27 Kasım 2014 00:50

Endonezya’dan Polonya’ya hak mücadelesi sürüyor

Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçiler, hakları için mücadele etmeyi geçtiğimiz hafta da sürdürdüler. İşte o eylemlerden bazıları:

Paylaş

GÜNEY KORE

Dünyanın en büyük gemi inşaatçısı Hyundai Ağır “Sanayi (HHI) işçileri fazla mesaiye kalmayı reddederek Seul’daki şirket genel merkezi önünde gösteri yaptı. Sendikada örgütlü olan işçiler 6.5’lik zam talep ediyorlardı. İşçiler Hyundai’in performansa dahalı ücret sisteminin de değiştirilmesini istiyor.

Öte yandan yine Güney Kore’de okullarda çalışan 20 bin sözleşmeli işçi 2 günlük greve çıktı. 20-21 Kasım tarihleri arasında grev yapan eğitim işçileri yemek ücretlerinin ödenmesini ve kadrolu çalışanlarla eşit haklara sahip olmayı istiyor.

FİLİSTİN

Gazze’de kamu çalışanları bir günlük greve çıktı. Salı günü gerçekleştirilen grevde Filistin Birlik Hükümetinin işçilerin resmi statüye kavuşturması talep edildi. Hamas hükümeti tarafından işe alınan 45 bin işçi, temmuz ayında Birlik Hükümetinin göreve gelmesiyle maaşlarını alamamaya başlamıştı.

IRAK

Irak İşçi Sendikaları Genel Federasyonu (GIFTU) işçilerin maaşlarının ödenmemesini protesto etti. Babilon’daki teksil işçileri, Missan’daki petrol işçileri ve Necef’teki tekstil işçileri gibi bir çok yerde işçilere ağustostan bu yana düzenli ödeme yapılmadığını duyuran sendika geçtiğimiz haftalarda da çeşitli eylemler yapmıştı.

ENDONEZYA

Endonezya’da binlerce işçi asgari ücrete yapılan düşük zammı protesto etti. Batam kentinde sanayi alanlarına girişleri kapatan işçilerden 1000 kadarı da belediye binası önünde eylem yaptı. İşçiler, 2015 yılı için asgari ücretin 271 dolar olmasını isterken hükümetin belirlediği rakam ise 219 dolar oldu.

İTALYA

Kamu  ve özel sektörde yaklaşık 2 milyon üyesi bulunan İtalya Emek Sendikası (UIL) kamu çalışanları için öngörülen 2015 zammını kabul edmeyerek genel greve gideceklerini ilan etti. Öte yandan Cenevre’de otobüs şöförleri 24 saatlik grev yaptı. Örgütlü işçiler kamu ulaşımına talebin arttığını ancak şöför sayısının azaldığını belirtiyor.

MACARİSTAN

Başkent Budapeşte’de 10 bin hükümet karşıtı Macar, meclis binası önünde eylem yaptı. Vergi sisteminde gündeme gelen yolsuzlukları protesto eden halk, vergiden sorumlu devlet yetkilisi Idılo Vida’nın görevden alınmasını talep etti. 

İNGİLTERE

12 bin 881 otomotiv işçisinden yüzde 95’i Jaguar Land Rover şirketinin üç yıl için önerdeği yüzde 14’lük zammın reddedilmesi yönünde oy kullandı. Hindistan merkezli Tata Holding’in sahibi olduğu şirketin İngiltere genelinde beş büyük fabrikası bulunuyor. Unite Sendikasında örgütlü olan işçiler ise şirketi grevle tehdit ediyor. İşçilerin grevi gerçek olursa İngiltere otomotiv sanayinin son 20 yılda gördüğü en büyük grev hayata geçmiş olacak.

POLONYA

200 Polonyalı madenci kamu madencilik şirketi Kompania Weglowa SA’nın genel merkezini işgül etti. Şirket, Avrupa Birliği’nin en büyük kömür şirketi olarak biliniyor. Maden işçileri 46 bin işçinin çalıştığı şirketin küçülmesine tepki gösteriyor ve hükümeti maden işçilerini korumaya çağırıyor. Şirketin son iki yılda 10 bin kişinin işine son verdiği ve tasarruf önlemleri kapsamında 26 bin kişinin daha işten atılmasının beklendiği belirtiliyor.

KAMBOÇYA

Tekstil işçilerinin uzun zamandır eylem ve grevlerle asgari ücreti yükseltmeye çalıştığı Kamboçya’da işçi sendikaları ve tekstil patronları anlaştı. 600 bin tekstil çalışanını ilgilendiren süreçte belirlenen ücret işçilerin ilk talepleri olan 177 doların altında oldu. Hükümet asgari ücretin 100 dolardan 128 dolara çıkartıldığını duyurdu. Kamboçya’da tekstil işçileri günde en az 10 saat çalışıyor. Asgari ücretin üzerinde bir ücret almak isteyen işçiler çift vardiya yapıyor. (DIŞ HABERLER)

*Kaynak: World Socialist Web Site

ÖNCEKİ HABER

Melisa Gürpınar toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Kadın, çocuk ve yaşlıları diri diri yaktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...