28 Kasım 2014 01:08

Taşeron işçiler insanca bir yaşam için sokağa çıkıyor

Taşeron işçiler yarın Diyarbakır’da iş cinayetlerine, kölelik koşullarında kuralsız çalıştırmaya karşı insanca bir ücret ve çalışma koşulları için sokağa çıkıyor. DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2. No’lu Şubenin çağrısıyla düzenlenecek mitinge KESK ve TMMOB bileşenleri de destek veriyor.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Doğan SEKMEN
Diyarbakır

Diyarbakır’ın önemli merkezlerinden İstasyon Meydanı yarın saat 12.00’de taşeron işçilerin bölge mitingine ev sahipliği yapacak. İşçiler artan iş cinayetlerine, taşeronlaştırmaya, kuralsız çalışmaya ve hak gasplarına karşı seslerini yükseltecek.

TAŞERON SİSTEMİ İŞÇİLERİ ÖLDÜRÜYOR

Mitinge ilişkin gazetemize konuşan DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Başkanı Ramazan Kızıltepe, işçilerin ve emekçilerin yaşadıkları sorunlara bölgeden dikkat çekmek istediklerini söyledi. Gündemden hiç düşmeyen ve yüzlerce işçinin ölümüne sebep olan iş cinayetlerinin en önemli sebebinin taşeron sistemi olduğunu dile getiren Kızıltepe, “İşçiler açısından yaşanılabilir bir hayat için taşeronlaştırmaya son verilmeli. Taşeronlar ellerini sıcak sudan soğuk suya vurmadan, işçinin sırtından para kazanıyor. Burada çok ciddi bir hak gaspı var” dedi. Soma’da, Ermenek’te, inşaatlarda ve birçok alanda işçilerin sermayenin kâr hırsı nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Kızıltepe, “Kötü çalışma şartlarının yanı sıra, işçiler açlık sınırının altında bir ücretle yaşamaya çalışıyor” dedi. AKP hükümetinin bugüne kadar taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmaktan başka bir şey yapmadığını söyleyen Kızıltepe, “Bu ölümler kader değildir” dedi.

BÖLGEYİ ÇİNLEŞTİRECEĞİZ DİYENLER AK SARAYLARDA YAŞIYOR

Çözüm süreciyle birlikte sermayenin bölgeyi bir yağma ve ucuz iş gücü alanı olarak gördüğünü belirten Kızıltepe, “Burayı Çinleştireceklerini söyleyenler ak saraylarda yaşıyor. Her alanda; kadrolu ya da taşeron olsun, memur olsun tüm emekçilere saldırı var. İşte Isparta’da 20 mevsimlik tarım işçisi arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Biz emeği bir bütün olarak görüyoruz” dedi. Bu saldırılar karşısında emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Kızıltepe, herkesi yarın yapılacak mitinge katılmaya davet etti.

TÜRKİYE TAŞERON CUMHURİYETİNE DÖNDÜ

KESK adına miting tertip komitesinde yer alan SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Selma Atabey, “AKP yöneticilerinin ve bakanların dilinden ekonomik büyüme eksik olmuyor. Fakat bu büyümenin emekçilere hiçbir olumlu yansıması yok. Aksine çıkan yasalarla işçilerin, emekçilerin yaşam şartları giderek zorlaşıyor” dedi. Türkiye’nin bir taşeron cumhuriyetine dönüştürüldüğünü ifade eden Atabey, “AKP döneminde kamusal ve özel alanlarda taşeronlaştırmanın yaygınlaşmasıyla 14 bin 455 işçi can verdi. Biz bu mitingi düzenleme kararı alırken Soma’da ve Ermenek’te yaşanan işçi ölümleri başta olmak üzere iş cinayetlerine dikkat çekmek istedik. Ermenek’te halen işçi arkadaşlarımız kara toprağın altında” dedi.

TEK ÇARE ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Birçok sektörde taşeron işçilerin daha fazla kâr uğruna sağlıksız koşullarda çalıştırıldığını söyleyen Atabey, “Bunun karşısında işçiler açlık sınırının altında yaşıyor. Öte yandan işsizlik oranı da çok yüksek seviyede. Bunun üzerinden taşeronlaştırma yaygınlaştırılıyor. İnsanlar açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. Dolayısıyla kendine verilen her türlü işi kabul etmeye zorlanıyor. Bunun yanında sermaye hak gaspında sınır tanımıyor. Özellikle Kürdistan’da bu çok yoğun bir şekilde yaşanıyor. Bunun karşısında tek gücümüz örgütlülüktür. Her alanda örgütlenmek gerekiyor” dedi.

BU SİSTEM AÇLIK VE ÖLÜM DEMEK

Taşeronlaştırmanın aşırı kâr hırsına dayalı bir sistem olduğunu söyleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Nihat Noyan ise “AKP taşeronlaştırmayı yasal güvence altına almak istiyor. Piyasanın canlanacağını söylüyorlar. Ancak bu sistem bir avuç insanı zengin ederken, halka açlık ve ölümden başka bir şey vermiyor” dedi. Devletin uzun yıllardır Kürt halkının taleplerine baskıyla karşılık verdiğini söyleyen Noyan, “Şimdi sermayenin çıkarları için buraya saldırmak, insanları ucuz iş gücü ve doğayı talan alanı olarak görmek bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir” dedi. Noyan da tüm işçilere, emekçilere ve emek örgütlerine  yarın İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılmaları çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Ülker işçilerinin yanındayken...

SONRAKİ HABER

Malatya'da en iyi film ödülü 'Toz Ruhu'nun oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...