26 Kasım 2014 12:19

‘Cevap verilemeyen her şeye yayın yasağı’

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi. Yasın yasağına siyasiler, gazeteler ve gazetecilerden tepki geldi.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi. Mecliste dört bakan için kurulan komisyona yayın yasağının örneği olmazken, yayın yasağının gerekçesi ise şöyle açıklandı: “Eski Bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın kişilik haklarının zedelenmesinin önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunması.” Ayrıca soruşturma bitim tarihi olan 27 Aralık 2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve İnternet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına da karar verildi.  

KOMİSYON ÜYESİ GAZETEMİZE KONUŞTU

Meclis Soruşturma Komisyonu Üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü yayın yasağı kararını gazetemize değerlendirdi. Köprülü, “Bunun demokrasilerde yeri yoktur. Biz sansürün kaldırılmasının her sene kutlandığı bir ülkeyiz. 2014 yılında maalesef basın da baskı altına alınmaya çalışıyor” dedi.  Köprülü, “İktidarın cevabını veremeyeceği her şeyin sonunda yayın yasağı geliyor” diye konuştu.
Halkın kendini ilgilendiren bir meselede bilgilendirilmesinin bir kural olduğunu ifade eden Köprülü, “Halkın kendi denetimini de kullanabilmesi bu mekanizmayla olur. Demokrasi sadece seçimden seçime oy vermek değil, halkın denetim mekanizmalarını doğru bir biçimde kullanması demektir. Bunun gerçekleşebilmesi için de öncelikle, bağımsız ve kamuoyunu aydınlatma görevini de layıkıyla yerine getiren bir basına ihtiyaç vardır. Ama bu şekilde toplumda, kamuoyunda ilgi uyandıran; ya da farklı bir biçimde söyleyecek olursak iktidarı sıkıntıya sokabilecek olayların tamamında bir yayın yasağı kararı çıktı. Bu da yeni moda oldu” diye konuştu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE YERİ YOKTUR

Köprülü şunları söyledi: “İktidar, insanlar soru sorup ‘Neden böyle olmuştur?’ dediklerinde cevap veremeyeceğini düşündüğü her konuda yayın yasağı getiriyor. İktidarın cevabını veremeyeceği her şeyin sonunda yayın yasağı geliyor. Bunu biz nasıl doğru kabul edelim? Bunu kabul etmemizin mümkünü yoktur. Bunun usulde, demokrasilerde, basın özgürlüğünde yeri yoktur.”

SON DÖNEMDE VERİLEN YAYIN YASAKLARI

AKP Hükümeti son dönemlerde bir çok konu hakkında yayın yasağı getirilmesini istedi. İşte son dönemde yayın yasağı getirilen konulardan bazılar şöyle: 17 Aralık operasyonu, MİT TIR’larına yapılan baskın, IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu baskını, Reyhanlı patlaması, Roboskî katliamı, Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantının ses kayıtları, RTÜK’ten kanallara ‘facia’ uyarısı, böcek soruşturması, Yüksekova’da 3 askerin ölmesi, Bingöl suikastı, şike soruşturması, Aktütün saldırısı.

EVRENSEL: SANSÜRE BOYUN EĞMEYECEĞİZ

DEMOKRATİK REJİMLERDE BASIN SANSÜRLENEMEZ

ÖNCEKİ HABER

Mimar Sinan Üniversitesi'nde ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

'20 yılın en vahim değişikliği'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...