24 Kasım 2014 12:21

Bunun adı aymazlık

Maden Mühendisleri Odası, hükümetin üstünde çalıştığı Maden Yasa Taslağını sert bir şekilde eleştirdi. Soma ve Ermenek'ten ders alınmadığına dikkat çeken oda, gündeme getirilen düzenlemeyi “aymazlık” olarak nitelendirdi. Taslağın, madenci ölümlerine neden olan özelleştirme ve rödovans uygulamasının devamını öngördüğüne vurgu yapan mühendisler, denetimin de taşeronlaştırmak istendiğini bildirdi. Odadan yapılan açıklamada, yaşanacak yeni Soma'ların sorumlusunun AKP Hükümeti olacağı ifade edildi.

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası, hem Soma hem de Ermenek'te yaşanan iş cinayetlerine ilişkin önceden uyarıda bulunmasıyla dikkat çeken bir meslek örgütü. Ancak hükümet odanın bu birikiminden yararlanmamakta ısrarcı. Son olarak gündeme getirilen Maden Yasa Taslağı'na ilişkin ne odanın görüşleri alındı, ne de taslak resmi yollarla odaya iletildi. Taslağı yazılı bir açıklamayla değerlendiren oda, “Ben yaptım oldu” anlayışının sonuçlarının Soma ve Ermenek'te görülmesine rağmen hükümetin tutumunu değiştirmediğine dikkat çekerek, “Bu aymazlığı anlayamıyoruz” dedi.

DENETİM TAŞERONA

Taslağın Teknik Nezaretçiliğin kaldırılması üzerine kurulduğu belirtilen açıklamada, denetimin Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından atanacak olan yetkilendirilmiş tüzel kişilerce yapılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Bunun madenlerden sonra denetimin de taşeronlaştırılarak piyasanın emrine sunulması anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, düzenlemenin amacının MİGEM'i sorumluluktan kurtarmak olduğu dile getirildi.

RÖDOVANSA DA, ÖLÜMLERE DE DEVAM

Açıklamada taslak şu sözlerle eleştirildi.
* Maden Yasa Taslağı rödovansı sürdürmeye devam etmektedir, cezaları dört sıfırlı hale getirmiştir, teminatı ruhsat bedeline dönüştürmüştür, vesayet sürsün diye ruhsat devri bakanın yetkisine verilmiş, bir sorumlu arandığında bulunsun diye maden mühendislerini işverene daimi nezaretçi, yetkilendirilmiş tüzel kişilere kurban olarak vermiş, iş cinayetlerini ödüle bağlamıştır. Soma milat olmayacaktır.
* Teknik Nezaretçilik kaldırılarak, projelendirme ve kamusal denetim hizmetleri özelleştirilerek piyasaya devredildiği taktirde Soma‘lar, Ermenek‘ler, Şırnaklar, Kozlu‘lar, Karadon‘lar, Kemalpaşa‘lar, Dursunbey‘ler, Gediz‘ler, Sorgun‘lar, Merzifon‘lar ve yüzlercesi binlercesi yaşanacak ve yaşanmaya devam edecek.

SORUMLULAR ŞİMDİDEN BELLİ

Tasarının derhal geri çekilmesi talep edilen açıklamada, “Yaşanacak olan faciaların sorumlularını şimdiden kamuoyuna açıklıyoruz. Öncelikli sorumlular bu tasarıyı hazırlayan ETKB ve MİGEM bürokratları ile bu tasarıyı meclise taşıyacak olan Sayın Bakan ile AKP Hükümeti ve oylarıyla tasarıyı yasalaştıracak olan milletvekilleri olacaktır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Taşeron isyanı

SONRAKİ HABER

Siyanüre karşı dayanışma artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...