28 Kasım 2014 08:44

İstanbul Barosu: Yasak kararı yetki ihlalidir

İstanbul Barosu, Ankara 7.Sulh Ceza Hâkimliği'nin, yolsuzlukları soruşturan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmaları konusunda yazılı ve görsel basına getirdiği yasakla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

Paylaş

Açıklamada basının haber verme hakkı ile toplumun bilgilenme hakkına böyle bir yasağın getirilemeyeceği, verilen kararın da şekli hukuki dayanağının dahi bulunmadığı bildirildi. 

'BU YASAK EVRENSEL HUKUK KURALLARINA VE ANAYASAYA AYKIRIDIR'
İstanbul Barosu'nun açıklamasında, “Demokratik hukuk devletinde basın kamusal bir işlev görmekte, toplum adına kamusal denetim yapmaktadır. Esasen basının bu çerçevede haber verme, bilgilendirme hakkı, toplumun bilgilenme hakkının vazgeçilmez parçası ve vasıtasıdır. Bu anlamda, basın özgürlüğünün gerçek dayanağı toplumun bilgilenme hakkıdır. Şu halde, basına getirilen her hukuksuz yasak, özünde toplumun bilgilenme hakkının ortadan kaldırılarak gasp edilmesidir. Bu yasak evrensel hukuk kurallarına ve Anayasaya aykırıdır. Demokratik toplum düzeninin gerekleri ile de bağdaşmamaktadır” denildi.

'KARARI VEREN HÂKİMLİK, KANUNDA OLMAYAN BİR YETKİYİ KULLANMIŞTIR'
Kararda dayanılan 5187 Sayılı Basın Kanununun 3/2.maddesinin böyle bir yayın yasağı yetkisi vermediği vurgulanan açıklamada, “Üstelik karar somut bir gerekçeden de yoksundur. Kimliği ve siyasi düşüncesi ne olursa olsun kişilerin masumiyet karinesi, şöhretleri ve kişilik hakları elbette ki önemlidir ve korunması gereklidir. Bununla birlikte özellikle olaydaki gibi kamuya mal olmuş ve toplumun haklı ilgisine sahip kişiler ve yolsuzluk iddiaları karşısında toplumun bilgilenme ve bunun vasıtası olan basının haber verme hak ve özgürlüğü de en az bunun kadar önemlidir. Oysa bu kararla, Anayasal bir hak (AY m.28), 13.maddeye aykırı biçimde Anayasanın ruhuna, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine de aykırıdır. Kaldı ki bu yasaklama ile, anılan eski bakanların kişilik hakları ile şöhret ve diğer haklarının zedelenmesini önlemeyeceği gibi aksine yolsuzluk iddialarına ilişkin şüpheleri güçlendirmekten öte gitmeyecek ve anılan kişilere daha fazla zarar verebilecektir” ifadesi kullanıldı. (İSTANBUL)

EVRENSEL GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ FATİH POLAT: YAYIN YASAĞINA UYMAYACAĞIZ!

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli Dersim'de Dersimlilere 'terörist' dedi

SONRAKİ HABER

Barlak’ı öldüren polise ödül gibi ceza: 8 yıl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa