25 Kasım 2014 16:16

Kani Beko Ülker işçilerini ziyaret etti

Sendikaya üye oldukları için işten atılan Ülker işçilerinin, Ülker fabrikası önünde kurdukları direniş çadırını ziyaret eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye'nin dört bir yanında da DİSK'li işçilerin tehditlere, hukuksuzluğa meydan vermediğini belirtti.

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan ve Ülker Çikolata Fabrika binası önünde kurulan çadırda 30 gündür direniş direnişte olan Ülker işçilerini ziyaret etti. "Sendika seçme özgürlüğümüzü kullandığımız için işten atıldık" yazılı pankartın açıldığı çadırda, işçiler tarafından sık sık, "Ülker işçisi köle değildir", "Sendika hakkımız engellenemez", "Atılan işçiler geri alınsın" sloganları atıldı. Burada konuşan DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, ilk günden itibaren her yerden işçilerin, her kesimden insanların çadıra geldiğini belirterek, "Bizden korktular. Çünkü bu süslü Ülker kutusunun üzerini kazıdık. Mücadelemiz yükselerek devam ediyor" diye konuştu.

'İŞLENEN BİR SOSYAL CİNAYET'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, ağır koşullarda, gece gündüz çalışarak evlerine ekmek götürmeye çalışan işçilerin, anayasal haklarını kullanarak Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten atılmasının, yasaların ayaklar altına alınmasıyla işlenen bir sosyal cinayet olduğunu belirtti. Ülker fabrikasının 70'inci yıl kutlamaları için gazetelere "Mutlu et ki mutlu ol" kutlama ilanları verildiğini belirten Beko, "Oysa bu fabrikalarda üç kuruşa gece gündüz çalışan işçiler mutsuz. Ülker bir dünya devi oldu ama Ülker'i dünya devi yapan işçiler, akşamları çocuklarına çikolatayı değil ekmeği bile zor götürüyorlar" dedi. Sendika seçme haklarını kullandıkları için işten çıkarılan işçilerin çocuklarının "mutlu olmaya hakkı yok mu?" diye soran Beko, işçilerin okutması gereken çocuklar, ısınması gereken evleri, yanması gereken ocakları olduğunu ifade etti. Çocukların geleceği ile oynayanlara seslenen Beko, "Bu işçi kardeşlerim sizi mutlu etti, siz onları işten attınız" diyerek tepki gösterdi.

'PARASI OLAN İŞVERENE…'

Türkiye'de sendikal hak ve özgürlüklerin hem yasalarla hem de uygulamada ağır biçimde ihlal edildiğini belirten Beko, sendikal haklarını kullanan işçilerin baskı, tehdit ve şiddet ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Türkiye'de her yüz işçiden sadece 5'inin toplu sözleşme hakkından faydalandığını kaydeden Beko, "Parası olan işverene Anayasa'yı, yasaları çiğneme hakkı veriliyor" dedi.

'OMUZ OMUZA MÜCADELEYE DEVAM'

Ancak Türkiye'nin dört bir yanında da DİSK'li işçiler tehditlere, hukuksuzluğa meydan vermediğini belirten Beko, adalet isteyen ve haksızlık karşısında eğilmeyen Ülker işçileri işe geri alınıncaya kadar işçilerle omuz omuza mücadeleye devam edeceklerini söyledi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kasım ayı ‘D vitamini farkındalık ayı’ ilan edildi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 6 polis işkence suçundan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...