27 Kasım 2014 08:13

Mahkeme iptale, Cengiz oyuna doymadı

Son iki senedir çevre ve halk sağlığını tehdit eden projeleri yargıya takılan Mehmet Cengiz’in, Karabiga’daki termik santral projesine bir iptal kararı daha geldi.

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Son iki senedir çevre ve halk sağlığını tehdit eden projeleri yargıya takılan Mehmet Cengiz’in, Karabiga’daki termik santral projesine bir iptal kararı daha geldi.

Çanakkale’nin Biga ilçesinin Karabiga beldesinde “CENAL Enerji Santrali, Limanı, Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı Projesi” için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” kararı, santralin çevre ve halk sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle 30 Aralık 2013’te iptal edilmişti

TEK PROJEYİ 4’E BÖLDÜ

Adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da karışan Mehmet Cengiz’in de ortakları arasında olduğu Cengiz-Alarko ortaklığındaki CENAL Elektrik A.Ş., iptal kararının ardından termikten vazgeçmek yerine, yeni bir yöntem buldu. Tek termik santral projesini, 4 ayrı projeymiş gibi gösterdi ve 4 ayrı ÇED süreci yürütmek için Bakanlık’tan izinler aldı. Böylece santralin çevreye vereceği zararı daha azmış gibi göstermeye çalıştı.

HER HUKUK OYUNU BOZULDU

Ancak mahkeme Karabigalı vatandaşların hukuki ısrarı sonucunda 4 proje hakkında da ardı ardına durdurma ve iptal kararları verdi. Son olarak daha önce yürütmesi durdurulan “CENAL Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı Projesi”, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, diğer kararlarda olduğu gibi, tek projenin 4 ayrı projeymiş gibi gösterilmesine işaret ederek, “Projenin diğer projelerle birlikte tek proje şeklinde hazırlanması gerekirken, termik santral entegre projesinin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesine imkan tanınmamasına sebebiyet verecek şekilde parçalara ayrılarak, ayrı ayrı projeler olarak öngörüldüğü görülmektedir” tespitinde bulundu. En son 19 Kasım 2014’te “CENAL Enerji Santrali İskelesi” projesi hakkında verilen ÇED olumlu kararı da durdurulmuştu.

Mahkemeden ardı ardına rest yiyen termikçi şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 23 Eylül 2014’te yine “ÇED olumlu” kararı aldı. Bu karara karşı da dava açıldı. Şimdi de gözler Mehmet Cengiz’in yeni oyununda.

ÖNCEKİ HABER

Soruşturmada yol kat edilmedi

SONRAKİ HABER

Soba zehirlenmesi: 2 çocuk öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...