25 Kasım 2014 06:23

Brezilya’da yolsuzluk operasyonu dalga dalga ilerliyor

Brezilya polisi, hükümete yakın çevrelerden ihale yoluyla haksız kazanç sağlayan kişileri yürürlükte olan soruşturma kapsamında tek tek tespit ederek yargıya intikal ettirdi. Özellikle siyaset finansmanı için yoğun yolsuzluk yapıldığı skandalda öne çıkan isim ise ülkenin en büyük kamu kurumu olan Petrobras’ın eski başkanı Alberto Yousseff oldu.

Paylaş

Kamil ERGİN

Brezilya polisi, hükümete yakın çevrelerden ihale yoluyla haksız kazanç sağlayan kişileri yürürlükte olan soruşturma kapsamında tek tek tespit ederek yargıya intikal ettirdi. Özellikle siyaset finansmanı için yoğun yolsuzluk yapıldığı skandalda öne çıkan isim ise ülkenin en büyük kamu kurumu olan Petrobras’ın eski başkanı Alberto Yousseff oldu.

Mart ayından bu yana devam eden "4 milyar dolarlık" operasyonda 7. dalgaya gelinirken şu ana kadar tutuklananların sayısı 36’ya yükseldi. Aralarında ünlü işadamları, bürokratlar ve kamu yöneticilerinin bulunduğu soruşturmada federal mahkeme, yolsuzluğa karıştığı iddia edilen sanıkların banka hesaplarına el koydu.

ÇOĞU İNŞAAT VE PETROL ŞİRKETLERİNİN YÖNETİCİSİ

Lava Jato (jet yıkama) adı verilen operasyonun bir parçası olan Petrobras soruşturmasında mahkeme ayrıca yolsuzluk çarkı içinde yurtdışına kaçırılan kamu kaynaklarının geri dönüşü için diğer ülke bankalarıyla işbirliğine gidilmesine karar verdi.

Brezilya federal polisinin mart ayında başlattığı operasyonda 4 milyar dolar civarında paranın yasadışı yollarla el değiştirdiği ifade ediliyor. Süratle ilerleyen operasyonda yedinci dalgaya gelinirken bugüne kadar ifade veren kişi sayısı yüze yaklaştı. Halen 36 kişinin tutuklu olarak yargılandığı operasyonda cezaevinde bulunanların çoğu ülkenin önde gelen inşaat ve petrol şirketlerinin yöneticilerinden oluşuyor.

Dağıtılan ihaleler arasında Dünya Kupası için yapılan yeni yollar, metro inşaatları, yenilenen havaalanlarının yanı sıra tesis yapımı, rafineri işletimi ve enerji dağıtımı gibi ihaleler bulunuyor.

SİYASET FİNANSMANI İÇİN YOLSUZLUK

Savcılık makamı, ihale öncesi aralarında anlaşan işadamlarının ihale bedelini yükselttiklerini ve aradaki farkı belirli komisyonlara bölüp siyasetin finansmanı için politikacılara dağıttıklarını iddia ediyor. Operasyona ‘hızlı yıkama’ adının verilmesinin nedeni ise elde edilen kara paranın oto yıkama ve benzin istasyonları aracılığıyla temizleniyor olması.

Brezilya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir ihbarı değerlendiren federal polis, kısa süre içinde ülkede kamu harcamalarını yönlendiren bir şebekenin varlığını tespit etmişti. Yapılan incelemeler ve teknik takip sonucu, kamu ihalelelerin dağıtılması için oluşturulan rüşvet ve kara para aklama şebekesinin içinde iktidar partisine yakın çok sayıda iş adamı ve bürokratın yer aldığı tespit edildi.

ÜÇ BAĞIMSIZ KOMİSYON KURULDU

Operasyonda öne çıkan isim, ülkenin en büyük kamu kurumu olan Petrobras’ın eski başkanı Alberto Yousseff oldu. Seçim öncesinde ucu iktidara dokunduğu için muhalefet kanadından sürekli eleştirilere maruz kalan Dilma Rousseff hükümeti ise açık bir dille operasyona destek verdiklerini ve suçluların bulunup cezalandırılması için ilgili kurumlara tam yetki verildiğini hatırlattı. Bunun üzerine biri meclis bünyesinde, diğeri federal polis nezdinde ve ayrıca profesyonel bir şirketin dahil olduğu birbirinden bağımsız üç komisyon oluşturuldu.

Üç ayrı koldan yürütülen soruşturmada elde edilen veriler bağımsız yargıya teslim edilirken operasyon dalga dalga büyümeye devam etti.

Uzmanlar, bu operasyonun Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet yargılaması olarak anılan ve bu yıl başında karara varılan 'mensalao' davasının bir uzantısı olduğunu ifade ediyorlar. (Sao Paulo/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kampüs yolunda ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Kenya'da sendikalardan Şebab uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa