24 Kasım 2014 15:10

ABD Savunma Bakanı istifa etti

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel istifa etti. Barack Obama, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi isim, 68 yaşındaki Hagel'ın istifasını, Hagel'le birlikte düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Hagel, ABD'nin Suriye ve IŞİD stratejisine eleştirel tutumuyla biliniyordu.

Paylaş

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel istifa etti. Barack Obama, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi isim, 68 yaşındaki Hagel'ın istifasını, Hagel'le birlikte düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

İki haftadan bu yana Hagel ile arda arda yapılan görüşmeler yapan Obama, kabinesindeki tek Cumhuriyetçi Parti üyesi Chuck Hagel’ın istifasını istedi. Obama, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında Hagel için "Sıradan bir savunma bakanı değildi" ifadesini kullandı. Bu istifa, Senato yenilgisi sonrası Obama'nın kabinesinde yaptığı ilk değişiklik oldu.

New York Times'ın üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre kararın altında Obama'nın, IŞİD ile mücadelenin Hagel’ın ortaya koyduğunun ötesinde farklı bir beceri gerektirdiğine inanması olduğunu gösterdi. Hagel, ABD’nin Irak ve Afganistan’dan çekildiği bir süreçte savunma bakanlığı görevine getirilmişti. Üst düzey yetkili, “Gelecek yıllar farklı tür bir odaklanma gerektiriyor” dedi.

Hagel’ın istifası, Beyaz Saray’ın, Ebola ve IŞİD ile mücadelede yönetimin ilk adımlarının hatalı olduğuna yönelik eleştiriler konusunda hassasiyetini gösterdiği şeklinde değerlendirildi. Cumhuriyetçi bakanın görevden alınması bir süredir Beyaz Saray yetkilileri tarafından kapalı kapılar arkasında dile getiriliyordu. Habere göre bazı yetkililer Hagel’ın kabine görüşmelerinde sessiz olduğunu ifade ediyordu. Hagel’ı savunanlar ise bunu, “Dedikodulara meydan vermemek adına görüşlerini paylaşmak için Başkan Obama ile yalnız kalacağı bir zamanı bekliyordu” şeklinde değerlendiriyor.

Gazeteye göre Hagel, son birkaç aydır IŞİD’e yönelik askeri müdahale teklifi ile Obama’nın güvenini kazanan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in gölgesinde kalmıştı.

Hagel, Şubat 2013’ten bu yana Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu. Hagel'in yerine eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ashton B. Carter ve Savunma Bakanı Müsteşarı Michèle A. Flournoy'un adı geçiyor.

SURİYE VE IŞİD STRATEJİSİNİ ELEŞTİRİYORDU

Hagel, ABD'nin Suriye ve IŞİD stratejisine eleştirel tutumuyla tanınıyordu. Hagel, Ekim ayı başında Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a bu konudaki fikirlerini açıkladığı 2 sayfalık bir mektupta ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad konusundaki tutumuna açıklık getirmesi gerektiğini savunmuştu.

Hagel, ABD'nin Suriye ve IŞİD stratejisine Esad'ın devrilmesini de eklemesi gerektiğini ifade ederek IŞİD stratejisinin Esad'a fayda sağladığını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Passolig yok taraftar var’

SONRAKİ HABER

PAOK’lulardan ırkçılara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...