27 Kasım 2014 11:05

Belediye sürgünleri ILO'nun gündeminde

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri'nde emekçilerin şehrin en uzak bölgelerine sürgün edilerek cezalandırılmalarına ilişkin şikayetleri gündemine aldı.

Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri'nde emekçilerin şehrin en uzak bölgelerine sürgün edilerek cezalandırılmalarına ilişkin şikayetleri gündemine aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Yerel-Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay, 29 Eylül'de başvuruda bulunduklarını belirterek, “Belediye yönetimlerinin, çalışanlarını sürgün edilerek sistematik bir mobbing uygulandığını, bu uygulama ile dayatılan çalışma sisteminin yasalara, insan haklarına, Anayasaya ve Uluslararası uygulamalara aykırı olduğunu özellikle, ILO.87, ILO.98, ILO.155 ve ILO.161 Nolu sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini bildirdik" dedi.

Gülebay, kendilerine gönderilen cevapta konunun ILO gündemine alındığı ve araştırılacağını aktardı. Bu süreçte ILO tarafından oluşturulacak bir uzman heyetin uygulamaları inceleyeceğini kaydeden Gülebay, söz konusu belediye yöneticilerinin bu uygulamalardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Gülebay, “Çünkü orta çağdan kalma bu işkence uygulaması hiçbirimizi korkutmamış, inançlarımızdan ve düşüncelerimizden vazgeçirememiş, asla yıldırmamış ve yolumuzdan, mücadelemizden döndürememiştir. Boyun eğmeyip mücadeleyi büyüteceğimiz de iyice anlaşılmalıdır” dedi.

SÜRGÜN YERLERİNDE YEMEK DAHİ YOK

Ankara Büyükşehir Belediyesinde çoğunluğu KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen üyesi yüzlerce kişi, şehirlerarası otobüsle ulaşabilecekleri yerlerde görevlendirilmişti. Üstelik hiçbir iş tanımı da yapılmadan. Bir kısmı ancak 3 saatlik yolculukla ulaşılabilen görev yerlerinde, çalışanların yemek ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir büfe dahi bulunmuyor. 9 kişinin görevlendirildiği bir işyerine gitmek için günde bir defa kalkan köy servisine binmek gerekiyor. Ankara'da ilk etapta 364 kişi sürgün edildi. Ancak bunlarım 80'i eski görevlerine geri döndü,  işten atılan 12 kişinin 5'ine ise idare mahkemesinde işe iade kararı verildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde de 260 memur, işçi, mühendis ve tekniker Akseki, Gündoğmuş, İbradı, Demre ve Kaş'a görevlendirilmişti. Yapılan görevlendirmelerin gerekçesi is 'Görünen lüzum üzerine' şeklinde yazılmıştı.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belediye önünde halka saldırdılar

SONRAKİ HABER

Emekliler sağlık hakkı için eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa