25 Kasım 2014 13:31

Maliye bütçesi Maliye emekçilerini es geçti

Maliye Bakanlığı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu aşaması sona ererken, maliye emekçileri yaşadıkları hak kayıplarına dikkat çekmek için sokağa çıktı. Büro Emekçileri Sendikasının (BES) çağrısıyla başta Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Van, Mersin gibi büyük illerde olmak üzere, alana çıkan maliye çalışanları aynı zamanda taleplerini haykırdı.

Paylaş

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Maliye Bakanlığı bütçesinin görüştüğü saatlerde Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri Bakanlık önünde eylemdeydi. İnsanca yaşanacak bir ücret talep eden emekçiler, kaynakların patronların vergi borçlarının silinmesine değil, iş cinayetlerini engellemek için kullanılması çağrısı yaptılar.

Bakanlık önünde, "Yoksulluk, işsizlik, savaş bütçesine hayır" yazılı pankart açan Maliye emekçileri, "Ücrette, vergide adalet istiyoruz" sloganları attı. BES Genel Başkanı Fikret Arslan, “Gelinen noktada hükümet tercihini yine sermayeden yana koymuş olup, emekçilerin taleplerine karşı kulakları tıkalıdır. 2015 yılı bütçesinde ülkemizin kaynakları savaşa, eğitimde muhafazakarlaşmaya, sağlıkta piyasalaşmaya ayrılırken, barış ve kardeşliğe, işsizliğe, yoksulluğa ve insanca yaşam taleplerimize dönük bir yaklaşım bile söz konusu değildir” diye konuştu.  Asgari ücretin brüt tutarının bile açlık sınırının altında olduğunu hatırlatan Arslan, açlıktan vergi alınma ayıbına son verilmesi çağrısı yaptı

BÜTÇEDEN PAYIMIZI İSTİYORUZ

Büro Emekçileri Sendikası(BES) İstanbul 1 No'lu Şube üyeleri, görüşülecek olan Maliye Bakanlığı bütçe görüşmesi öncesi taleplerini duyurmak amacıyla Fatih’te bulunan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde bir araya geldi. “Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz, bütçeden payımızı istiyoruz” pankartı açan sendika üyeleri, “Ücrette adalet istiyoruz” ve “ Saraylara değil, emekçiye bütçe” sloganları attı. Eylemde ayrıca 3000 personelin çalıştığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nda yalnızca 1 doktor çalıştırılması da protesto edildi. Büro emekçileri adına basın açıklamasını okuyan BES İstanbul 1 Nolu Şube işyeri temsilcisi Hasan Güden, “Aynı işi yapan maliye emekçileri arasında 1000 TL' ye varan ücret farkları bulunuyor. Eşitsizlik ve adaletsizlik, her geçen gün artıyor ve maliye emekçileri itibarsızlaştırılıyor” dedi. Güden, “İşsizliğe, yoksulluğa ve savaşa değil emekçiler ve halk için bütçe istiyoruz” diye konuştu.

‘BÜTÇEDE EMEKÇİNİN ADI YOK’

İzmir’de eylem yapan büro emekçileri 2015 bütçesinde emekçiye yer verilmediğini belirterek
bütçenin savaşa, eğitimde muhafazakârlaşmaya ve sağlıkta piyasalaşmaya ayrıldığı dile getirildi. Devam eden bütçe görüşmeleri sırasında İzmir’de BES üyesi büro emekçileri sokaktaydı. Sendikanın çağrısıyla İzmir Vergi Dairesi Müdürlüğü önünde toplanan kamu emekçileri bütçede adalet talebini yeniledi. BES üyeleri ‘İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz’, ‘Sadaka Değil, Toplu Sözleşme’ ve ‘Söz Yetki, Karar Çalışanlara’ sloganlarını attı. Sendika adına basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Selma Şen AKP’nin tercihini sermayeden yana koyduğunu ifade ederek bütçede barışa, işsizliğe, yoksulluğa ve insanca yaşama dair taleplerine yer verilmediğini kaydettti. Mecliste bugün görüşülen Maliye Bakanlığı bütçesine değinen Şen, vergi de adaletsizliğin yeni adresinin Maliye Bakanlığı olduğunu belirtti. Maliye Bakanlığı’nın kendi emekçilerine karşı adaletsiz olduğunu söyleyen Şen, maliye emekçilerinin yaşadığı iş sorunlarına değindi.  Şen, açıklamasını taleplerini okuyarak bitirdi. Şen’in talepleri arasında bütün maliye emekçilerine uzmanlık kadrosu verilerek ücrette adaletsizliğin ortadan kaldırılması, merkez-taşra ayrımının ortadan kalkması, artan iş yükünden dolayı 3 ayda bir ikramiye verilmesi, fazla mesai uygulamasının başlatılması ve ek ödemelerin emekli aylığına dahil edilmesi bulunuyor

