28 Kasım 2014 06:48

Bahçeli, protestolar nedeniyle ziyaretlerini iptal etti

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kente varmak üzere yola çıktığı Dersim'de, Bahçeli'nin kente gelmesini protesto eden halk, valiliğe yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim ziyaretine ve Dersim'e ilişkin kullandığı ifadelerle polemiğe girdiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Davutoğlu'nun meydan okuması üzerine bugün gitmek üzere yola çıktığı Dersim, protestolarla hareketlenmeye başladı. Günlerdir Bahçeli'nin kentlerine gelmesine dönük açıklamalar yapan kitle örgütleri, Bahçeli'nin gelişini protesto etmek için bugün valilik binasına yapmayı planladıkları yürüyüş için Sihenk (Atatürk) Mahallesi'nde bulunan Çarşım Market'in önünde bir araya geldi. Toplanan 4 bin kişilik gurup arasında okullarını boykot ederek yürüyüşe katılmak isteyen lise ve üniversite öğrencileri de yer aldı. 

Toplanmaları sonrası "Dersim'e sefer olur, zafer olmaz" pankart açan Dersimliler, üzerinde Seyid Rıza'nın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyıp, "Dersim onurdur, onuruna sahip çık" sloganı atarak planlanan doğrultuda valilik binasına yürümeye hazırlandı. 

Fakat yürüyüşü engellemek için polisler tarafından zırhlı araçlar eşliğinde kitlenin önünde barikat oluşturularak, yürüyüşe izin verilmedi. Bunun üzerine polise "yuh" çekerek tepki gösteren Dersimliler, "Polis şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları atarak tepkisini göstermeye devam ediyor. Bazı kurum ve kitle örgütü temsilcileri ise demokratik haklarını kullandıkları yürüyüşe engel olunmaması için polis amirleri ile görüşmeler yapmaya başladı. 

Yürüyüşe yönelik engel sürerken, Bahçeli'nin gelişi öncesinde kentteki gerginlikte her geçen an artmaya başladı.

BAHÇELİ GİTTİ, EYLEMLER BİTTİ

Dersim'de tepkiyle karşılanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ziyaretlerini iptal etmesiyle birlikte çatışmalar sona erdi. 

MHP Lideri Devlet Bahçeli, protestolarla geçen ziyareti esnasında Sihenk (Atatürk) Mahallesi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Demokratik Halklar Federasyonu (DHF) Dersim Sözcüsü Tahir Demirtaş, Dersim'in yiğit gençleri, kadınları ve çocuklarıyla beraber faşist zihniyetli Bahçeli'yi Dersim'e girişini engellemek için alanlarda olduğunu ifade etti. Demirtaş, Dersim'in tarihsel süreci içerisinde hiçbir şekilde faşizme boyun eğmediğini ifade etti. 

Ardından konuşan DBP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru, Dersim'e geldiğini sanan ama Dersim Valiliği'nin sınırlarından çıkamayan Bahçeli'ye seslerini gerektiği kadar duyurduklarını söyleyerek, "Dersim'de her çakalın karşısına çıkacak aslanlar yiğitler vardır. Valinin kanatları arasına sığınmış binlerce polisi bu kente yığarak kahramanlık yaptığını sanan Bahçeli'ye sesleniyoruz, işte biz buradayız, Seyid Rıza'nın torunları burada" şeklinde konuştu. Doğru'nun konuşmasını tamamlamadan polis, gaz bombaları ve plastik mermilerle kitleye müdahale etti. Polis müdahalesine karşı gençler yola barikat kurarak taşlarla karşılık verdi. Yaklaşık 3 saat süren çatışma sırasında polisin yoğun gaz kullanması nedeniyle evlerinde olan yurttaşlar da etkilendi. Polisler, evlerin balkonlarından limon ve bez parçaları atan yurttaşlara, evlerinin camından içeriye gaz atması nedeniyle tepkiler çığ gibi yükseldi. Olaylar sırasında çok sayıda yurttaş gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu yaralandı. 

Bahçeli'nin valilikte yaptığı açıklamanın ardından diğer ziyaret programlarını iptal ederek geri dönmesiyle birlikte kitle de yavaş yavaş dağıldı. (DERSİM)

BAHÇELİ, DERSİM KATLİAMINA 'İSYAN', KATLEDİLENLERE DE 'TERÖRİST' DEDİ

DERSİM'DE KEPENKLER BAHÇELİ'YE KAPALI

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin yüzde 46’sı internetten bihaber

SONRAKİ HABER

Mert'in ölümüne neden olanlar hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...