27 Kasım 2014 00:50

Balkanlarda yükselen ateş

Marko, 1989 yılında doğdu. 1995 yılında babasını savaşta kaybetti ve ailesiyle birlikte Jagodina’ya taşındı. Daha sonra gittiği yerlerde Jagoda (Çilek) diye çağrılan Marko, İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Galatasaray-Kızılyıldız maç haftasına girildiği andan itibaren akıllarda tek soru vardı: Kızılyıldız’ın taraftar grubu Delije, İstanbul’a gelecek mi?

Peki Delije nasıl bir taraftar grubu önce bunu anlatarak başlayalım. Ocak 1989’da üç taraftar grubunun birleşmesiyle meydana gelen Delije’nin uzun yıllar liderliğini Arkan yaptı. Arkan, Bosna Savaşında paramiliter gruplara komutanlık yapmış ve birliği “Arkan’ın Kaplanları” ismiyle nam salmıştı.

Savaş süresince bir çok savaş suçu işleyen Arkan ve adamları daha sonra Kızılyıldız’ı ele geçirmeye çalışmış ama bunda başarılı olamayınca FK Obilic’e yönelmişlerdi.

Delije, Sırp milliyetçisi olmasıyla nam salmış bir tribün grubu. Müslümanlar ve Türklerden özellikle nefret eden grup, kendi liglerinde oynayan Müslüman nüfusun takımı diyebileceğimiz Novi Pazar’a ayrı bir düşmanlık besliyor. Asıl rakibi Partizan olsa da din kardeşliği ortak paydaları. Novi Pazar’la ise düşmanlık için tüm şartlar mevcut. İki takım arasında yapılan maçlarda Novi Pazarlılar Türk bayrağı açar, karşı tribünde Delije, Türk bayrağı yakar.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Hafta başında sorulan “Gelecekler mi?” sorusu taraftar forumlarında “geliyoruz” şeklinde cevaplansa da Galatasaray kulübü ısrarla gelmeyeceklerini ve sadece 70 bilet ayırdıklarını, bu biletlerin de sporcu yakınları için olduğunu söylüyordu.

Maç günü Kızılyıldız kulübü, Galatasaray’a ekstra bilet isteği ile geliyor ve kendilerinden habersiz bir deplasman organizasyonu yapıldığı bilgisini veriyordu. Galatasaray ise güvenlik gerekçesiyle maç günü bunu sağlayamayacağını belirtiyor. Neredeyse her şey olup bittikten sonra haberdar olan güvenlik güçleri sınır kapısından geçen yaklaşık 200 Kızılyıldız taraftarını Sultanahmet’e yönlendiriyordu. Marko’nun arkasına Ayasofya’yı aldığı son fotoğrafı ise burada çekiliyor.

Daha sonra Delije cephesine “Sultanahmet’ten toplu halde polis korumasında salona gelin” bilgisi ulaştığı söyleniyor. Polis verilen saatte Sultanahmet’e gidiyor ama hiçbir Delije üyesi bu randevuya gelmiyor. Toplu halde salona geçiş yapan taraftarlar salona yaklaştığı anda karşılarında, olayı son anda fark ettikleri her hallerinden belli olan küçük bir polis gücüyle karşılaşıyorlar. Karşılarında polis ve Galatasaray taraftarını gören Delije üyeleri çatışmaya giriyor. Taşların ve meşalelerin kullanıldığı çatışmada polisin etkisizliği gözlerden kaçmıyor.

Bundan sonrası ve bu anlar için her şey muamma gibi gözüküyor. Sırbistan basını Delije’yi gören Türk taraftarların yanlarındaki Kosova ve Bosna Hersek bayraklarını açtıklarını ve çatışmanın bu şekilde başladığını söylüyor. İstanbul cephesinde ise olayların Delije’nin salona yaklaşır yaklaşmaz taş ve meşale atmasıyla başladığı ifade ediliyor.

ÖLÜM HABERİ GELİYOR...

Maçın bitimine yakın zaman diliminde bir Facebook hesabı, İstanbul’da 25 yaşında bir Delije üyesinin bıçaklanarak öldürüldüğünü yazdı. Daha sonra olayın gerçekleştiği bölgenin, Belgradkapı yakınlarında bir yer olduğu belirtildi.

Bir dedikodu şeklinde yayılan bu haber Sırbistan’da yayın yapan Mondo.rs sitesinin İstanbul’daki Sırbistan Başkonsolosu Zoran Markovic’le yaptığı görüşmeden sonra netleşti. Marko İvkovic isimli 25 yaşındaki Delije üyesi bıçaklanarak öldürülmüştü. Başkonsolos, “Doktorlar, saatlerce aslanlar gibi mücadele etti Marko’yu kurtarmak için ama polisler rezaletti” diyerek ilk resmi açıklamayı yaptı.

İLK TEPKİLER

Maçın ardından salonda yapılan basın toplantısında Galatasaray Koçu Ergin Ataman ölümden habersiz bir şekilde, “Bunlar 300-400 terörist, bunlara çözüm bulmalılar” dedi.

Bu açıklamaya tepki çığ gibi büyüdü, Sırbistan’da okurlara flaş haber ve skandal olarak geçildi. Sırbistan Başbakanı ve Kızılyıldız’ın başkanı art arda Ataman’ı hedef alan açıklamalarda bulundu. Kızılyıldız başkanı “Dünyanın hiçbir zaferini 25 yaşında bir gencin hayatına değişmeyiz. Ataman kendinden utanmalı” derken; Sırbistan Başbakanı, Davutoğlu’yu arayarak olayın aydınlatılmasını rica ettikten sonra Ataman’ı şikayet etti.

Galatasaray yönetim kurulu olarak olayla Galatasaray’ın bir bağının olmadığını ve Marko’yu arkadaşlarının öldürdüğünü dile getirdiler. Emniyet o sırada olayın araştırıldığını söylerken Galatasaray cephesinden gelen bu açıklama fazlasıyla aceleci gibi gözüküyordu.

BALKAN TRİBÜNLERİNDE YANKISI

Olayın ardından Balkanlar’daki bir çok tribünde Marko’nun ölümü gündemdi. Neonazilerin yoğunlukta olduğu Rad tribünü açtıkları pankartta “Türk kanını ilk kim akıtacak?” diye sorarken, Olympiakos taraftarları “En iyi Türk ölü Türk” pankartı açıyordu. Kızılyıldız’ın can düşmanı diyebileceğimiz Partizan tribünleri, Ultraslan bayrağını ateşe veriyordu. En ilginç tepkilerden birisi Bosna Hersek takımı Sloboda Tuzla’dan geldi. “R.İ.P MARKO İVKOVİC” pankartını açan Sloboda taraftarlarına karşılık bir başka maçta FK Borac tribünleri “Ubi Ubi Turcina” diye inliyordu. Türkleri Öldürün anlamına gelen tezahürat maçın her anında yankılandı.

Arnavutluk Liginde bir maçta ise “Good Job Aslan” pankartı tribünlerde yerini alıyordu. 


SIRBİSTAN’DA YAŞANANLAR

Yaşanan ölüm olayı Sırbistan’da tribünler haricinde de fazlasıyla tartışıldı. Marko için yapılan anma gecesinde Rahip Blagojevic, olayları başka bir yönden hararetlendiriyordu. Rahip; “Marko, Ortodoksluğu savunurken ölen yeni bir şehidimizdir. Ve rahatlıkla söyleyebilirim ki yeni bir Obilic’imiz daha var” şeklinde bir konuşma yaptı. Obilic, I. Murat’ı hançerleyen Sırp soylusuydu ve Sırbistan’da onun adını futbol kulüplerinden sokak isimlerine kadar her yerde görmek mümkün.
Aynı gece Türkiye Büyükelçiliği önünde büyük bir protesto eylemi yapıldı. Marko’nun intikamının alınacağını söyleyen milliyetçi Sırplara karşılık olarak Sırbistan, büyükelçilik etrafında güvenlik önlemlerini arttırdı.
Tüm Sırbistan basını ise bu ateşe körükle gitmeye devam ediyor. Olayın ilk gününde Ergin Ataman manşetleri süslerken genel olarak başlıklar ise “Kızılyıldızlı taraftarı Türkler öldürdü” şeklinde oldu.
Partizan taraftar grubu Grobari, Belgrad’a gelecek ilk Türk takımına karşı rakipleri hangi Sırp takımı olursa olsun dayanışma içinde “savaşacaklarını” söyledi.
Delije ise yaptığı açıklamada adeta ‘Üçüncü Balkan Savaşı’nı ilan etti: Marko’nun ölümü Balkanlar’da kanlı bir holigan savaşının başlangıcıdır!


YAKIN ZAMANDA OLABİLECEKLER

İlk tehdit Yunanistan’dan geldi. Galatasaray deplasmanına gelecek Olympiakos taraftarları, ek olarak içlerinde Delije grubunun da olacağını duyurdu.

Olympiakos, Asteras deplasmanına gidecek Beşiktaş taraftarlarından Marko’nun intikamını alacağını söyledi.
Cumartesi sutopu karşılaşmasında Galatasaray, Partizan deplasmanına gidiyor. Belgrad’da şimdiden bu maç için ittifakların kurulduğu söyleniyor.  Novi Pazar’ın ise her deplasmanı bir hayli zor olacak.


SON GELİŞMELER

Emniyet güçleri salı akşamı izledikleri 500 saatlik görüntünün ardından olaya karışan 10 kişiyi tespit ettiklerini duyurdular. Bu 10 kişiden 7’s göz altına alınırken, 3 kişinin de halen arandığı duyuruldu. Tespit işlemlerinin kameraların uzak bir noktasında ve meşalelerden dolayı yüzlerin belirlenememesinden dolayı bu kadar uzun sürdüğü belirtildi.
Olayla ilgili 67 kişinin ifadesi alınırken, o gün maçta olmayanların dahi ifadeye çağrıldığı ve sosyal medyada yazılanların da incelendiği söylendi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlığın sosyal nabzı

SONRAKİ HABER

VakıfBank Avrupa’da kayıpsız devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...