25 Kasım 2014 15:23

ABD'de protestolarda gözaltı sayısı 80'i geçti

ABD polisinin 18 yaşındaki silahsız siyahi genci, 12 kurşunla öldürmesine karşın suçsuz bulunması nedeni ile yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısı 80'e yükselirken, yakılan bina sayısı ise 21'e çıktı.

Paylaş

ABD'de beyaz ağırlıklı jürinin, silahsız 18 yaşındaki siyahi genci 12 kurşunla öldüren polisi aklaması üzerine başlayan gösteriler sürüyor. Özellikle gencin öldürüldüğü Missiouri eyaletinin Ferguson kenti başta olmak üzere ABD'nin hemen hemen tüm eyaletlerinde gösteriler devam ediyor.
Ağırlıkla siyahilerin yaşadığı ancak polislerin çoğunluğunun beyaz olduğu kentte 61 kişi gözaltına alınırken, tüm ABD'de gözaltına alınanların sayısı ise 80'e çıktı. Öte yandan göstericilerce yakılan bina sayısı ise 21'i buldu.

Protestoculardan şiddet yanlısı olmadığı halde insanların neden kızgın olduğunu söyleyen Charles Miller, BBC muhabirine "18 yaşında ve silahsız bir insan ne yapmış olursa olsun caddenin ortasında ateş edip onu öldüremezsiniz" sözleri ile duygularını dile getirdi.

Reuters'a konuşan göstericilerden Antonio Burns ise adalet sisteminin çalışmasının tamamen zenginlerin daha üstte, fakirlerin daha altta olması üzerine kurulduğunu ve polislerin bu suçtan kaçabileceklerini düşündüklerini ifade etti.

Gösteriler sırasında az sayıda Uluslararası Af Örgütü gönüllüsü ise iki taraf arasındaki çatışmaları dindirmeye çalıştı. Toplu gözaltıların yapıldığı Ferguson'da gözaltı sayısının artması beklenirken, Amerika'nın ulusal muhafızlarının da görev yaptığı kentte, polis göstericilere, plastik mermi, biber gazı ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale ediyor. Kentte okullar tatil, işyerleri kapalı.

Kentin polis müdürü John Belmar ise bugünkü gösterilerin Brown'un öldürüldüğü 9 Ağustos sonrasında yaşanan gösterilerden çok daha kapsamlı ve şiddetli olduğunu söyledi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınların gerçek eşitliği için mücadeleye!

SONRAKİ HABER

Türk kuru yük gemisi, 700 mülteciyle Akdeniz'de sürüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...