27 Kasım 2014 00:59

Dersimliler: Gelme Bahçeli!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 28 Kasım’da Dersim’i ziyaret edeceğini açıklamasına, EMEP, HDP, DBP ve Dersim Belediyesi’nden sert tepki geldi.

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 28 Kasım’da Dersim’i ziyaret edeceğini açıklamasına, EMEP, HDP, DBP ve Dersim Belediyesi’nden sert tepki geldi. Yapılan açıklamada, daha geçtiğimiz günlerde Dersimlilere hakaret eden Bahçeli’nin ziyareti provokasyon olarak nitelendi.

Geçtiğimiz haftalarda Dersim’de katledilenler ve Seyit Rıza için ‘terörist, alçak, hain’ ifadelerini kullanan Bahçeli, Başbakan Davutoğlu’nun ‘Cesaretin varsa git bunları Dersim’de söyle’ sözlerinin ardından, Dersim’e geleceğini açıkladı. Bahçeli’nin yarın geleceğini açıkladığı Dersim’den anında sert tepki geldi. Dersim Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul “Seyit Rıza’nın evlatlarına, torunlarına ‘alçak’ dediği bir dönemde burayı ziyaret etmesi kabul edilemez” dedi. Bul, Davutoğlu ve Bahçeli’Nin Dersim üzerinden siyaset yapamsına da tepki gösterdi.

‘BU ZİYARET PROVOKASYON’

DBP İl Başkanı Ergin Doğru, “Bahçeli’nin son dönemlerde Dersimlilere dönük yaptığı hakaretler ve rencide edici sözlerin üzerine böylesi bir ziyaret yapmak açıkçası bir provokasyondur. Bu kendi tabirleriyle İsrail’in Mescidi Aksa’ya girmesi gibi bir şeydir. Sayın Bahçeli haddini bilmelidir. Söylediği sözlerden, hakaretlerden sonra böyle bir kışkırtmayla buraya gelmek had bilmezliktir” şeklinde konuştu.

‘ALÇAK VE HAİN SÖZLERİNİ BAHÇELİ’YE İADE EDİYORUZ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanı Fatma Kalsen ziyarete sert sözlerle tepki gösterdi. “Bizim atalarımıza, önderlerimize hakaret eden parti genel başkanına Dersim’den vereceğimiz cevap şudur; Atalarımıza dönük olarak sarf ettiği ‘alçak’ ve ‘hain’ sözlerini iade ediyoruz” diyen Kalsen, “Şayet buraya gelirse, o cesareti gösterirse bizler de Dersim halkı olarak bir haine, bir alçağa nasıl davranılması gerekiyorsa, nasıl muamele edilmesi gerekiyorsa öyle cevap vereceğiz” şeklinde konuştu.

DERSİM HALKI BAHÇELİ’Yİ NASIL KARŞILAYACAĞINI BİLİR

Emek Partisi İl Başkanı Mustafa Taşkale ise Bahçeli’nin Dersim konusunda sarf ettiği sözler üzerine açılan sembolik, kuruşluk tazminat davalara vurgu yaparak, “Bizim, arkadaşlarımızın açtığı davalar kuruşluk davalardı. Bahçeli ve onun zihniyetine daha fazla değer biçmeye gerek yok. Dersim’e gelmesin. Dersim halkı kendisini, nasıl karşılayacağını çok iyi bilir” dedi.

KESK Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan da Bahçeli’nin Dersimlilere vereceği hiç bir şey olmadığını belirterek, “Buradaki insanların acılarını hissetmiyor. Boşuna gelmesin, bu halkı da galeyana getirmesin. Halkımızın yeterince sorunları var. Enerjimizi boşa harcamasın” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


DERSİM İÇİN NE DEMİŞTİ?

MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde Dersim katliamına ilişkin konuşmuş ve Dersimlilere ağır hakaretlerde bulunmuştu. Bahçeli Dersim’le ilgili şu sözleri sarfetmişti: “Dersimdeki isyan elebaşları terörist olup, bu Yezid takipçilerinin Kerbela’da kanı dökülen mazlumlarla uzaktan yakından ilgisi olamayacaktır. Bilinmelidir ki, Başbakan’ın Kerbela’daki masumları Dersim’deki alçaklarla yanyana getirerek mukayese etmesi densiz ve bedbaht bir açıklama olarak anılacaktır. Dersim’deki hıyaneti, devlet ve millet aleyhine kurulan tuzakları, sahnelenen emperyalist oyunları Kerbela’ya benzetmek eğer cehalet değilse tam anlamıyla şuursuzluk örneğidir. 1930’lu yıllarda Dersim’de patlak veren isyan ve ihanet kalkışmasını Kerbela gibi İslam tarihinin en hassas ve en acıklı hadisesiyle ilişkilendirmek bir defa Ehl-i Beyt’in aziz hatırasına ağır bir hakarettir.” Bahçeli konuşmasında Dersim’de katledilenler ve Seyid Rıza için, ‘caniler, teröristler, o devrin PKK’lıları’ ifadelerini kullanmıştı. Devlet Bahçeli aynı konuşmasında “Dersim; rezilliğin, parçalanmanın ve şeytani hesapların kirli tezahürüdür. Dersim; kardeşliğe karşı pusu, birliğe karşı nifak, kucaklaşmaya ve barışmaya karşı kurşundur” demişti.

‘ANKARA’DAKİ DÜŞÜNCELERİMİ KARARLILIKLA TEKRAR EDECEĞİM’

Dersim’de katledilenler için kullandığı ağır ifadeler nedeniyle hakkında çok sayıda suç duyurusu yapılan Devlet Bahçeli, Dersim’i ziyaretine ilişkin yayımladığı açıklamada, “Tuncelili kardeşlerimi ziyaret etme kararı aldım. Düşüncelerimi Tunceli’de kararlılıkla paylaşmak istiyorum” dedi.
Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi; “Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli’’ye gidip gitmeyeceğimiz konusundaki merakı hastalıklı bir noktaya gelmiştir. Bu aşamada bize düşen Davutoğlu’nun merakını gidermek ve ateşini düşürmektir. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak, 28 Kasım 2014 günü Tunceli’de bulunarak; Tuncelili kardeşlerimi ve Tunceli Valiliğini ziyaret etme kararını almış bulunmaktayım. Tunç yürekli kardeşlerimin yaşadığı Tunceli’de, bugüne kadarki düşüncelerimi, fikirlerimi ve kanaatlerimi bir kez daha kararlılıkla paylaşmak istiyorum. Tuncelili vatandaşlarımız Türk milletinin eşit, onurlu ve ayrılmaz birer parçalarıdır. MHP, şehit kanıyla sulanmış vatan topraklarının her yerinde, her karışında, her yöresindedir. Yüksek dağların üzerinde bir kartal yuvası gibi duran Tunceli’de Türkiye’nin bekası, Türk milletinin birlikte yaşama iradesine destek vermek için bulunacak, Ankara’daki sözlerimi tekrarlayacağım.”


DAVUTOĞLU: CESARETİN VARSA DERSİM’DE SÖYLE

Ahmet Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Dersim’le ilgili hakaret dolu sözlerinin ardından, bu açıklamayı bir polemik malzemesine dönüştürmüş ve partisinin grup toplantısında, “Bahçeli ihanet kelimesini çok rahat kullanıyor, kim kime ihanet ediyor? Tek parti dönemini savunmak sana mı kaldı? Sayın Bahçeli’ye meydan okuyorum. Tunceli bu ülkenin bir parçası ve cesaretin varsa git bu ‘hain, terörist’ sözlerini Tunceli’de söyle. Haydi git aynılarını söyle” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadın, çocuk ve yaşlıları diri diri yaktılar

SONRAKİ HABER

Meyve reyonundan mezara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...