25 Kasım 2014 13:01

Sınırda binlerce kadın Kobanê için buluştu

Sınırda bir araya gelen binlerce kadın "Mirabeller'den Sakinelere Kobanê'eArin'iz sınır tanımayan Kader'iz" sloganıyla, Kobanê'de direnen kadınlara adadığı 25 Kasım yürüyüşü yaptı. Binlerce kadının katıldığı yürüyüş Mehser Köyü’nde mitingle sona erdi.

Paylaş

IŞİD’in Kobanê'ye ve Şengal'e yönelik saldırıları dolayısıyla bu yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma GünüŞengalli ve Kobanêli kadınlara adanmıştı. Günler öncesinden DÖKH tarafından "Mirabellerden Sakinelere, Kobanê'deArin'iz, sınır tanımayan Kader'iz" şiarıyla tüm kadınların Kobanê sınırına gelmeleri konusunda yapılan çağrılar kadınlar tarafından karşılık buldu. Binlerce kadın, Kobanê sınırında buluşarak büyük final mitingi için Dewşen'denMehser Köyü'ne doğru yürüyüşe geçti.

KOBANÊ VE ŞENGALLİ KADINLAR İÇİN TEK YÜREK

DÖKH tarafından organize edilen yürüyüşe HDP ve DBP kadın meclis üyeleri, Kobanêli kadınlar, Avrupa'dan katılan kadınlar, ESP, KESK, Feminist, Üniversiteli genç kadınların yanı sıra DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, DTK İcra Kurulu'ndan Feleknas Uca, YNK Eski Milletvekili Nermin Osman katıldı.

Daha sonra "BijiberxwedanaKobanê", "BijiberxwedanaJinan", BijiBerxwedana YPG/YPJ", "KobanêIŞİD'e mezar olacak", "Katil devlet hesap verecek", "Jin, jiyanaazadi" sloganları ve zılgıtlarla yürüşegeçen kadınlar, "Mirabellerden Sakinelere Kobanê'deArin'iz, sınır tanımayan Kader'iz", "Roboski'den Kobanê'ye direnişimiz devam ediyor", "Savaşa, şiddete karşı isyandayız, güçlüyüz, örgütlüyüz", "ZilanlardamArinlere, Kobanê direnişini selamlıyoruz", "Dünya kadınlarla güzelleşir, emekleriyle özgürleşir" ile üzerinde Zeynep Kınacı (Zilan), Kobane'de fedai eylem yapan Arin Mirxan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu pankartlarını açarak Dewşen'den Mehser köyüne doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, yakalarına YPJ rozetleri taktı.

DEWŞEN VE MEHSER KADIN YÜRÜYÜŞÜYLE BİRLEŞTİ

Dewşen ve Mehser köyünde 72 gündür direniş nöbetleri sürerken iki köy büyük kadın yürüyüşüyle birleşti. Kadınların Dewşen'den Mehser'e yürüyen kadınlar adeta insan seli oluşurken köyler arasındaki mesafede ortadan kalktı.

Binlerce kadının Kobanê-Suruç sınır hattında düzenlediği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yürüyüşü Mehser Köyü’nde mitingle sona erdi.

‘ÖNCE KADININ ÖZGÜRLEŞMESİ GEREKİYOR’

Mitingte konuşan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, “Suruç, Kobane, Kürdistan kadınları hoş geldiniz” diyerek kadınları selamladı. Ekmez, Kobanê’deki direnişin kadınların birlikteliğini sağladığını belirterek, tüm kadınlara birlik çağrısı yaptı.

‘SAĞ OLDUKÇA MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Avrupa Ezidiler Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman söz aldı. Ferman, kadınları selamlayarak, 25 Kasım’ın özgür kadınların günü olduğunu, Sakine, Fidan ve Leyla’nın günüdür. Bugün gün Şengalli, Kobane’li kadınların günüdür. Şengal ve Kobane’ye selam gönderiyoruz buradan. Bugün her şey göz önünde, herkes bilsin ki biz sağ oldukça bu mücadeleyi bırakmayız” diye konuştu.

‘KADINLARIN DEVRİMİ DEVAM EDİYOR’

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, telefonla katılarak kadınlara seslendi. Abdullah, kadınların sınır hattında YPJ’li direnişçileri desteklemek için tüm engellere rağmen bir araya gelmesini Rojava’lı kadınlar olarak coşkuyla karşıladıklarını söyledi. Abdullah, “Kadın mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadınları saygıyla anıyoruz. Onların bıraktığı mirasın devamcısı olan Kürt kadınları olarak, Rojava’da tarihi bir devrimin öncülüğünü yapıyoruz. Binlerce kadın özgürlük mücadelesinde şehit düştü. Şengal ve Kobanê’de yüzlerce kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirdi. Şu an kadınların devrimi devam ediyor” dedi.

‘KADINLAR TARİH YAZIYOR’

Abdullah, şu anda bir tarih yazıldığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Kadınlar sınır tanımadan, YPJ’li devrimcileri selamlamaya geldi. YPJ’nin direnişi erkek egemenliğine, kadın katliamlarına, iktidara karşı bir cevaptır. Bu anlamda devrimimizin tüm dünya kadınlarını kapsadığının en güzel örneğini göstermiş olduk” dedi.

‘KOBANÊ DİRENİŞİ KADIN EMEĞİYLE DEVAM ETTİ’

Kobanê direnişinin, kadın emeği sayesinde yılmadan devam ettiğinin altını çizen Abdullah, aynı zamanda Şengal’de de yine bir kadınların öncülüğünde direnişin devam ettiğini dile getirdi. Kadınların tüm saldırılara rağmen hala cephede en ön saflarda yer alarak savaştığını ifade eden Asya Abdullah, “Kadınlar savaş devam ederken, aynı zamanda Ortadoğu gibi eril zihniyetin hükmettiği bir coğrafyada demokratik yaşam inşa etmeye devam ediyor. Şu an kadınlar tüm kurumlarda öncü misyon alarak yoluna devam ediyor. Hiçbir saldırı kadınları yıldıramaz. Şu an dört parça Kürdistan’da kadınlar öncülüğünde özgürlük yürüyüşü gerçekleşiyor. Kadınlar öncülüğünde özgür Kürdistan’ı kuracağız” dedi.

’25 KASIM’IN ÖNCÜLÜĞÜNÜ KÜRT KADINLARI YAPIYOR’

YNK eski parlamenteri Nermin Osman Güney Kürdistanlı kadınlar adına söz alarak kadınları selamladı. Kobanê direnişine selam gönderen Osman, 25 Kasım tüm dünya kadınlarının sokaklarda olduğu bir gün olduğunu dile getirerek, “’2014’ün 25 Kasım öncülüğünü Kürt kadınları yapıyor. Kadınlar cephelerde savaşarak ve zindanlarda direnerek öncülük yapıyor. Kürt kadınları DAİŞ’e karşı savaşıyor. 3 bin 500 Şengalli kadın köle pazarlarında satıldı fakat Kürt kadınları onların kurtarıcısı oldu” dedi.

KESK Kadın Sekreteri Gülistan Aksu konuşma yaptı. Aksu, Kobanê direnişini tüm kadınların ortak mücadelesi olarak sahiplendiklerini dile getirdi.

‘KADINLAR BİZ VARIZ DEDİ’

Aksu’nun ardından, DTK Eş Başkanı Selma Irmak konuşma yaptı. Irmak, Kürt, Türk, Süryani, Ermeni tüm Kürdistan kadınlarının bir araya geldiğini belirterek, kadıların, “Biz varız, bir aradayız” dediğini söyledi. Kürt kadınlarının büyük acılar, zulümler yaşadığını ifade eden Irmak, “Ama Kürt kadınları bunlara karşı büyük bir direniş verdi ve devam ediyor direnişe” dedi.

‘KÜRTLER ÜZERİNDE BİR FERMAN DAHA YAZILMAK İSTENİYOR’

İktidarlar tarafından Kürtlere karşı bir kez daha ferman çıkarıldığını ifade eden Irmak, “Bir kez daha Kürdistan toprakları üzerinde katliam yaratmak istiyorlar, parçalara ayırmak istiyorlar. Bugün Kobanê üzerinde bir tufan var. Biz biliyoruz ki DAİŞ Kürtlerin katilidir. Biz onları tanıyoruz” dedi. Kemal Pir’in, “Biz sizin gözünüzde balık gibi olabiliriz yiyebileceğinizi sanıyorsunuz ama kılçıklarımız boğazınızda kalır” sözünü hatırlatan Irmak, “Kobanê düştü düşecek diyenler yanıldılar. Küçük balığın kılçıkları boğazlarına takıldı. Cuma namazını Kobanê’de kılacağız diyenler, diğer dünyada bugünlerin hesabını veriyorlar. Cuma namazı kılmak isteyenlerin cenaze namazı kılınıyor. Bu da Kobanê direnişiyle sağlandı. Onların mücadelesi karşısında saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

‘MİRABEL KARDEŞLERE SIKILAN KURUŞU SAKİNELERE SIKILDI’

25 Kasım’ı yaratan Mirabel kardeşleri anan Irmak, Mirabel kardeşlerin diktatörlük tarafından katledildiğini hatırlatarak, Kürt kadınlarının hikâyesinin de Mirabel kardeşlerinkiyle aynı olduğunu vurguladı. Irmak, “Mirabel kardeşleri katledenler nasıl kendi sonlarını getirmişlerse Kürt kadınlarını da katledenlerin sonu gelecektir. Mirabelleri unutmayalım, çünkü Kürt kadınları unutulmayacak. Mirabel kardeşlere sıkılan kurşun Sakine, Rojbin ve Ronahi’ye sıkılan kurşundu. Unutmayın, binlerce kadın arkanızdadır, mücadeleniz bizim mücadelemizdir” dedi.

‘KOBANÊ’NİN MİMARI KÜRT KADINLARIDIR’

Kobane’de Kürt kadınları için kazılan mezarların DAİŞ’e mezar olduğunu vurgulayan Irmak, “Dört parçada Kürdistan hayali Kobane’de oturmuştur. Kobanê şahsında Kürdistan özgürleşmiştir. Kobanê’nin mimarı Kürt kadınlarıdır. Kürt kadınları bugün dünya kadınlarının direniş sembolü oldular. Kürt kadınları alnının teriyle tarihe adını yazdı mührünü bastı. Kobane’nin statüsü dört parçayı özgürleştirecek” dedi.

‘ELİNİZİ KADINLARDAN ÇEKİN’

“Erkek iktidarına sesleniyoruz” diyen Irmak, “Elinizi kadınların üzerinden çekin. Kadın katliamları toplum katliamıdır izin vermeyeceğiz. Yeter artık. Bizi katletmenize izin vermeyeceğiz. Biz irade sahibiyiz. Kadın mücadelesi Saranın kanıyla, Beritan’ın, Axin’in mücadelesiyle yazıldı. Kadının tanınmadığı bir hayatı kabul etmiyoruz. Erkeklerin, devletin karşısında direnelim. Kadın mücadelesini İmralı’dan gözükene kadar yükselteceğiz. Sayın Abdullah Öcalan Kobanê merkezdir, Kürtlerin onurudur sahip çıkın dedi. Büyük vazifeyi kadınlara yüklüyordu. Yapılanlar yeterli değil büyük bir mücadele vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Irmak son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadın erkek eşitliği fıtrata terstik” sözlerine cevap vererek, “Kadınların fıtratında direniş var, özgürlük var. Sevgi, aşk var. Biz bunlarla toplumu inşa edeceğiz. Kürt ve Türk kadınları, Arap, Süryani, Ezidi, Alevi, Ermeni ele ele vereceğiz. Büyük bir halaya duracağız. Dünya kadınları ile el ele vermemiz gerekiyor. Bunun için Kobanê örnek alınmalı” dedi. Konuşmaların ardından miting sona erdi. Kadınlar bu gece Mehser köyünde 72 gündür devam eden nöbet eylemine dahil olacak. Öte yandan Mehser köyünde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için açılan imza kampanyası için stant kuruldu. (DİHA)

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Sorunların çözümü için kulağınızı kadınlara verin

SONRAKİ HABER

Maliye bütçesi Maliye emekçilerini es geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...