26 Kasım 2014 06:26

Sanık Polis Saldoğan’ın kılavuzu Erdoğan

Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili açılan davanın 5. duruşması Kayseri’de görüldü. Ali İsmail Korkmaz’ın katil zanlısı Polis Mevlüt Saldoğan, ‘Gezi Parkı darbeyse ben de darbeyi bastırmakla görevlendirildim’ dedi.

Paylaş

Eda YILDIRIM
Kayseri

Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili davanın Kayseri’de görülen 5. duruşmasında hakkında müebbet hapis cezası istenen sanık polis Mevlüt Saldoğan, kendisini dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle savundu: “Gezi Parkı darbeyse ben de darbeyi bastırmakla görevlendirildim.”

Ali İsmail Korkmaz davasının 5. duruşmasında savcı mütalaasında sadece polis Saldoğan için müebbet istedi. Savcı sivil sanıklar fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve fırın işçisi Ebubekir Harlar hakkında nitelikli yaralama suçundan 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası, sanık polislerden Yalçın Akbulut hakkında da nitelikli kasten yaralama suçundan 12 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istedi. Diğer polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’e de beraat kapısını araladı.

ERDOĞAN ‘DARBE’ DEMİŞTİ

Tarihte önemli bir yer edinecek Gezi direnişinde neler yaşanmadı ki? Ülkenin 79 ilinde halk, iktidarın baskılarına karşı tepkisini dile getirmek için sokaklara çıktı. Direnişe adını veren Gezi Parkı’nda kolektif bir yaşamın örneği sergilendi. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’e olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın durumu, Ankara’da günlerce direnen tekel işçilerinin durumuna benzeterek korktuğu sızdı. Yaşananlar üzerine Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet erkanı bu halk tepkisini kabul etmedi, gayrimeşru göstermek için ‘darbe’ olarak niteledi. Ve sonrasında polis şiddeti arttı. Ankara’da, İstanbul’da Hatay’da, Eskişehir’de devam eden polis şiddeti sonucu yaşamını yitirenlerin ismi unutulmadı. Ölümlerle ilgili açılan davaların başka şehirlere kaçırılması halkın takibine engel olmadı.

DARBEYİ BASTIRMIŞ!

İşte bugün de Eskişehir’de dövülerek öldürülen ve davası Kayseri’ye kaçırılan 19 yaşındaki Ali İsmail’in duruşması görüldü. Her duruşmaya adalet umuduyla gelen Korkmaz ailesi bu duruşmada da Ali’nin fotoğraflarını ellerinden bırakmadı. Ali’nin ailesi adil bir şekilde yargılama olması için, hak ettikleri cezayı alabilmeleri için 4 duruşmada da katil zanlılarıyla göz göze geldi. Nihayet 5. duruşmada savcı mütalaasını okudu. Hakkında müebbet hapis cezası istenen polis Mevlüt Saldoğan’a savunma hakkı doğdu. Bu duruşmada Saldoğan’ın ağzından, bugüne kadar tekrarladığı laflardan farklı sözler çıktı. Saldoğan’ın ağzından bu duruşmada, başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet sözcülerinin lafları çıktı: “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve İçişleri Bakanı ‘Gezi Parkı bir darbedir’ diyor. Eğer bu darbeyse ben darbenin bastırılmasında görev aldım. Beraatimi talep ediyorum.”


BU İNSANLARA NEDEN KATİL DENMİYOR?

Oğlu polisler tarafından öldürülmüş bir baba savcının mütalaasına isyan etti: “Elinde yaralayıcı hiçbir cisim bulunmadan, olay yerinden kaçıp evine gitmeye çalışırken bu kişiler tarafından yapılan bu saldırı hangi kanuna sığar? Hepsi oğlumun ölümüne sebep olmuştur. Bunlara katil dememek için hiçbir sebep yok. Gerçek bir ceza verilmesini istiyoruz. Adaletin adilce işlemesini istiyoruz” Anne Emel Korkmaz da 18 aydır Ali’sini koklayamadığı için üzüldü: “18 ay önce oğlumu yitirdim. Beş kez bu katillerle yüz yüze geliyorum. 18 aydır çocuğumun nefesini sesini duyamıyorum. Polislerden biri psikolojik sorunlar yaşıyormuş. Ali İsmail onları rahat bırakmadığı için. Siz katil damgasıyla hayatta kalacaksınız.”


DURUŞMADA YAŞANANLAR

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada konuşan Kokrmaz ailesinin avukatlarından Avukat Ayhan Erdoğan, Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut’un nitelikli hal üzerinden kasten öldürme suçundan ceza almasını, hakkında beraat istenen sanık polislerin ise kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçundan, yine sivil sanıkların da müşterek olma maddesinden ceza almasını istedi. Erdoğan ayrıca dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Valisi ve Emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, sanıklara mütalaa için ek süre verilmesine karar vererek duruşmayı 26 aralık 2014 tarihine erteledi.


ERDOĞAN: ESNAF POLİSTİR

Kayseri’de Ali İsmail Korkmaz davasının devam ettiği saatlerde Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nda konuşuyordu. Ankara Ticaret Odası Congresium salonunda gerçekleşen şurada adeta Ali İsmail Korkmaz davasına gönderme yapan Erdoğan,  “Bizim medeniyetimizde, bizim millet ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hâkim, hakemdir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TEOG sınavı başladı

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin medya ortamı endişe verici

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa