26 Kasım 2014 10:17

Demokratik rejimlerde basın sansürlenemez

Dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonunun talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı yayın yasağı kararına gazeteler ve gazeteci örgütleri tepki gösterdi.

Paylaş

Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün gazeteleri ile T24 İnternet haber sitesi dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonunun talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı yayın yasağı kararına uymayacağını açıkladı. Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu da yayın yasağı kararına karşı hukuki yollara başvuracağını duyurdu.

T24: GAZETECİLİĞE DEVAM EDECEĞİZ

Meclis Soruşturma Komisyonu’na verilen ifadeleri alabildiği ölçüde kamuoyuyla paylaşacağını duyuran bir diğer medya kuruluşu da T24 oldu. İnternet haber sitesi yaptığı açıklamada “T24, yayın yasağı kararından sonra da gazetecilik görevine devam edecek ve bu konudaki haberleri okurlarıyla paylaşacak” ifadelerini kullandı.  

P24 YASAĞA KARŞI MAHKEMEYE GİDİYOR

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu da yayın yasağı kararına karşı hukuki yollara başvuracak. Punto24 avukatlarıyla yaptığı değerlendirme sonrasında 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında getirilen yayın yasağının toplumun bilgi edinme hakkına ve kamu yararına aykırı olduğu, ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle itiraz etme kararı aldı. Punto 24 itiraz dilekçesini Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunacak.

CUMHURİYET: YAYIN YASAĞI YOK HÜKMÜNDEDİR

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Ankara (7). Sulh Ceza Mahkemesi’nin yayın yasağı kararının hem yasaya, hem de hukuka açıkça aykırı olduğunu belirterek  “Cumhuriyet okurları merak etmesin, bu karar bizim açımızdan hem hukuken, hem de yayıncılık etiği ve sorumluluğu gereği yok hükmündedir” dedi.

BİRGÜN: HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENMEZ

BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın Aydın da Twitter üzerinden bir açıklama yaparak BirGün’ün yayın yasağına uymayacağını belirtti. İbrahim Aydın “17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağız, haberleri vermeye devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkı engellenmez” ifadelerini kullandı.

Ayrıca soL portal, İleri Haber ve Rota Haber de yasağı tanımadığını belirtti.

YOLSUZLUĞUN ÜSTÜNÜ KAPATMA ÇABASI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ise, yayın yasağını, yolsuzlukların halktan gizlenmesine dönük bir girişim olarak niteledi. Siyasi iktidarın 17 Aralık’tan beri yolsuzluk dosyalarının üstünü kapatmaya çalıştığını söyleyen Gökhan Durmuş, yolsuzlukları haber yapan gazetecilere verilen cezaları da hatırlattı.

Durmuş, “TGS olarak yayın yasağının halkın haber alma hakkına vurulan bir darbe olarak değerlendiriyoruz. Siyasi iktidarı yayın yasağını kaldırmaya, her türlü sonucu şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Halkın doğru haber alması için yayın yasağını tanımayan basın kuruluşlarının yanında olacağımızı da duyuruyoruz.” diye konuştu

TGC: 17 ARALIK KOMİSYONU İÇİN YAYIN YASAĞI SANSÜRDÜR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu ise yaptığı açıklamada TBMM Başkanlığı’nın 4 bakan ifade vermeden önce 17 Aralık komisyonu için yayın yasağı kararı aldırmasını sansür olarak nitelendirdi.

Açıklamada bu kararla halkın haber alma ve bilgilenme hakkının ortadan kaldırıldığı belirtildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı; “Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu yayın yasağı basın özgürlüğünü zedelemiştir. Basının görevi kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmaktır. Demokratik rejimlerde basın hürdür ve sansür edilemez.

Kamuoyundan haber gizleme talebinin halkın temsilcilerinden oluşan TBMM’nin başkanlığından gelmesi de üzücüdür. Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak diyoruz ki, bu tür yasaklamalar, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacaktır.Bir kez daha giderek artan yayın yasaklarının siyasetçiler tarafından sansür amacıyla kullanılmamasını ve çok sesli bir toplum için halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasını istiyoruz.”

‘YASAKLAR, GERÇEKLERİ DEĞİL; ÖZGÜRLÜKLERİ YOK EDER’

Basın Konseyi  Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 17 Aralık Komisyonu için yayın yasağı getirilmesinin sansür olduğunu vurguladı ve  mahkemenin böyle bir yetkisinin bulunmadığını belirtti. Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlara değinildi;

" Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur.

-Geleceğe dönük olarak genel bir yayın yasağı getirilmesi şeklinde bir karar verilemez.

Yasak kararı verildi ne var ki, ne kararın dayandırıldığı Basın Kanunu m. 3/2’de ne de TBMM Başkanlığı başvurusunda dayanılan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesinde, yayın yasağı kararı verilmesine olanak sağlayan bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur.

Ayrıca, böyle bir karar verme yetkisi olsaydı bile, bu tedbiri zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin kararda açıkça izah edilmemiş olması, Anayasa’nın “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” şeklindeki 141/3. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesine aykırıdır.

Soruşturmanın gizliliğini ihlal, haber verme hakkı şeklindeki hukuka uygunluk nedeni istisnasıyla, adli bir suçtur; keza, haber verme maksadını aşan, iftira ve hakaret niteliğindeki yayınlar da Türk Ceza Kanunu uyarınca cezayı gerektirir. Bu bakımdan, haber verme hakkının sınırlarını aşan kişiler her zaman sorumlu tutulabilirler.

Ne var ki, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, Anayasa’yla ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadı gibi, demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan, “halkın haber alma hakkı”nı da ortadan kaldırmaktadır" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Ordu yetmez Antalya da göreve’

SONRAKİ HABER

Çatı yok saat hep aynı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa