28 Kasım 2014 08:55

Barlak’ı öldüren polise ödül gibi ceza: 8 yıl

Polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Emrah Barlak davasında mahkeme zanlı polise ödül gibi ceza verdi. İzmir Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme müebbet hapis cezasıyla yargılanan polis İmran Kâhya’ya sadece 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Emrah Barlak davasında mahkeme zanlı polise ödül gibi ceza verdi. İzmir Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme müebbet hapis cezasıyla yargılanan polis İmran Kâhya’ya sadece 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Kahya Emrah Barlak’ın kardeşi Erhan Barlak’ı yaralamaktan da  3 yıl 4 ay cezasına çarptırıldı. Mahkeme aynı davada polise mukavemet suçlamasıyla yargılanan Emrah Barlak’ın kardeşi Erhan Barlak’a ise 3 yıl hapis cezası verdi. 
Bugün görülen karar duruşması sonrası açıklama yapan Barlak ailesi  karara “Oğlum asıl şimdi öldü” diyerek isyan etti. Avukatlar da bu kararla polise bağlı ölümlerin artacağını söyledi. Karar Yargıtay’a taşınacak. 
İzmir'in Karabağlar ilçesinde 12 Ağustos 2012 tarihinde yaşanan trafik kazası sonrasında çıkan tartışmada polis İmran Kahya'nın sıktığı üç kurşunla yaşamını yitiren Emrah Barlak ölümüne ilişkin açılan davanın karar duruşmasına Barlak ailesi, avukatları, tutuklu sanık İmran Kâhya, avukatları ve çok sayıda izleyici katıldı. 
İlk olarak aynı davada polise direnmek suçundan yargılanan Erhan Barlak‘a son sözleri soruldu. Erhan Barlak suçsuz olduğunu belirterek “Ne yaptın dememle dört kurşun yedim. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. 

HAKSIZ TAHRİKTEN YARI YARIYA İNDİRİM

Kısa bir ara veren mahkeme heyeti sonrasında kararını açıkladı. Mahkeme başkanı Akar Karasu polis memuru İmran Kâhya’ya, Erhan Barlak’ı kasten yaralama suçundan toplamda 3 yıl 4 ay hapis cezası verirken, Emrah Barlak’ı olası kastla öldürmekten suçundan ilk olarak 20 yıl ceza verdi. Ancak mahkeme heyeti polis memuru Kahya’nın cezası ilk olarak haksız tahrikten 10 yıla daha sonra ise mahkemede iyi halden dolayı 8 yıl 4 aya düşürdü. Mahkeme, Kahya’yıSeyyid Ekinci’ye Halil Altın ve Faruk Karhan’ı yaralamaktan dolayı toplamda verdiği 12 ay 5 günlük cezayı ise erteledi. 

ADLİYE İÇİNDE GERGİNLİK
Mahkeme kararının açıklamasından sonra Emrah Barlak’ın ailesi kararı tepkiyle karşılarken Barlak’ın annesi ve kız kardeşi sinir krizi geçirerek bayıldı. Adliye içerisinde ailenin adalet feryadına polisin tepki sonucunda, aile ile polis memurları arasında kısa süre gerginlik yaşandı. 

AVUKATLARDAN TEPKİ
Duruşma sonrası Adliye önünde aile avukatlarla beraber açıklama yaptı. İlk olarak Avukat Nergiz Tuba Aslan kamera görüntülerinin olayı açıklığa kavuşturduğunu vurgulayarak “Verilen hükmü asla vicdanen kabul etmiyoruz. Normal bir vatandaş işlediğinde müebbetle cezalandırılması gerekirken silahı ateşleyen kişi salt kolluk görevlisi olduğu için gözetilerek, kollanarak en az ceza verildi. Avukat Abdurrahman Aykut Dikencik ise kararın Yargıtay’dan döneceğini düşündüğünü dile getirerek, cezanın en alt sınırdan verildiğini ve kararı fiyasko olarak dile getirdi. 

‘ÇOÇUKLARIMIZ ÖLMEYE DEVAM EDECEK’
Davayı en başından beri takip eden ve oğlunu polis kurşunuyla yitiren Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun da “Çocuklarımızı polislerin keklik avlar gibi neden avladığını, bugüne kadar neden 172 evladımızı öldürdüklerini bugün Emrah Barlak Davasından anladık. Cezasızlık böyle devam ettiği sürece polisler çocuklarımızı öldürmeye devam edecek. Bu cezasızlık suça meyilli olan polislere cesaret veriyor. Bu cezalar kahrediyor. 

‘KÜRDÜ SİZ DAĞA ÇIKARIYORSUNUZ’
Emrah Barlak’ın babası Nusret Barlak da hukuki süreci sonuna kadar götüreceklerini vurgulayarak “Ben bu davadan vazgeçmem. Böyle adalet olmasın ne Türkiye’de ne de dünyada. Karınca gibi ez geç. Bir şey olmaz, Kürttür.  Kürdü siz dağa çıkarıyorsunuz”. Barlak’ın annesi Gülpaşa Barlak da ‘Adalet Yok’ diyerek tepkisini dile getirdi. 

Ailenin diğer avukatları, kararla ilgili tüm hukuki süreci takip edeceklerini, Anayasa Mahkemesi, AİMH’ye kadar götüreceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Barosu: Yasak kararı yetki ihlalidir

SONRAKİ HABER

Davutoğlu, yayın yasağını savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...