25 Kasım 2014 14:43

Kadınlar alanlarda taleplerini haykırdı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla alanlara inen kadınlar taleplerini haykırdı

Paylaş

Dersim’de siyasi partilerin ve kadın derneklerinin çağrısıyla Sanat Sokağında toplanıp Seyit Rıza Meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık, “cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son”, “jin, jiyan, azadi“, “yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Giyilen temsili kıyafetler ile renkli görüntülerin ortaya çıktığı yürüyüş Seyit Rıza meydanında yapılan Türkçe ve Zazaca basın açıklaması ile devam etti. Basın açıklamasını Dersimli kadınlar adına okuyan Nursel Aslan Çetin, şiddetin, kadın katliamlarının ve sömürünün giderek artığı kritik bir süreçten geçerek 25 Kasımı karşıladıklarını belirtti. Kadın katliamlarının dayandığı vahim boyuta dikkat çeken Çetin, “Adliye koridorlarına kadar varan ve giderek vahşileşen kadın cinayetlerinden, kadına yönelik şiddetin vahim boyutlarından, uygulamada hiçbir ciddi adım atmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere AKP iktidarı sorumludur” dedi. İktidarın, bugün kadının yaşamının her alanına dokunduğuna dikkat çeken Çetin, “Tüm bu kadın düşmanı anlayış ve uygulamalara, şiddetin en büyüğü olan savaş ve militarizm diline, baskı ve sindirme politikalarına sarılırken; halkların kardeşliğinden, barıştan ve eşitlikten yana her türlü demokratik muhalefeti, dozunu her geçen gün arttırdığı bir şiddetle boğmaya çalışırken AKP iktidarı, IŞİD’den bir “tık” ileri olmuş, fark eder mi? Zihniyet aynı karanlık zihniyettir” dedi. Bölgedeki savaşa ve Rojava’ya dikkat çeken Çetin, “Başta Kürt kadınları olmak üzere Rojava’da eşit ve özgür bir yaşam kuranların, bu yaşamın parçası Kobanê’de direnip vatanlarını barbar IŞİD çetesine karşı ölümüne savunanların mücadelesiyle birleşmenin, dayanışmayı büyütmenin zamanıdır.” Dedi. Çetin, kadınların mücadelesinin ve dayanışmasının her türlü sorunu çözeceğini belirtti.

VAN
Van'da, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında DÖKH'ün çağrısı üzerine eski Belediye Garajı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın, siyah bez üzerine yazılı "Arin Mirxan yaşıyor", "Taciz ve tecavüze son", "Elini çek! bedenimde" pankartını açarak, Arin Mirxan, Kader Ortakaya, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın posterleri ile çaldıkları erbaneler, attıkları zılgıtlar ve "Jin jiyan Azadi", "Biji berxwedana YPJ'ê" sloganları eşliğinde Feqiyê Teyran Parkı'na doğru yüryüşe geçti. İki Nisan Kavşağı'nda polisin engeline takılan kadınlar, yürüyüşlerine izin verilmeyince Musa Anter Parkı'na yürüdü. "Jin jiyan azadî" sloganları ile yürüyen kadınlara ev ve işyerlerinden yurttaşlar alkışlar, araç sürücüleri ise korna çalarak destek verdi. Yöresel kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturan kadınlar, taşıdıkları lolipop dövizleri ile de kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Musa Anter Parkı'na ulaşan kadınlar ardına açıklama yapan DÖKH aktivisti Remziye Işin, kadınların hem kaba hem de inceltilmiş bir şiddet ve sömürüyle karşı karşıya olduğunu belirterek, nefes alma alanların daraltıldığını söyledi. Kadınların bir yandan savaş ganimeti sayılarak satıldığını, bir yandan aşk, sevgi, dünya evi gibi güzellemelerle tutsak edildiğini dile getiren Işin, AKP'nin iktidarı ile birlikte ülkede kadına yönelik şiddetin, kırımın bir üst boyuna ulaştığını ifade etti.

MUŞ
Muş Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım günü etkinlikleri kapsamında açıklama yaptı. Belediye binası önünde bir araya gelen kadınlara, aralarında DBP, HDP, KESK yöneticileri, Muş Demokratik Öğrenci Derneği (MED-DER) üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da destek verdi.
Açıklamada konuşan DBP İl Eş Başkanı Nursel Yiğit, 25 Kasım'ın tarihsel önemine işaret ederek, iktidarların saltanatlarını kadınların bedenleri üzerinden yürüttüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarf ettiği, "Çocukta olsa kadın da olsa gereğini yapın" sözünü hatırlatan Yiğit, zihniyetin İran'da Reyhaneh'i idam eden, Musul sokaklarında Êzidî kadınları pazarlayan IŞİD çeteleriyle aynı zihniyetin ürünü olduğunu söyledi. Rojava'da direnen kadınların durumunu anımsatan Yiğit, Rojava'da savaşan kadınların direnişini sahipleneceklerini söyledi.

IĞDIR
Iğdır'da DBP binası önünde bir araya gelen kadınlar, kadına şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı. DBP yöneticileri, belediye eş başkanlarının da katıldığı açıklamada, DÖKH adına konuşan İl Genel Meclisi Eş Başkanı Dilek Yanardağ, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın güvenliğinin ve özgürlüğünün kendileri açısından varlık gerekçesi olduğuna ifade ederek, "AKP iktidarı Kürdistan'da süren savaşın barışa evirilmesi imkanı doğmuşken, çözümsüzlükte ısrar etmesi ile kadınları vurmaya devam ediyor. Çünkü eril zihniyetin en büyük ideolojik eylemi olan savaşın en yakıcı sonuçlarını Kürt kadınları yaşamaktadır. Bu bakımda devlet ve Kürt özgürlük hareketi arasında devam eden müzakere sürecinin halklar lehine gelişmesi için tüm gücüyle mücadele eden Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın güvenliğinin ve özgürlüğünün bizler açısından varlık gerekçesi olduğunu ısrarla belirtiyoruz" dedi.

ERZURUM
Kadına dönük şiddetin protesto edildiği bir diğer merkez Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü tarafından merkez Havuzbaşı yerleşkesinden Yakutiye Kent Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün sonunda konuşan Saadet Abdulhakimoğulları, "Bugün de kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı kadın dayanışmasını örüyor, seslerini yükseltiyorlar. Kadınlarına sahip çıkmayan, onlara değer vermeyip şiddete maruz bırakan kişiler en değerli varlıklarımız olan annelerimizin manevi değerlerini yok saymış olmaktadırlar" diye konuştu.
 

AĞRI
Ağrı'da, DÖKH öncülüğünde 25 Kasım etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenledi. Belediye İş Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, "Bijî berxwedana YPJ ê", "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana jinan", "Jin jîyan azadî", "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü. Yoğun polisiye önlemlerinin alındığı yürüyüş sonunda kadınlar adına açıklama yapan DÖKH aktivisti Ebru Eker, egemen zihniyetin kadın emeği ve üretimi üzerinden geliştiğini söyledi.

HAKKARİ
Hakkari'de yüzlerce kadın, DBP İl Örgütü önünde bir araya gelerek, Merzan Mahallesi'ne yürüdü. Yürüyüşün sonunda kadınlar adına konuşan DBP Hakkari İl Eş Başkanı Emine Akboğa, 25 Kasım'ın savaş, sömürü ve yoksulluğa karşı bir başkaldırış olduğunu ifade etti. Akboğa, kadınların her gün şiddet ve ölümle yüz yüze olduğunu vurgulayarak, cezalandırılması gereken tecavüzcü ve saldırganların ise devlet tarafından ödüllendirildiğini kaydetti. Akboğa, "Kapitalist sistem ve onun temsilcisi AKP hükümeti, kadınları boğmak ve mücadelelerinden döndürmeye çalışıyor. Biz, Mirabel, Sakine, Arin ve sınır tanımayan Kader'iz" dedi.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde binlerce kadın, DBP Yüksekova ilçe binasında bir araya gelerek, önce eski cezaevi kavşağına, oradan da Özgürlük Meydanı'na yürüdü. Kadınlar adına konuşan Gever Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Nazife Evin, "Pazarlarda satılan, katliamlara, tecavüz ve tacize uğrayan kadınlar örgütlendi. Kurumlar ve meclisler kurarak Zilanlaştı, Semalaştı, Arîn Mîrkanlaştı, özgürleşti" dedi.

Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Ruken Yetişkin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "kadın erkek eşitliği fıtrata aykırıdır" söylemine tepki göstererek, "İran'da Reyhan Cabbari'nin katledilmesini kınıyoruz. Kim ki erkek ve kadın eşitliğine karşı çıkıyorsa, bizde diyoruz ki kadın ve erkek eşittir. Buradan hükümete çağrı yapıyoruz, kadına yönelik şiddete karşı yeni caydırıcı kanunlar çıkarılarak, kadınlar korunmalıdır" dedi.

ŞEMDİNLİ
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise kadınlar DBP İlçe Örgütü'nde düzenlenen basın toplantısıyla kadına dönük şiddeti protesto etti. Kadınlar adına konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Medine Tekin Akbaş, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, eşitlik ve demokrasi talebini daha güçlü korumak için tüm kadınları IŞİD'e kadın katliamına kölelik dayatılıyorsa kadınlar olarak, özgürlüğü elbirliğiyle inşa etme olmalı. Rojava'da Kobanê'de direnen Şengal'de kendisine dayatılan katliama karşı örgütlenen Kürt kadını, onurluca direnişi asla geri durmayan kadınlar olarak, direniş bayrağını yükseltmek olmadır. Bu temelde direnişe ve kadın özgürlüğüne gönül veriş tüm kadınları selamlıyor ve başarılar diliyoruz" dedi.

HATAY
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde okuyan kadın öğrenciler, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla üniversite içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Ziraat Fakültesi önünde bir araya gelerek İktisadi Bilimler Fakültesi yanında bulunan anfiye kadar yapılan yürüyüş sonrası  yapılan basın açıklamasını MKÜ öğrencisi Esin Burguç yaptı.
Gazze'de, Şengalde, Kobanê'de ve Suriye'de süren emperyalist savaşların bedelini kadınların ödediğini belirten Burguç, kadınların sadece fetih edilen toprak değeri bile görmediğini, egemenlerin işgal ettikleri ülkelerin kadınlarından ordularına genelevler yaptıklarını söyledi.

KOCAELİ
İHD İstanbul Şubesi Kadın ve Cezaevi Komisyonu ile İHD İzmit Temsilciliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla Gebze Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem yaptı. "İçerde dışarıda kadına şiddete son" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi" ve "Anne değil kadınız" sloganları atıldı. Eylemde ilk olarak söz alan İHD İzmit Temsilcisi Azize Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kadın ve Adalet Zirvesi'nde sarf ettiği "Kadın erkek eşit konuma getiremezsiniz, fıtrata terstir" sözlerine tepki göstererek, bu açıklamanın Erdoğan'ın eşitlik anlayışından uzak olduğunu açıkça gözler önüne serdiğini söyledi. Dünyada en yaygın şiddetin kadına yönelik şiddet olduğunu vurgulayan Adıgüzel, "Bir Kürt ve Kürdistanlı kadın gerçeği var. Bu cezaevi önünde Kürt kadınların verdiği mücadele biz kadınlara umut veriyor. Tıpkı Rojava'da, Kobanê'de olduğu gibi mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Ardından İHD İstanbul Kadın Komisyonu adına söz alan Sevim Kalman ise 25 Kasım'ın tarihsel önemine dikkat çekerek, her gün 5 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi. Kalman, şunları aktardı: "Bu sistemli politikalar sonucunda 2014'ün ilk 10 ayında 235 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 88 kadın ve çocuğa tecavüz edildi. 499 kadına şiddet uygulandı. 95 kadın ve çocuğa cinsel tacizde bulunuldu." Kadına yönelik her türlü şiddetin cins kırımı olduğunu belirten Kalman, devletin kadın katliamlarının önünü açan politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi.

