29 Kasım 2014 01:18

Football Manager 2015

Futbolda 2014/15 sezonu şekillenmeye başlarken, Sports Interactive’in bu sezon için çıkardığı Football Manager 2015 oyunu raflardaki ve online mağazalardaki yerini aldı.

Paylaş

Ozan ATEŞ*

Futbolda 2014/15 sezonu şekillenmeye başlarken, Sports Interactive’in bu sezon için çıkardığı Football Manager 2015 oyunu raflardaki ve online mağazalardaki yerini aldı.

Kullanıcılarına çok sayıda farklı ülkede takım yöneterek başarılar yakalayabilecekleri sanal bir futbol dünyası sunan Football Manager, her sene olduğu gibi bu sene de yenilikleriyle farklı bir havaya bürünmüş bir şekilde karşımıza çıkıyor.

YENİ ARAYÜZ

Menajerlik oyunlarında arayüz hem kullanıcının aradığını kolayca bulabilmesi açısından önemlidir, hem de görsel olarak etkileyici olmalıdır. Farklı temalar oyunu daha çekici kılabilir. Bunların bilincinde olan Sports Interactive her sene arayüzü yeniliyor, kullanışlı ve yeni olmasına çaba gösteriyor.

Yıllar sonra sol kenar çubuğu FM15 oyunuyla birlikte geri döndü. Arayüzdeki önemli başlıkları tutan bu çubuk, oyundaki farklı ekranlara ulaşımı kolaylaştırıyor. Herhangi bir ekrandayken yukarıda bulunan başlık, üstüne tıkladığınızda arama çubuğuna dönüşüyor. Yazdığınız harfler, altında arama sonuçlarını anında beraberinde getiriyor.

Önceki oyunlarda gözlemcilik (scouting) ve oyuncu arama (player search) ekranları, kulüp çalışanları (staff) ve personel arama (staff search) ekranları gibi bazı ilişkili ekranlar farklı ana başlıklar altında bulunuyordu. Bu ekranlar arasındaki geçiş zorluğu oyunun akıcılığını bozuyordu. FM15’te bu ilişkili ekranların aynı bölümlerde toplanması, üzerinde çok zaman geçirdiğimiz bu oyun bölümlerinde kullanılabilirliği artırıyor.

YENİ MENAJER PROFİLİ

Daha önce sadece kişisel bilgilerle oluşturduğumuz menajer profili, artık diğer menajerler gibi antrenör özellikleri ve zihinsel özellikleri de içeriyor. FM15 ile birlikte artık antrenörler gibi antrenmanlara katılabiliyoruz, bir veya birden fazla antrenman çeşidini üstlenebiliyoruz. Profilimizdeki özellikler hem verdiğimiz antrenmanın kalitesini, hem de oyuncularla olan etkileşimimizi etkiliyor.
Profili oluştururken Antrenman Uzmanı (Tracksuit Manager) ve Taktisyen (Tactical Manager) arasındaki tarz ağırlığını belirleyip puanları dağıtarak kendi özelliklerimizi oluşturuyoruz. Antrenörlük diploması ve futbolculuk tecrübesi seçimi, özelliklerimiz için ne kadar puan kullanabileceğimizi belirliyor. Oyunun ilerleyen zamanlarında, yönetimin izin vermesi halinde antrenörlük kursuna katılarak bir üst seviyedeki diplomayı alabiliyoruz. Fakat kurs sırasında antrenmandaki verimliliğimiz azalıyor. Bu nedenle yönetim bu fikre pek sıcak bakmayabilir.

GÖZLEMCİLİK (SCOUTİNG) EKRANI

Yazının, Yeni Arayüz başlığı altında belirttiğimiz gibi gözlemcilik ve transfer ile ilgili ekranlar bu bölümde toplanmış. Kulübümüzün sahip olduğu bölgesel bilgi seviyeleri (knowledge), gözlemcilerin görevde olup olmadığı, oyuncu arama bölümü, transfer ve maaş bütçelerimiz aynı ekranda yer alıyor. Bu sayede tüm olan biteni hızlıca kontrol edebiliyoruz.

Oyuncu arama bölümünde yeni kriterler var. Örneğin mutsuz olan, bu sayede kulübünden daha kolay kopabilecek oyuncuları arayabiliyoruz.

Gözlemcilerle olan etkileşimlerimiz artık çok daha fazla. Gözlem isteği ve raporlama için farklı imkanlarımız mevcut. Boştaki gözlemciler takip etmenin yararlı olacağı turnuvaları gözlemlemek için bize öneride bulunabiliyor. Gözlemcileri belli bir ülke yerine belli bir bölgeye gönderip, geniş sınırları araştırması yönünde onlara direktif verebiliyoruz. Gözlemcilerden kadromuzdan ayrılması beklenen belirli bir oyuncunun yerini doldurması için oyuncu arayışına girmesini isteyebiliyoruz. Veya yaşı ilerlemiş yıldız futbolcumuza yedek olup ondan öğrenmesi için bir genç oyuncu transfer etme amacınızı gözlemcilere iletebilirsiniz.

Bir oyuncu için rapor isterken 3 aya kadar gözlem altında kalmasını isteyebiliyoruz. Bu süre içerisinde oyuncunun yaptığı maçların raporları ve detaylı bilgiler, haftalık raporlar şeklinde bize sunuluyor. Oyuncu raporlarında gözlemci (veya antrenör) yorumları artık Artılar (Pros) ve Eksiler (Cons) başlıkları altında karşımıza çıkıyor. Oyuncunun futbol tarzı, kişiliği, özellikleriyle takımınıza ne kadar uyum sağlayacağı, büyük maçlara ne kadar ilgi gösterdiği, transfere olan isteği gibi bilgiler burada yer alıyor.

TAKTİKLER (TACTİCS) EKRANI

Taktik ekranı rollerin ve futbolcuların o rolde oynama becerilerinin daha kolay göründüğü bir yapıya bürünmüş. Oyuncumuzun seçilen role ne kadar uygun olduğu, renkli yıldız ve çember ile bize gösteriliyor. Ayrıca rol seçimine bağlı olarak, yandaki diziliş bölümünde futbolcuların yerlerinde ileri veya geri kaymalar oluyor.

Futbolculara atayabileceğimiz 4 yeni  rol eklendi. Serbest oyun kurucu (roaming playmaker), orta sahada hem geriden oyun kurma hem de rakip sahada oyunu yönlendirme görevlerini bünyesinde topluyor. Fırsatçı kanat oyuncusu (raumdeuter), Thomas Müller ile özdeşleşen ve Barcelona futbolcusu Pedro için de tanımlayıcı olarak kullanılabileceğimiz bir rol. Boşlukları iyi takip değerlendirebilen golcü kanat oyuncuları için bu rol ideal. Çok yönlü bek (inverted wing back), çoğunlukla Güney Amerikalı futbolcularda rastlanan içeri kat eden bek tipi. Marcelo gibi ortaya yaklaşarak hücum etmeyi seven veya Lahm gibi içeriye yaklaşarak pas organizasyonlarına katılan bekler için kullanışlı bir rol. Kanattaki oyun kurucu (wide playmaker), çizgiye yakın oynatmak istediğiniz oyun kurucular için kullanılabilir.


OYUNCU VE TAKIM GÖRÜŞMELERİ

FM yapımcıları, futbolcuların performansının çok sayıda konudan etkilendiğini ve bir teknik direktörün takımın başarısı için bu konulara önem vermesi gerektiğini oyuna olabildiğince gerçekçi aktarmaya çalışıyor. Futbolun sadece taktiklerden ve yeteneklerden ibaret olmadığını, başarının mutlu ve uyumlu bir takım ile geldiğini Football Manager oynarken de anlıyoruz. FM15’te oyuncular daha çok konuda sizinle konuşma ihtiyacı duyuyor. Kulübün finansal veya sportif durumu, geleceği, oyuncunun mutsuz olduğu kişisel bir durum, etrafta duyulan söylentiler, transfer teklifi ihtimali gibi birçok konuda görüşme talep ediyorlar. Gitmek isteyen bir futbolcuyu ikna etmeye çalışırken; kadroyu geliştirme sözü, başarı sözü, maaşına zam yapma teklifi, transfer olacağı takımda yedek kalacağını söyleyerek burada gördüğü değeri anlatmak gibi farklı yollardan birini seçebiliyorsunuz.  Karşılıklı olarak yolları ayırmayı kabul ettiğiniz futbolculardan ise bu konuda medya ile konuşmasını, kendine kulüp bulmasını isteyebiliyorsunuz. Futbolcular kulübün içinde olan bitenden çok daha fazla etkileniyor. Finansal sorunlar veya bir oyuncuya olan tavrınız çok sayıda futbolcuyu endişelendirebiliyor ve hepsiyle bu konuya özel bir toplu konuşma yapabiliyorsunuz. Zor günlerde yönettiğiniz ekibi bir bütün halinde mutlu edebilmek, başarısızlığa son vermek veya başarının devamlılığını sağlamak için çok önemli.


BASIN TOPLANTILARI VE RÖPORTAJLAR

Football Manager’da medya ve kamuoyu ile olan ilişkilerimiz, oyunun önemli bir parçası.  Bu seneki yeniliklerden biri maç öncesinde, sonrasında ve antrenmanlarda yapılan röportajlar. Gerçek hayatta yayıncı kuruluşun stadyumda,  teknik direktöre maç hakkında kısa sorular sormasına alışığız. FM15’te benzer şekilde, televizyon yayını için seçilmiş maçların bazılarında sizi durduruyorlar ve maçın önemli detayları hakkında görüşlerinizi alıyorlar.
Kulüp efsanelerinin takımın gidişatına dair yaptığı yorumlara artık karşılık verebiliyoruz. Efsanenin hâlâ kulübü önemsediğini överek veya haklı olduğunu söyleyerek pozitif bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Agresif bir tutum göstererek işine bakmasını söylemek, taraftarların hoşuna gitmeyebilir.

*Hayatım Futbol Dergisi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

Savcı Kayasu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

‘Kara Afrika’nın karanlık diktatörleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...