24 Kasım 2014 11:42

Dicle için Hevsel gibi direneceğiz

Diyarbakır’daki 75 kurum, İl Toprak Koruma Kurulu’nun Dicle Vadisi’nde yer alan 7 bin 517 dönümlük arazinin tarımsal niteliğinin kaldırılarak, ranta açılmasına tepki gösterdi. Kurumlar, Hevsel Bahçeleri direnişini hatırlatarak, “Bu karara da direniriz” dediler.

Paylaş

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday ve Diyarbakır’ın en önemli tarımsal mekanlarından Dicle Vadisi’nin ‘Yapı Rezerv Alanı’ ilan edilmesinden sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine 7 bin 517 dönüm arazinin tarım alanı kapsamından çıkarılmasına tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da bir araya gelen ve aralarında sendikalar, meslek odaları ve sanayi temsilcilerinin de bulunduğu 75 kurum Dicle Vadisi’nin tarihi dokusunun bozulmasına ve kültürel mirasın yok edilmesine karşı duyarlılık çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, projenin iptal edilmesi istendi.

DİCLE RANTA AÇILACAK

Kent Terası’nda yapılan açıklamada, konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dicle Nehri üzerinde yer alan Sur ve Yenişehir sınırları içindeki bir alanı yapı rezerv alanı ilan ettiğini hatırlattı. Kentin yaşam alanı olan Dicle Vadisi’nin tarım alanı işlevinin binlerce yıldır değişmediğini söyleyen Aslan, Dünya Miras Listesi adaylığı için UNESCO’ya sunulan planla, hem yerel yönetimlerin hem de merkezi hükümetin alanın nasıl korunacağı konusunda taahhütte bulunduğunun altını çizen Aslan, ancak buna karşı İl Koruma Kurulu’nca alınan kararla korunması gereken alanın tarımsal nitelikten çıkartılarak, ranta açık hale getirildiğini söyledi. Aslan, “Bu karar, alanda yeni düzenlemeler yapılmasına, yeni yapılaşmalara yol açacak. Alanın otantikliği, özgünlüğü, bütünlüğü, binlerce yılda oluşan eko-sistemini bozacaktır. Kentimiz ve ülke açısından son derece önemli olan UNESCO süreci de riske girecektir” dedi.

MEHDİ EKER’E ‘YASAYA UY’ ÇAĞRISI

Bakanlığın ‘Tarım arazilerinin atalarımızın mirası değil, torunlarımızın emaneti olduğunu unutmayalım’ şeklindeki kamu spotları yayınladığını hatırlatan Aslan, ‘Diyarbakır medeniyetler beşiğidir’ sözünü dilinden düşürmeyen Tarım Bakanı Mehdi Eker’e de duyarlılık çağrısı yaptı. İl Toprak Koruma Kurulu’nun aldığı kararla görevinin dışına çıktığını söyleyen Aslan, Kararın onaylanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderildiğini söyledi. Aslan, aynı zamanda Diyarbakır Milletvekili de olan Eker’i yasaya aykırı bu kararı onaylamamaya davet etti.

Hevsel direnişinde olduğu gibi bu karara karşı da direneceklerini belirten Aslan kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

YANLIŞ BİLGİLENDİRME YOK RANT VAR!

Açıklama sonrası gazetecilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in ‘Halkın yanlış bilgi sahibi olmasına yol açıyorlar’ şeklindeki açıklamasını sordukları, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, “Yanlış bilgilendirme yok, her şey açık ve net ortada” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'nun kayınvalidesi toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Ümmü Sıbyan: Zifir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...