27 Kasım 2014 10:31

'Komisyon başkanı istifa etmeli'

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra eski dört bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonunun haberlerinin yapılmasına yayın yasağı getirilmesini isteyen Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün komisyon başkanlığından istifa etmesi isteniyor. Yayın yasağını protesto eden HDP ise komisyon çalışmalarından çekildi.

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, 4 eski bakanla ilgili TBMM Meclis Soruşturma Komisyonunda görülen soruşturmanın içeriğine yönelik getirilen yayın yasağını hukuksuz olarak değerlendirdi.

Hamzaçebi, yayın yasağı talebinde bulunan Komisyon Başkanı AKP’li Hakkı Köylü’nün istifa etmesi gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Meclis Soruşturma Komisyonu 4 eski bakan ile ilgili yürütülen soruşturmaya yönelik yayın yasağı gelmesini eleştirdi,

Komisyon Başkanının yayın yasağı talebinde bulunmasının Anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu belirten Hamzaçebi şunları kaydetti: “Komisyon Başkanı Anayasayı ayaklar altına almıştır. Tarafsız bir soruşturma yapmayacağını ortaya koymuştur. Komisyon Başkanının hukuk tanımayan, iddiaların üstünü örtmeye yönelik tutumu ilk değil. Tek başına bir imza ile savcılıktan yayın yasağı talebinde bulunmuştur. Yargının yasamaya müdahale etmesini amaçlayan bir işlemdir. Komisyon Başkanı yargıdan, yasamada yürütülmekte olan çalışmalarla ilgili müdahalede bulunulmasını istemiş, hakimde müdahalede bulunmuştur. Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı, komisyon başkanlığından istifa etmelidir, bu soruşturmaya gölge düşmüştür.”

‘BAKANLAR KOMİSYONDA İFADE VERECEK’

Edirne’de Marmara Bölge Toplantısı’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partililere ‘yol arkadaşım’ diyerek başladığı konuşmasında ise Mecliste 17 Aralık yolsuzluk soruşturması ile ilgili bakanlar hakkında kurulan soruşturma komisyonunda ifadelere yayın yasağı getirilmesini eleştirdi. Bakanların komisyonda ifade vereceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “Biliyorsunuz parlamentonun gündemi 17 Aralık soruşturmaları adı yolsuzluğa bulaşmış 4 bakan parlamentoya gelip ifade verecek. 2 gün gittim gitmeden önce bir olay oldu. Mahkemeden bir karar çıkardılar bakanların soruşturma komisyonuna verdiği ifadeler medya yer almasın medya yasağı getirdiler. Bunun üzerine bir açıklama yaptım parlamentoyu ve başkanı göreve çağırdım ve parlamento yolsuzluk yapanların, hırsızların hamisi olmamalıdır dedim. Parlamentonun itibarını önce meclisin başkanı koruması gerektiğini söyledim.”

TEKİN: YAYIN YASAĞI, HIRSIZI KORUMA YASAĞIDIR

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonunun çalışmalarına getirilen yayın yasağı üzerinden AKP’yi eleştirdi. Yasağın, hırsızı koruma amaçlı olduğunu söyleyen Tekin, “Ne zamandan beri hırsızı koruma yasağı gelmiş ya? Siz hangi dine, imana bağlısınız yahu? Hadi hukuku ve insanı tanımıyorsunuz. İnançlarınıza saygınız yok mu ya?” dedi.

BAL: SANSÜRÜN OLDUĞU YERDE YOLSUZLUKLAR ARTAR

Bağımsız Kütahya Milletvekili ve Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal, sansürün olduğu yerde faili meçhullerin yolsuzlukların artacağına dikkat çekti. Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu Başkanının modern İstiklal Mahkemeleri olan sulh mahkemesine başvurduğunu dile getiren Bal, bu yapılanın yasama gücünün hoyratça kullanılması olduğunu söyledi. Mecliste basın toplantısı düzenleyen İdris Bal, Türkiye’de uzun süredir anormal bir dönemin yaşandığını hatırlattı. Medyanın havuz ve yandaşlarla kirletildiğini, bu yetmiyormuş gibi şimdi de yasaklarla kirletildiğini anlatan Bal, sansürün olduğu yerde faili meçhullerin yolsuzlukların artacağına dikkat çekti.

HDP KOMİSYONDAN ÇEKİLDİ

AKP'li eski bakanların karıştığı yolsuzluk iddialarını araştırmak için kurulan komisyonun çalışmalarına getirilen yasağını protesto eden HDP, komisyon çalışmalarından çekildi.


BU HABERLERE YASAK GELDİ

17 Aıalık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında adı geçen dört eski bakan hakkında Mecliste kurulan Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi. Hükümetin kamuoyunun bilgilenmesini istemediği bilgiler ise şunlar:

ZAFER ÇAĞLAYAN’IN KORUMASINDAN SAAT İTİRAFI

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun tanık olarak dinlediği eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın koruma amiri Emrah Sarıyüce, Çağlayan’ın 700 bin TL’lik saatinin gece yarısı uçağıyla Reza Zarrab’ın adamı Murat Yılmaz tarafından getirilerek Özel Kalem Müdürü Onur Kaya’ya teslim edildiğini söyledi. Sarıyüce, pakette saat olduğunu bilmediğini belirterek, “Onur Kaya, kıymetli bir şey olduğunu söyledi” dedi. Reza Zarrab’ı bakanlıkta gördüğünü, ancak kaç kez geldiğini hatırlamadığını belirten Sarıyüce, Çağlayan’ın İstanbul’da Zarrab’la görüşmeler yaptığını kaydetti. Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise, Zarrab’ın altın yüklü uçağıyla ilgili olarak beyan edilen altın miktarının 1500, tespit edilen miktarın ise 1208 kilogram olduğunu söyledi.

BAYRAKTAR ‘KAÇ SADIK’ DİYE UYARDI

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı Sadık Soylu, Bayraktar’ın 17 Aralık operasyonunun yapıldığı sabah kendisini arayarak “Sadık kaç, polis gelecek, seni de bir vesileyle alacaklar” dediğini aktardı. Ancak kendisinin kaçmadığını belirten Soylu, delikanlılık gösterdiğini söyledi.

BAŞBAKANIN TALİMATIYLA YAPILDI

Yolsuzluk operasyonundan sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Bayraktar’ın istifasını istemişti. Bayraktar ise, Erdoğan’a yönelik “Soruşturma dosyasındaki imar planlarının büyük bir bölümü Başbakanın talimatıyla yapıldı” sözlerini “üzüntüyle” söylediğini aktarmıştı.

ADANA’DAKİ MİT TIRLARINDA SİLAH İDDİASI

Adana’da durdurulan MİT TIR’larının içinde silah olduğu iddia edilmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Adana’da durdurulan TIR’larla, Suriye’de terör örgütleri el-Kaide ve IŞİD’e silah taşındığının, soruşturma kapsamındaki belgelerle ortaya çıktığını iddia etmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu haberlere yasak geldi!

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri haklarını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa