalışmalarda embriyoların sıvı nitrojen içerisinde uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabileceği göste-rilmiştir. İşlem tekrar küçük küçük kümeler halinde de gerçekleştirilebilir, dışarıda gelişmesi sağlanıp tekrardan dondurabilir de. Dondurma işlemi sonrasında çözülen yumurtalardan tekrar gebe kalmak mümkün. 5 yıl sonra gelip dondurduğu yumurtalardan gebe kalan hastalarımız var. Yani, çocuğun ikizi beş yıl sonra da doğabilir!” diyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Artuklu Üniversitesi Rektörü Omay görevden alındı

SONRAKİ HABER

‘ANSAN’ı boğazladılar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...