25 Kasım 2014 18:17

'Fıtratımızda eşitsizlik değil, direnmek var'

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul,İzmir, Adana, Kocaeli ve Gebze’de yürüyen kadınlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Fıtrat gereği kadın erkek eşit olamaz’ sözlerine tepki ‘Fıtratımız gereği sokaklardayız’ ‘Kadınların fıtratında direnmek var’ diye cevap verdiler.

Paylaş

25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar “Erkek, Devlet ve IŞİD’in şiddetine karşı 25 Kasın Kadına Yönelik Şiddet ile Uluslar arası Mücadele Günü’nde İstanbulda’da sokağa çıktı. Taksim Tünel’de buluşan kadınlar kadınların fıtratına eşitsizliği koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerine ve devletin kadın varlığını kabul etmeyen cinsiyetçi politikalarına karşı “Öfkeliyiz!” dedi. Kadınlar Tünel’den başlattıkları yürüyüş sonrası Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Eylemde kadın dayanışmasına vurgu yapan sloganlar atılırken, Kader Ortakaya, Arin Mirkan’ın resimleri dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kadın ancak kadınla eşit olabilir. Fıtratında var.” Açıklamasına karşı da kadınlar “Fıtratımızda direnmek var” dedi.

‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARA KARŞI İSYANDAYIZ’

Açıklama Kürtçe ve Türkçe, iki dilde okunurken platform adına okuyan Deniz Şimşek; AKP ile derinleşen muhafazakar erkek devlet zihniyetinin kadınların kazanımlarını yok etmek üzere yaşamını ve bedenini erkeğin kölesi haline getirmekte, kadınları ucuz işgücü haline getirmekte ve sömürüye açık hale getirmekte olduğunu söyledi. Isparta’da iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerine de değinen Şimşek; “Güvencesiz çalışan ve günlük ücretleri yoksulluk sınırı altında olan kadın işçiler, serv,s adı altında kamyonlarla taralalara götürülürken ölümlerle katledilmektedir” dedi.

Ortadoğu’nun yeniden paylaşımı sürecinde emperyalist güçlerin donattığı silahlarla sahneye çıkarılan IŞİD’in katliamlarını kadın bedeni üzerinden yaptığına dikkat çeken Şimşek; “Arin Mirkan ve Kader Ortakaya’nın da direnişinde yükselen mücadele erkek egemen zihniyetin ürettiği şiddete karşı isyanımızdır” dedi.

Şimşek aynı zamanda, savaşın kadınlar için yarattığı sonuçlara değinirken, mülteci kadınların kamplarda verdiği hayat mücadelesine, 8-10 yaşındaki kız çocuklarının “evlilik” adı altında fuhuşa zorlandığına dikkat çekti.

Artan kadın cinayetlerine karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın “Elleri kırılsın” demekten öteye gitmediğine vurgu yapan kadınlar, kadınlara ve translara yönelik her türlü şiddetin son derece politik olduğuna dikkat çekerek, “İsyandayız!” dedi.

‘KADIN ERKEK EŞİT DEĞİLDİR’ DENİLDİKÇE KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR’


İzmir Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma gününde Alsancak Garı önünde toplandı. Cinayete kurban giden trans Azra Has’ın adı verilen Bornova sokağından  Kıbrıs Şehitleri Caddesine yürüyen kadınlar, “Savaşa IŞİD vahşetine, erkek egemenliğine, kadın katliamlarına, nefret cinayetlerine direniyoruz” pankartı taşıdı. “ Yaşasın kadın dayanışması” , “Cinsiyetçi eğitime son” , “Erkek vuruyor, devlet koruyor” sloganları atan kadınlar, yürüyüş esnasında Kobane direnişinde yaşamını yitiren Arin ve Kader başta olmak üzere tüm kadın direnişçileri de slogan ve taşıdıkları dövizlerle andı. Kadınlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadın erkek eşitliği konusunda yaptığı açıklamaları da protesto etti.

Yürüyüş Gazi İlkokulu önünde sonlandı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Melisa Kökçe AKP hükümetinin kadına yaklaşımını hatırlatarak, Validebağ’dan Gezi’ye, Suruç’tan Yırca’ya, Karadeniz’e, ülkenin dört bir yanında direnen kadınlara sokaklarda gaz, cop, gözaltı ve tutuklamayı reva gördüğünü belitti. Kökçe, “Gözaltında, cezaevinde cinsiyete dayalı özel şiddet yöntemleri olağan hale getiriliyor” dedi. Kadın cinayetlerinin sayısının gün geçtikçe attığını ifade eden Kökçe, “Erkekler 2013 yılında 214 kadını katletti, 167 kadına tecavüz etti. 2014’te katledilen kadın sayısı şimdiden 235’e yükselmiş durumda. Bunlar, sadece kayıtlı olanlar. Tayyip Erdoğan ‘Kadın erkek eşit değildir’ dedikçe kadınlar öldürülüyor” dedi. Isparta Yalvaç’ta yaşları 19 ile 62 arasında değişen iş cinayetine kurban giden kadınları hatırlatan Kökçe, “Ev içinde görünmeyen emeğiyle küçük yaşlardan başlayıp ölene kadar çalışan kadın, AKP tarafından dışarıda da güvencesiz ve düşük ücretle çalışmaya mahkum ediliyor” dedi. Ortadoğu’da ve Kobane’de yaşanan savaştan kadınların daha çok etkilendiğini dile getiren Kökçe, tüm kadınları Rojava kadın devrimini savunmaya, IŞİD ve emperyalist güçlere karşı Ortadoğulu kadınlarla dayanışmaya ve savaşa hayır demeye çağırdıklarını ifade etti. Kökçe son olarak, ülkede ve bölgede yaşayan tüm kadınlara yönelik şiddete dur demek için kadınları dayanışmaya davet etti.  

