26 Kasım 2014 12:30

'20 yılın en vahim değişikliği'

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nde yapılan son değişikliği, son 20 yıldır karşılaşılan en vahim yönetmelik olarak değerlendirdi.

Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nde yapılan son değişikliği, son 20 yıldır karşılaşılan en vahim yönetmelik olarak değerlendirdi.

Türkiye'de çevresel etki değerlendirilmesinin sağlıklı işlemediğini dile getiren Bozoğlu, yapılan değişikliklerin hükümetin çevre politikasının göstergesi olduğunu ifade etti. Bozoğlu, “ÇED Yönetmeliği 7. kez ana değişikliğe uğradı ne yazık ki. Yapılacak herhangi bir yapı için ya da hazırlanan raporlar, yönetmelikler, değişikliklerde öncelikle çevre göz önüne alınır ve düzenlemeler ona göre yapılır. Bu değişiklikle 20 yıldır var olan ÇED Yönetmeliği'nin en vahimi ile karşı karşıyayız” dedi. Kampüslerin, AVM'lerin ve toplu konutların ÇED Yönetmeliği'nden muaf olmasını değerlendiren Bozoğlu, “Ankara'nın tamamını AVM yapsanız dahi artık kimse sizden çevresel etki değerlendirmesi istemeyecek. Durum bu kadar kritik aslında. Genel bir kentsel dönüşüm söz konusu, yoğun bir yapılanma var ve yine bir milyon haneli bir konut yapmak istediğinizde de yine yönetmelikten muaf olacaksınız” diye konuştu.

'FACİALARA DAVETİYE'

“Bir bakanlık düşünün ki yapılan birçok yapı için sizden çevresel etki denetimi istemiyor. Yalnız çevresel etki değil sosyal etkileri de göz önüne alınmıyor” diyen Bozoğlu, bunların yanı sıra fabrika sökülmeleri ve dip taramalarında da çevresel etki değerlendirilmesi aranmayacağının altını çizdi. Bozoğlu, “Dip taraması konusunda da aynı şekilde ÇED aranmıyor, kum çıkarmalar, maden aramaları, petrol aramaları gibi işlemlerde çevresel değerlendirme yapılmayacak”dedi. Fabrikaların işlemi bitip sökümü gerçekleşirken de değerlendirmeye gerek duyulmayacağını belirten Bozoğlu, “Meydana gelebilecek herhangi bir sorun ne yazık ki önlenemeyecek. Olay olmadan önleme faaliyeti yapılamayacak” diye konuştu.

'HUKUSAL SÜRECİ BAŞLATIYORUZ'

Yönetmeliğin 24-f bendinin içerisinde gizli bir gündem olduğunun altını çizen Bozoğlu, mevcut tesislerde kapasite artırımının da ÇED’den muaf olduğunu belirtti. “Mesela bir konut yaptınız, 100 odalı. Kapasite arttırmak istiyorum diyerek proje tanıtım dosyasıyla gittiğinizde ÇED'e tabi tutulmadan arttırma yapabileceksiniz ve kapasite arttıkça çevresel etki de artacaktır” diyen Bozoğlu, yapılan düzenlemeye ilişkin ÇMO olarak hukuksal süreci başlatacağını ifade etti.

MİMARLAR ODASI: ÇEVRE DEĞİL TALAN YÖNETMELİĞİ

ÖNCEKİ HABER

‘Cevap verilemeyen her şeye yayın yasağı’

SONRAKİ HABER

Urfa DEDAŞ işçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...