28 Kasım 2014 15:41

KESK: 75 kuruşa da göz dikiliyorlar

KESK, “Ak Saray” ve askeri harcamalara ayrılan payla eleştirilen 2015 yılı bütçesine karşı Aralık ayında miting yapacaklarını açıkladı.

Paylaş

KESK, “Ak Saray” ve askeri harcamalara ayrılan payla eleştirilen 2015 yılı bütçesine karşı Aralık ayında miting yapacaklarını açıkladı.

KESK Genel Merkezi'nde bugün yapılan basın açıklamasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şaizye Köse, torba yasalar ve piyasalaşmayı kutsayan dönüşüm politikalarının devamının kapalı kapılar ardında hazırlanan 2015 yılı bütçesi olduğunu söyledi. Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, 2015 yılında Türkiye’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 1,9 trilyon TL, yapılacak kamu harcamasının 473 milyar TL ve toplanacak vergi gelirlerinin de 427 milyar TL olacağını belirten Köse, “Bunun anlamı; devlet işçilerin, emekçilerin bir yılda ürettikleri değerin yaklaşık dörtte birine el koyacaktır. Bütçe dışı fonlar, örtülü ödenek gibi mekanizmalarla emekçilerden aktarılan kaynak gerçekte üçte biri bulmaktadır” dedi. Ayrıca çift haneye yaklaşmış enflasyon karşısında kamu emekçilerine, işçilere 2015 yılı için yüzde 3’lük zam dayatıldığına dikkat çeken Köse, bunun bir soygun olduğunu söyledi.

Brüt olarak 1.102 TL olan asgari ücretten işçilerin eline sadece 868 TL geçtiğine dikkat çeken Köse, “Asgari ücretlinin öğün başına sadece 75 kuruş ayırabildiği ülkemizde devlet bu 75 kuruşun bile peşine düşmektedir. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemiyle asgari ücretin yüzde 44’üne devlet vergi adı altında el koymakta, kalanını da dolaylı vergiler kanalıyla işçinin elinden almaktadır. Milyonlarca insanın evsiz olduğu bir ülkede Cumhurbaşkanı kendine 1,3 milyar liralık konut yaptırabilmekte, Cumhurbaşkanlığı bütçesi yaklaşık yüzde 100 artarak 397 milyar liraya çıkartılabilmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Engelliler Taksim’e çıkıyor

SONRAKİ HABER

Töreye mahkûm hayatlar ve arafta bir Beyto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...