İŞ YÜKÜ GİDERİLSİN

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplan BES Adana Şubesi üyeleri, çalışanlar arasındaki eşitsizliklerin ve vergi borçlarının yapılandırılmasından kaynaklı angaryanın ortadan kaldırılmasını istedi. BES Şube Başkanı Sabahat Mutluay, “Aynı işi yapan maliye emekçileri arasındaki 1000 liraya varan ücret farkı, merkez- taşra ayrışması gibi uygulamalar maliye emekçileri arasındaki eşitsizliği her geçen gün arttırıyor” dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi için her türlü teşviki yapan siyasi iktidarın emeklilikte oluşan gelir kayıplarına dair bir şey yapmadığını ifade eden Mutluay, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere kolaylık sağlayan Maliye Bakanlığı’nın kendilerine 3 yıl sürecek ilave iş yükü getirdiğini ifade etti.

‘VERGİDE ADALETSİZLİĞİN ADRESİ MALİYE BAKANLIĞI'DIR’

BES Diyarbakır Şubesi, Maliye Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçe hazırlığına ilişkin Defterdarlık önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika üyelerinin katıldığı açıklamada sendika adına konuşan BES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mehmet Karaaslan, "AKP ile yandaş sendika Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmesini kabul etmiyoruz. 2014 yılında kamu emekçilerinin uğradığı ekonomik kayıpların telafi edilmesini her daim talep ederek, 2015 bütçesinden insanca yaşayabileceğimiz bir ücret talep ediyoruz" dedi.

'SAVAŞA DEĞİL HALKA BÜTÇE'

Van Büro Emekçileri Sendikası (BES), 2014 yılında emekçilerin uğradığı ekonomik kayıpların telafi edilmesini ve 2015 yılı bütçesinden insanca yaşam için uygun bir bütçenin ayrılmasını talep etti. Defterdarlık önünde toplanan sendika üyeleri, "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları attı. Emekçiler adına açıklama yapan BES Şube Yöneticisi Haşem Baygümüş, AKP Hükümeti'nin sık sık kullandığı "Yeni Türkiye, güçlü ekonomi" sloganını hatırlatarak, sloganın içinin boş olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı'nın emekçilerine, eşitsizliği, adaletsizliği dayatarak itibarsızlaştırdığını dile getiren Baygümüş, emekçilerin; Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından her 50 kişiye bir gaz fişeği düşecek ihaleye onay vermeyeceğini söyledi.

HUKUKSUZLUĞUN ADALETSİZLİĞİN BAKANLIĞI’

Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi de, Meclis'te görüşülen bütçe görüşmelerinde emekçinin adının olmamasını Mersin Defterdarlığı önünde yaptıkları davullu ve zurnalı açıklama ile protesto etti. "Maliye Bakanlığı'nın hukuksuzluğun, adaletsizliğin, ayrımcılığın ve tasfiyenin bakanlığı olmasına izin vermeyeceğiz. Emeğimize, işimize ve onurumuza sahip çıkacağız" pankartının açıldığı protestoda açıklama yapan BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, bütçeden Büro Emekçileri Sendikası olarak, haklarını istediklerini belirterek, bu süreçte kurulan 62'nci hükümetin "Yeni Türkiye Güçlü Ekonomi" sloganının içinin boş olduğunu vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Sınırda binlerce kadın Kobanê için buluştu

SONRAKİ HABER

'Kadınlar çözüm sürecinin neresinde?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa