25 Kasım 2014 12:16

Diyarbakır'da 'Kafeler Sokağı' için yıkım kararı alındı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, 50'ye yakın işyerinin kaldırım ve yeşil alan olarak kullanılan alanları işgal ettiği Ofis semtindeki Kafeler Sokağı için yıkım kararı aldı.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, 50'ye yakın işyerinin kaldırım ve yeşil alan olarak kullanılan alanları işgal ettiği Ofis semtindeki Kafeler Sokağı için yıkım kararı aldı. Kararın trafik yoğunluğunu azaltmak ve trafik akışını yeniden düzenlemek amacıyla alındığı belirtilirken, sokağı işgal eden işyeri sahiplerine 15 gün içerisinde işyerlerini boşaltmaları için tebligatta bulunuldu.

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde yer alan ve kentin en işlek merkezlerinin başında gelen 50' yakın kafenin bulunduğu "Sanat Sokağı" olarak da bilinen Kafeler Sokağı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yıkım kararı alındı. Bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla alınması gereken önlemler kapsamında sokağın tek yönlü olarak trafiğe açılması kararlaştırıldı.

Ulaşım Daire Başkanlığı'nın bu görüşü Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından da 19 Kasım 2014 tarihli Belediye Meclisi gündemine getirilerek karar altına alındı. Alınan karar kapsamında sokakta kaldırım ve yeşil alan işgalinde bulunan sokaktaki 50'ye yakın işyeri tamamen yıkılarak, tek yönlü olarak trafiğe açılacak.

19 Kasım'da alınan kararın ardından belediyeye bağlı zabıta ekipleri, bugün sözkonusu kararı işyeri sahiplerine tebliğ ederek, gayriyasal olarak kurulan ve ruhsatı bulunmayan işyerlerini 15 gün içerisinde boşaltmalarını istedi. Tebliğ edilen karar, işyeri sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Öte yandan kararın alınmasıyla birlikte sokağa ilişkin birçok tartışma da yeniden gündeme geldi. Daha önceki dönemlerde yeşil alan ve park alanı olarak kullanılan alanda, zamanla ruhsat verilerek kafe açılmasına izin verildi.

Yaklaşık 15 kadar kafe sahibinin Yenişehir Belediyesi'nden aldığı ruhsatla zamanla işyerinin önüne çardağa benzer ek yerler yapmasıyla birlikte buradaki kafe türü işyerlerinin de sayısı artmaya başladı. Ancak yeni kurulanlara işyeri açma ruhsatı verilmezken, geçtiğimiz yıl sözleşmeleri sona eren 15 eski işyerinin de ruhsatı söz konusu sokaktaki sorunlardan dolayı yenilenmedi. Bu süre içerisinde yeşil alan olan kimi yerlerde de deyim yerindeyse bir gecede yeni kaçak yapılar kuruldu.

Sokağın tamamının kafeye dönüşmesinin ardından ise Yenişehir Belediyesi sanata dair dair tek bir emarenin olmadığı bu sokağın ismini geçtiğimiz yıl değiştirerek, Kafeler Sokağı yapmıştı.

Sokaktaki kafelerdeki içecek ve yiyecek fiyatları da oldukça yüksek. Bir bardak çayın ortalama 1,5-2 TL'ye satıldığı sokakta kola ve meyve suyu gibi soğuk içecekler 5 TL'nin üzerine çıkabiliyor.

Kararı duyan esnafın dün bir toplantı yaptığı ve karara karşı neler yapılabileceklerini konuştuğu öğrenildi. Binlerce TL vererek, kaçak yapılar inşa eden iş yeri sahiplerinin buna ne tepki göstereceği ise önümüzdeki günlerde daha da belirginleşecek.

Kararın ardından iş yeri sahiplerinin işgal ettiği alanları boşaltıp boşaltmayacağı ise merak konusu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Darülbedayi ilk oyununu 100 yıl sonra yeniden sahneledi

SONRAKİ HABER

Sorunların çözümü için kulağınızı kadınlara verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...