27 Kasım 2014 01:00

Şirket, siyanür kazasını kapatmaya mı çalışıyor?

Bergama Ovacık altın madeninde geçtiğimiz cuma günü atık barajına siyanürlü atık taşıyan borunun patlaması ile ilgili gelişmeler devam ediyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Bergama Ovacık altın madeninde geçtiğimiz cuma günü atık barajına siyanürlü atık taşıyan borunun patlaması ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Şirket her ne kadar meydana gelen olayı “rutin tamir ve bakım” olarak açıklasa da, yöre köylülerinin tanıklıkları ve cuma gününden bu yana madendeki alarm durumu şirketin kazayı karartmaya çalıştığı şüphelerine neden oldu.

Önceki gün Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ve İl Çevre Müdürlüğünün görevlendirdiği iki mühendis madenin B kapısı civarına giderek su ve toprak numuneleri aldı. Madenci şirketin delilleri yok etmeye çalıştığını belirten Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Kaza olduğunu inkar ediyorlar ama birebir konuşmamızda sıra dışı bir şeyler yaşandığını söylüyorlar” dedi.

DEĞİRMENLER DURDU

Erol Engel, deredeki toprağın balçık rengi olduğunu ve üzerinin hafriyatla kapatılmak istendiğini belirterek, “Köylüler cumartesi pazar derenin bembeyaz aktığını söylüyor ve çok tedirginler. İnsanlar, ‘Yakınlarımız işten çıkarılır’ korkusuyla sağlık taramasına bile gitmiyorlar” diye konuştu. Engel, “Bunca yıldır madencilik yapan şirketin ‘Bir şeyler oldu madenin içinde, hallettik’ deme lüksü yok. Maden tarihinde ilk kez değirmenler durmuş, bu üretimin de durması demek. Kontrol altına alamadıkları bir şeyler var” dedi.

EGEÇEP: KAZA KARARTILMASIN

EGEÇEP, kazanın karartılması girişimlerine tepki göstererek, madenin derhal kapatılmasını istedi. EGEÇEP, “Bergama Ovacık altın madeni, sermayenin ve hükümetlerin bilimi ve hukuku yok sayarak talan politikalarını hayata geçirdikleri ilk örnek olmakla birlikte tek örnek değildir. Erzincan İliç’te, Eskişehir Kaymaz’da, Kışladağ’da Efemçukuru’da ve daha pek çok yerde bu ekolojik yıkım devam ediyor” dedi. Altıncı şirketin, cuma gününden bu yana bütün vardiyaları alarma geçirerek kazanın izlerini yok etmeye çalıştığı bilgilerinin geldiğine dikkat çeken EGEÇEP, “Böyle bir ortamda altın madeninin yaşanan sorunla ilgili ‘rutin tamir ve bakım’ açıklaması yapmasını suçu karartma ve geçiştirme çalışması olduğunu düşünüyoruz. Haziran 2006 yılında Eşme ve köylerinden 1700 yurttaşın siyanürle zehirlendiği, Kışladağ altın madenindeki kazanın karartılması gibi bu kazanın da karartılacağı endişesini taşıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Binlerce kişiyi öldüren sistem Türkiye'de

SONRAKİ HABER

4 gün süren elektrik arızasına isyan ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa