24 Kasım 2014 10:54

Özelleştirmeye geçit vermeyecekler

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi demiryolu emekçilerinin 17 Aralık'ta başlattıkları yürüyüş Ankara'da sona erdi. Çalışanların özlük ve mali hak kayıplarının telafisi istemiyle ve özelleştirmelere karşı 5 koldan Ankara’ya yürüyen demiryolcular, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü ile görüşerek taleplerini iletti. “Demiryolu halkındır halkın kalacak”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atan demiryolu emekçilerine halk da alkışlarla destek verdi.

Paylaş

17 Kasım’da Balıkesir, İstanbul (Halkalı), Van, Antep ve Zonguldak’tan yola çıkan işçiler 7. günde Ankara’ya vardılar. Ankara Garı içerisinde üç koldan birleşen emekçiler, “Demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı yürüyoruz” pankartı açtı. KESK ve KESK'e bağlı sendikaları ile TÜMTİS yöneticilerinin destek verdiği eyleme Haydarpaşa Dayanışması temsilcileri de katıldı. Yürüyüşe gar içerisindeki yolcular da alkışları ve sloganlarıyla destek verdiler. Gar önünden TCDD İşletme Genel Müdürlüğü önüne yürüyen emekçiler burada polis barikatıyla karşılaştı “Bu abluka dağıtılacak” diye bağıran emekçiler daha sonra Müdürlük merdivenlerine geçerek bir süre oturma eylemi yaptı.

‘ÖZELLEŞTİRMENİN ALTYAPISI'

BTS Genel Başkanı Nazım Karakurt burada yaptığı açıklamada “Türkiye Demiryolları Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun” un BTS’nin bütün karşı çıkışlarına rağmen Memur-Sen’in desteğiyle yürürlüğe girdiğini söyledi. Memur-Sen’in aynı tutumunu toplu iş sözleşmesinde de gösterdiğini ifade eden Karakurt, kamu emekçilerinin temmuz zammını ve enflasyon farkını almamış olmasının sendikal mücadele tarihinde bir ilk olduğunu aktardı. Karakurt, “Çıkan yasa sonucunda da ‘TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi’ 1 Ocak 2015 itibarıyla hayata geçecek. Alanda özelleştirme, taşeronlaşma, norm kadro gibi kabul etmediğimiz koşulların ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Serbestleşme diye tanımlanan bu süreç gösteriyor ki devasa taşınmazların ‘gelir elde etme’ adıyla satılmaya hazırlanması özelleştirmenin altyapısıdır” dedi.

EMEKÇİLER KAYGILI

Bu süreçte en önemli sorunlardan birinin de “Çalışanların geleceği ne olacak?” sorusu olduğunu ifade eden Karakurt, “Çalışanlara hiçbir şey olmayacak” cevabının çalışanların kaygısını gidermediğini dile getirdi. Karakurt, Türk Telekom, PETKİM, TEKEL, SEKA gibi kurumların bir örnek olduğunu belirterek, “Bu huzursuzluğu gidermenin tek yolu taleplerimizin giderilmesidir. Bunlar; mevcut çalışanların hiçbirinin başka kurumlara gönderilmemesi, personelin mevcut yasa çerçevesinde devam etmesi, çalışanların unvanlarının ve yerlerinin değiştirilmemesi, norm kadro fazlasının belirlenerek paylaşılması ve yaşanan ekonomik hak gasplarının giderilmesi” diye konuştu.

‘İKİ TÜRKİYE ÖRNEĞİ VAR’

KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak da bir konuşma yaparak TCDD Genel Müdürüyle görüşüp taleplerini ileteceklerini söyledi. “Eğer taleplerimiz karşılanmazsa Soma, Ermenek gibi facialarla karşı karşıya kalacağız” diyen Toprak, bugün iki Türkiye’nin olduğunu söyledi. Toprak “Biri yırtık lastik ayakkabı giyen Recep, diğeri saraylarda yaşayan Recep. Biz her zaman lastik ayakkabı giyen Recep’in yanında olup mücadelemizi sürdüreceğiz” sözlerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Proletarya enternasyonalizminin Türkiye buluşması

SONRAKİ HABER

Ocak ayında 15 bin öğretmen ataması yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...