25 Kasım 2014 11:08

Sermayenin 'fırsat'ına, gericiliğin 'fıtrat'ına karşı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde kadınlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadın ve erkek eşitliği fıtrata terstir” açıklamasına cevap verdi.

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde kadınlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadın ve erkek eşitliği fıtrata terstir” açıklamasına cevap verdi. Kadınlar, “sermayenin ‘fırsat eşitliği’ne, gericiliğin fıtrat adaletine karşı gerçek eşitlik istiyoruz” dedi.

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Ordu Kadını Güçlendirme Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Haklı Kadın Platformu’nun ortak yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemi ile Türkiye’nin de imza attığı birçok uluslararası sözleşmede yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine karşı çıktığına dikkat çekildi. Eşitlikten ödün vermeyeceğini belirten kadın örgütleri, “Eşitliğin bir pazarlık malzemesi değil, demokratik ve evrensel bir hak olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve kadınların neredeyse 100 yıl önce kazandıkları haklarını geri alma hamlesi olarak gördüğümüz bu yaklaşımı kabul etmediğimizi belirtiyoruz” dedi.

DAHA ÇOK ÖRGÜTLENMELİYİZ

İstanbul Feminist Kolektif de Erdoğan’ın bu sözleriyle "cezalandırmayı" ve "öldürmeyi" meşru gördüğünü itiraf ettiğini söyleyerek, "Erdoğan her gün bir kadın cinayeti duyduğumuz ülkede' fıtrat' diyerek, kadın cinayetlerinin faili oluyor" dedi. Erdoğan’ın aynı konuşmada feministleri de hedefine koyarak “Feministler anneliği kabul etmiyorlar” şeklinde sözlerine de tepki gösteren İFK, “Biz feministler fıtrattan anlamıyoruz. Erkek egemenliği sistemin bizlere dayattığı kadınlık rollerini kabul etmiyoruz. Doğurabildiğimiz için doğurmamız gerektiğini, doğurduğumuz için bakmamız gerektiğini düşünmüyoruz. Biz kadınlarla erkeklerin eşit olacağı bir dünyaya olan inancımızı hiç kaybetmiyoruz.” dedi.

EMO: CİNSİYET AYRIMCILIĞI ÇÖZÜLMELİDİR

Elektrik Mühendisleri Odası da (EMO) açıklamasında, kadına yönelik şiddetle mücadelede hükümetin kadını değil aileyi koruma eksenli politikaları eleştirildi. Öldürülen kadınların çoğunun, koruma kararına rağmen devletin koruyamadığı kadınlar olduğu belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın “Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum oluşması mümkün değildir” denildi.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ise yaptığı açıklamada, siyasal ve ekonomik temelde ırkçılık, milliyetçilik ve militarizmin kadın düşmanlığını ürettiği ve beslediği hatırlatıldı. Bu nedenle kadınların savaşın yarattığı yıkımlardan ve baskılardan daha fazla etkilendiğin belirtilen açıklamada “Kadına, LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddet; eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece biridir” denildi.

SES: KADIN BAKANLIĞI İSTİYORUZ

Sağlık Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.  Sağlık emekçisi kadınlar, Aile Bakanlığı yerine Kadın Bakanlığı kurulmasını istedi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan bir bütçe oluşturulmasını isteyen kadınlar, gerçek bir adaletle örgütlü mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

CHP'Lİ KADINLAR MOR KURDELE DAĞITTI

CHP'li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve  Mücadele Günü'nde İstiklal Caddesi'nde basın açıklaması yapıp, çevredekilere mor kurdela taktılar. Burada açıklama yapan CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, "2013'de 237 kadın öldürüldü. 2014'ün ilk 10 ayında bu sayı 255'e yükseldi. 12 kadın tehdit edildiği için koruma başvurusu yapmasına rağmen, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hayatlarını kaybetti. Sadece Ekim ayında 29 kadının yaşam hakkı elinden alındı. Güvencesiz çalışan 101 kadın iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kadınları yok sayan, onun emeği üzerinde hak iddia eden zihniyete karşı, bulunduğumuz her noktada kadın olmak ortak paydasında mücadele edeceğiz"dedi. Kadına şiddete dikkat çekmek için yakalara takılan kurdelaları bazı erkeklerin kabul etmemesi dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsmail Gökhan Edge anıldı

SONRAKİ HABER

İki işçi daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...