26 Kasım 2014 10:07

‘Çevre değil, talan yönetmeliği’

Son olarak 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED Yönetmeliği), önceki gün yeniden değişikliğe uğradı. Alışveriş merkezleri, hidroelektrik santralleri, şehir hastaneleri, toplu konut inşaatlarına ÇED muafiyeti getirilen yönetmelikle ilgili gazetemize konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Toplum, insan ve kamu yararına yapılmış bir değişiklik değildir. Çevre yönetmeliği değil, talan etme yönetmeliğidir” diye konuştu.

Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara

Candan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının değişiklik yapılmadan önce taslağın tüm meslek odalarına gönderildiğini ifade etti. Taslağa ilişkin görüş ve eleştirilerini bakanlığa yazılı olarak ilettiklerini, ancak dikkate alınmadığını kaydeden Candan, “Büyük ölçekli projelerin ÇED dışında tutulduğunu görüyoruz. Bunun ciddi bir kentleşme süreci içerisine girdiğimizin ifadesi aslında. Yönetmelikteki bu değişiklik, HES’lerin, doğal sit alanlarının talana açılması demektir” diye konuştu. Özellikle AVM’lerdeki yapay ısınma sonucu oluşan ısı adacıklarının direkt olarak insan hayatı için tehlike arz ettiğini belirten Candan, “2003 yılında Paris’te ısı adacıklarından kaynaklı olarak 10 bin kişi hayatını kaybetti. Bu ısı adacıkları insan hayatı için tehlike oluştururken aynı zamanda iklimsel özelliklerin de kaybolmasına neden oluyor” dedi.

‘PARKLAR DA RİSK ALTINDA’

Candan ÇED Yönetmeliği’nin doğayı yok etme üzerine kurgulandığını belirterek, “Kullandığımız tüm alanlar risk altında. Özellikle Atatürk Orman Çiftliği, Güvenpark, Kurtuluş Parkı ve Kuğulu Park’ın sit derecesinin kaldırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının rapor hazırlattığı duyumunu aldık. Özel firmaya rapor hazırlatıp, iki günde doğal siti kaldırdıkları bir süreç var ne yazık ki. ‘Sürdürülebilir sit’ gibi kavramlar kullanıyorlar. Hükümetin doğaya ilişkin bu tür politikalarına karşı hukuksal süreci elbette başlatacağız” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Sansüre boyun eğmeyeceğiz!

SONRAKİ HABER

‘Ordu yetmez Antalya da göreve’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...