ANTEP
Antep’te DBP Şahinbey İlçe Örgütü önünde bir araya gelen yüzlerce kadın "Dominik'de Mirabel kardeşlerdik Kobanê'de Arin Mirkan'dık" pankartı açarak, Karayılan Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Karayılan Mahallesi'nde son bulan yürüyüşün ardından konuşan DBP Antep İl Eş Başkanı Cahide Mutlu, bugün de savaşın yakıcılığını hissettiklerini söyledi. 2014 yılının başından bu yana 240 kadının katledildiğini hatırlatan Mutlu, Ortadoğu'da kadına yönelik yaşanan gelişmelere dikkat çekti Rojava'da YPJ'li kadınlar şahsında kadınların yarattığı direnişe de işaret eden Mutlu, bütün dünya kadınlarının yaşananlara kulak vermesi gerektiğinin altını çizdi.

CİZRE
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 25 Kasım’da sokağa çıkan kadınlara saldırdı. Cizre Kadın Platformu tarafından, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında DBP Cizre İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen binlerce kadın yapılacak yürüyüş öncesi müzikler eşliğinde halay çekti. Daha sonra İdil Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen kadınların önü polisler tarafından çok sayıda zırhlı araçla kesildi. Kadınlar yürüyüşe devam etmek isteyince polisler hiçbir uyarı yapmadan gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede etti. Müdahale sırasında çok sayıda yaşlı kadın gazdan etkilendi. Müdahalenin ardından tekrar bir araya gelen kadınlar Orhan Doğan Caddesi’nden Kırmızı Medrese’ye yürüdü.

‘KADIN BAKANLIĞI İSTİYORUZ’
Sağlık Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.  Sağlık emekçisi kadınlar, Aile Bakanlığı yerine Kadın Bakanlığı kurulmasını istedi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan bir bütçe oluşturulmasını isteyen kadınlar, gerçek bir adaletle örgütlü mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Kadın Platformu, Kent konseyi Kadın Meclisi ve Kadının Sesi Gazetesi tarafından 'Kadına yönelik şiddete karşı bir adım da sen at' adlı yürüyüş düzenlendi. İsmet İnönü Caddesi Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde başlayan yürüyüşe sevilen ses sanatçısı Ali ve Aysun Kocatepe de katıldı. Kocatepe çifti, kadınlarla birlikte 'Hey gidi dünya hey ' adlı şarkılarını söyleyerek yaklaşık 500 metre mesafedeki Espark Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Kadınlar Espark Alışveriş Merkezi önünde halay çekip oynadı. Sanatçı Ali Kocatepe yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler, 15 yıl önce Kadına şiddeti kınayarak 25 Kasım tarihini Kadına Şiddetle Mücadele Günü olarak ilan etti. Bir gerçeği erkeklerin unutmaması, gözardı etmemesi gerekir. Bir fili zincirle yönetebilirsiniz, bir atı dizginle yönetebilirsiniz. Ama kadının gönlü olmadan ondan hiçbir şey isteyemezsiniz. Erkeklerin bunu bilmesi lazım. Şiddete yalnız biz değil dünyanın her tarafında kadınlar hayır diyor. Buna anlayış gösteren erkeklerin artmasını arzu ediyoruz."

CHP’LİLERDEN25 KASIM EYLEMİ
CHP’li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve  Mücadele Günü’nde İstiklal Caddesi’nde basın açıklaması yapıp, çevredekilere mor kurdele taktılar. Burada açıklama yapan CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, “2013’de 237 kadın öldürüldü. 2014’ün ilk 10 ayında bu sayı 255’e yükseldi. 12 kadın tehdit edildiği için koruma başvurusu yapmasına rağmen, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hayatlarını kaybetti. Sadece Ekim ayında 29 kadının yaşam hakkı elinden alındı. Güvencesiz çalışan 101 kadın iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kadınları yok sayan, onun emeği üzerinde hak iddia eden zihniyete karşı, bulunduğumuz her noktada kadın olmak ortak paydasında mücadele edeceğiz”dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

'Kadınlar çözüm sürecinin neresinde?'

SONRAKİ HABER

Kadınların gerçek eşitliği için mücadeleye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...