ADANA’DA KADINLAR YAĞMURA RAĞMEN YÜRÜDÜ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Adana’da kadınlar 5 ocak Meydanı’ndan İnönü parkına yürüdü. Şiddetli bir şekilde yağan yağmura rağmen gerçekleştirilen yürüyüşte kadın katliamları, savaş ve Orta Doğuda yaşanan IŞİD vahşeti ve YPJ’li kadınların direnişi ve Isparta’da ihmal sonucu katledilen tarım işçisi kadınlar ön plana çıktı. İnönü parkın’da gerçekleştirilen basın açıklamasını Adana Kadın Platformu adına Cemre Topal okudu. Günlük ücretleri yoksulluk sınırında olan kamyon kasalarında taşınan mevsimlik kadın işçilerin Isparta’da örneğinde olduğu gibi katledildiğini dile getiren Topal,  “En temel hakkımız olan yaşam hakkımızı elimizden almaya çalışan erkek devlet şiddetine karşı direnişteyiz” dedi.

‘NE KADININ NE  DE İŞÇİNİN FITRATINDA ÖLÜM YOKTUR’


25 Kasım Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Gebze Emekçi Kadınlar Platformunun çağrısı ile Gebze’de bir yürüyüş gerçekleşti. Yeni çarşı girişinde toplanan yaklaşın 100 kadın yağmurun altında sloganlarla beraber Gebze Kent Meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun, çocuk gelinler istemiyoruz, Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları atıldı.

Yürüyüş’ün ardından Gebze Eğitimsen Şube Yöneticisi Eylem Bahadır platform adına basın açıklaması yaptı 2014 yılının ilk 10 ayında 244 kadın erkek şiddeti ile öldürüldüğüne dikkat çeken Bahadır ; “Çok sayıda kadın iş yerlerinde evlerinde sokaklarda şiddetin farklı biçimlerine maruz kaldı. AKP hükümeti bir yandan namus ahlak edep çerçevesinde değer biçiyor, kadının kaç çocuk doğuracağına kürtaja yasak koyarak nasıl doğuracağımıza karar vermeye kalkıyor. Kadın ve Aile Bakanlığının adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştiren hükümet ; Diğer bakanlıklara ayrılan bütçeler gibi kadın bakanlığı oluşturulup bu bakanlığa da kaynak ayırmalıdır. 2015 bütçesinde kadınlara yer vermeyen AKP hükümeti cinsiyet ayrımcılığını şiddeti cinayetleri ortadan kaldırmayı değil kadını toplumsal yaşamın dışında tutmayı hedefliyor. Ayrıca Taşeronlaştırma esnek çalıştırma biçimleriyle işçi sağlığı ve iş güvenliği hiçe sayılıyor. Kadınlar Isparta yalvaçta olduğu gibi katliama dönen iş cinayetlerine kurban ediliyor. Biz kadınlar biliyoruz ki bu ülkede ne kadının ne de işçinin fıtratında ölüm yoktur. Bizlere ölümü reva gören bu zihniyet Suriye’de Irak’da kadınları köle pazarlarında satmakta ve savaş ganimeti olarak görmektedir. Orta doğuda IŞID terörü ve gerici dinci faşizm ile birlikte kobane’de Şengal’de Suriye’de Filistin’de Nepal’de Hindistan’da kadınlar toplu tecavüzlere uğrayarak katlediliyorlar. Bizi yok sayan emeğimiz ve bedenimiz üzerine çöreklenen bu erkek egemen düzeni örgütlenerek dayanışma ile birlikte birleşik bir mücadele ile ortadan kaldıracağız. Susmuyor Sokakları ve Meydanları terk etmiyoruz, Emek sömürüsü gericilik ve Emperyalizme karşı isyan ediyor mücadelemizi yükselteceğimizi bu gün bir kez daha hatırlatıyoruz .” dedi

“FITRATIMIZ GEREĞİ SOKAKLARDAYIZ”


Kocaelili kadınlar Kocaeli Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelerek Merkez Bankası önünde toplandı. Ardından Cumhuriyet Parkı’na basın açıklaması yapmak için geçtiler. “Jin, jiyan azadi” , “Kadın Yaşam Özgürlük” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıya yürüdürler. Basın açıklamasını ise Kocaeli Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Çağla Aslan yaptı.

Açıklamasında Erdoğan’ın sözlerini eleştiren Aslan, kadınlar erkek egemen ideolojiye boyun eğmeyeceğini söyledi. Aslan konuşmasında özetle şunları kaydetti; “AKP ve Erdoğan hergün kadınlar üzerinde çeşitli söylemlerde bulunuyor. Daha dün ‘fıtratımızı’ da açıklama gereği duymuştur. Kendisi yorumlasın biz fıtratımızı açıklayalım. Fıtratımız, sizin ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyor. Bizler fıtratında direniş olanlarız. Bizler fıtratını mücadele ile değiştirenleriz. Sizler eşit olamayacağımızı söyleyerek, şiddeti meşrulaştırırken biz kadınlar, fıtratımız gereği sokaklardayız ve direnişimizi büyütüyoruz.

'NAMUS EDEP DİYE KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR'

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü dolayısıyla Avcılar da eylem gerçekleştirildi. Avcılar Kadın Platformu Girişiminin düzenlediği eylem Marmara Caddesi heykel önünde başladı ve belediye önüne doğru yürüyüş yapıldı.

Eylem sonunda Avcılar Kadın Platformu Girişimi adına Eğitim-sen 7 nolu şube sekreteri Simge Yardım basın açıklamasını okudu.Basım açıklamasında 2014 yılı başından beri 240 kadın erkek şiddeti ile sokaklarda, işyerlerinde, evlerinde öldürüldüğü belirtildi. Siyasi iktidarın bu cinayetleri ve şiddeti önlemeye yönelik bir çabası olmadığını ve şiddeti sıradanlaştırarak namus, ahlak, edep dendiği söylendi. Sosyal Politikalar Bakanının ise kadına şiddeti “elleri kırılsın“ diyerek çözmeye çalıştığını Cumhurbaşkanının "Kadın ve erkek eşitliği fıtrata ters" diyerek, kadına bakışı bir kez daha ortaya koymuştur dendi. Kadınların binlerce yıldır egemen erkek zihniyetin ürünü olan savaşın en ağır beledini ödediğini Şengalli Ezidi kadınların IŞİD çeteleri tarafından tecavüze uğradığını , köle pazarlarında satıldığı söylendi. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleyi yürütmeye devam edeceklerini Mirabel Kardeşlerden, Kobane de IŞİD  çetelerine direnen kadınlara, toplumlara barışı , gerçek demokrasi ve özgürlüğü kadının örgütlü gücü ve dayanışması getirecektir diyerek basın açıklaması bitirildi.

ESKİŞEHİR' DE7 AYDA 4 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu ( EDKP )  '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü' nedeniyle yürüyüş yaptı. Espark Alışveriş merkezi önünde toplanan EDKP'li kadınlar, "Nefret ve Kadın cinayetlerine, savaşa, erkek şiddetine karşı kadınlar birlikte mücadeleye" yazılı pankart açarak Adalar Migros' a yürüdü.

Suruç'ta öldürülen Anadolu Üniversitesi öğrencisi Kader Ortakaya'yı unutmayan kadınlar,  kitlenin en önünde Ortakaya'nın fotoğrafını taşıdı. "Şiddetin Kölesi Olmayacağız ", "Erkek Vuruyor Devlet Koruyor","Kadın Cinayetleri Politiktir" sloganları atan kadınlar Adalar Migros' a kadar yürüdü. Burada kadınlar adına basın metnini okuyan Handan Ustabaş, Türkiye'de her gün 5 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. Türkiye'de 2014 yılı içerisinde 235'ten fazla kadın öldürüldüğünü söyleyen Ustabaş,  yüzlere kadının ise taciz ve tecavüze uğradığını belirtti. Eskişehir'de son 7 ayda 4 kadın sokak ortasında öldürüldüğünü vurgulayan Ustabaş,  "25 Kasım Kadına yönelik şiddetle uluslararası mücadele ve dayanışma günü vesilesiyle savaşa, IŞİD vahşetine, kadın katliamlarına ve nefret cinayetlerine karşı biraraya geldiğimiz bu günde direnişimizi büyütüyor, sesimizi yükseltiyoruz." dedi.

UŞAK’TA 25 KASIM YÜRÜYÜŞÜ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Uşak da kitle örgütlerinin çağrısı ile Belediye önünden Tiritoğlu parkına yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sıksık “Susma Haykır Kadınlar Vardır, Gözaltında Tacize Tecavüze Son ve AKP Elini Bedenimden Çek” sloganları atıldı. Yürüyüşten sonra okunan basın açıklamasında Kobanê’deki direnişe katılmak için sınırı geçerken asker kurşunuyla öldürülen Kader Ortakaya ve geçtiğimiz günlerde uşakta ayrılmak istediği sevgilisi tarafından sokak ortasında pompalı tüfekle öldürülen Fatma Uğuz da anıldı. Uşaklı kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününü, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa, nefret cinayetlerine, pedofiliye ve kadınları kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günüdür olarak tanımladı. Slogan, halay, şarkı ve türkü eşliğinde devam eden eylem yaklaşık 1 saat sürdü ve bitirildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kadına yönelik şiddete karşı meclis araştırması komisyonu kuruldu

SONRAKİ HABER

Köylülerin mücadelesi petrol şirketinin çalışmasını durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...